
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Hij had dan ook nauwe banden met dit gebied. Het landgoed Ossenbroek was familiebezit en besturen zit de familie in het bloed: Rolofs vader was burgemeester van Elst en ook zijn broers en neven bekleedden op diverse plekken het ambt van burgemeester. Op een gegeven moment leverde de familie gelijktijdig in zes verschillende gemeenten de eerste burger.
Toen Rolof twaalf jaar was, overleden zijn beide ouders. Vanuit Ossenbroek fietste hij naar het Canisiuscollege in Nijmegen, later ging hij daar ‘intern’ bij de paters Jezuïeten. Na vier jaar gaf hij er de brui aan en had diverse baantjes op gemeentesecretarieën. Hij werd locoburgemeester onder burgemeester Louis Jansen in Cuijk en van daaruit deed hij een gooi naar het burgemeestersambt van Haps. En met succes.
“U moet zich voorstellen, de jongensdroom die uitkomt. Mijn hele familie zat in dat vak, ik ben daar mee opgegroeid, óók burgemeester. Iets anders bestond niet”, vertelt hij bij zijn afscheid in 1982 aan De Gelderlander. Van Hövell blééf in Haps. “Ik ben geen streber. Ik heb nooit elders gesolliciteerd. Ik stel er prijs op mensen te ontmoeten. In een grote gemeente heb je daar geen kans toe”, zei hij toen hij 25 jaar burgemeester van Haps was.
Dat jubileum leverde hem een dubbel ridderschap op: hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau én in de Orde van de H. Gregorius de Grote. Die laatste onderscheiding is een kerkelijke en wordt verleend aan hen die in interdiocesaan of landelijk verband opmerkelijke verdiensten hebben geleverd voor geloof, Kerk of maatschappij.
Zijn mentaliteit sloot aan bij het karakter van Haps. “Geen schijn van arrogantie of hooghartigheid. Bedachtzaam en met veel distantie loodste hij Haps in precies het goede tempo de moderne tijd binnen”, meent De Gelderlander. En Van Hövell zei daar zelf over: “Ik heb nooit geprobeerd van Haps een stad te maken. Als er iemand van buiten kwam, dan vroeg ik altijd: wat kom je hier toch zoeken.” Misschien dat daarom zijn opvolgster het niet zo makkelijk kreeg?
Van J. Tooten ontvingen wij onderstaand bidprentje van Rudolf Maria Clemens Franciscus Xaverius Baron van Hövell tot Westerflier en Wezeveld, oud-burgemeester van Batenburg, Heer van het Gnadenthal: