i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Best
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Bruggen

Batabrug

vertelde op 25 maart 2010 om 11:39 uur

Het Wilhelminakanaal, aangelegd in 1923, verbindt de Zuid-Willemsvaart met Geertruidenberg en de Amer. Het kanaal verbindt ook Tilburg en Eindhoven en de aanleg ervan zorgde voor een economische bloei van beide steden en hun omgeving.

Eén van de voorbeelden van de gunstige invloed van het kanaal was de vestiging in Best van de Tsjechische schoenenfabriek Bata, in 1934. Het bedrijf kocht in dat jaar voor een dubbeltje per vierkante meter 660 hectare grond van de gemeente. Bata had op dat moment al tientallen winkels in Nederland.

Ondanks de economische crisis waarin het land zich bevond, floreerde Bata: vlak voor de Tweede Wereldoorlog werkten er in de fabriek te Best al 2.500 mensen. Best maakte hierdoor, los van Eindhoven, een eigen industriële ontwikkeling door.

De directie van Bata liet voor zijn arbeiders een eigen wijk bouwen, Batadorp geheten. De wijk bestond uit 130 woningen, enkele scholen, een medische dienst en een kapsalon. Het behoorde tot de bedrijfspolitiek van Bata om zulke dorpen te bouwen: ze verrezen overal ter wereld waar het bedrijf vestigingen had.

Batadorp lag betrekkelijk geïsoleerd van Best, aan de andere kant van het Wilhelminakanaal. In de oorlogsjaren lag er een houten noodbrug, waarschijnlijk ter hoogte van het Weverspad. Na de oorlog bouwde men een ‘echte’ brug over het kanaal. Het werd een stalen boogbrug, die natuurlijk de naam Batabrug kreeg. Burgemeester Notermans opende de brug feestelijk op 6 december 1947. De brug was voorzien van twee betonnen aanbruggen.

Vanaf de jaren '60 van de 20e eeuw verdween de schoenenproductie naar lagelonenlanden en Batadorp werd aan de gemeente Best verkocht. De fabriek en enkele bedrijfsgebouwen zijn nu rijksmonument. Overigens bestaat het bedrijf (Bata Industrials) nog steeds. Het maakt speciaal schoeisel, zoals veiligheidsschoenen.

In 1990 werd de oude stalen boogbrug gesloopt en vervangen door een plaatbrug. Die kwam in 1992 klaar. Zoals de naam al aangeeft bestaat een plaatbrug uit één enkele plaat van beton. Zoals gebruikelijk is de plaat in het werk gestort, door middel van een bekisting ter plekke. In het geval van de nieuwe Batabrug gaat het zelfs om een tweelingplaatbrug, met twee tussensteunpunten en een doorvaarwijdte van 23 meter.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 december 2012 om 16:39 uur

De meisjes van de Bata

vertelde op 30 juni 2009 om 14:46 uur

Wilhelminakanaal

vertelde op 9 februari 2010 om 11:35 uur

Draaibrug Oisterwijksebaan