skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Brabant pas laat aan de “tannis”

“Het is eene uitspanning, die het aangename aan het gezonde paart, en waaraan door dames en heeren, jong en oud, deelgenomen kan worden.” Zo wordt de nieuwe tennissport in 1886 aangeprezen. Aanvankelijk wordt tennis gezien als een elitaire sport die vooral in het westen van het land wordt gespeeld. Inmiddels telt Brabant meer dan tachtig tennisverenigingen.

Tennis bij Regina Coeli 1910

Vanaf het begin van de 20ste eeuw groeit het aantal tennisverenigingen gestaag. Brabant loopt hierbij niet voorop; kampioenen komen vooral uit de randstad. De Eerste Wereldoorlog zorgt voor een enorme groei van het aantal tennisverenigingen want in die periode heeft de tennisbond de distributie van tennisballen (vanuit Engeland) in handen. Alleen officiële clubs krijgen ballen en dat zorgt voor veel ‘mobilisatieclubs’ die na de oorlog even snel weer worden opgedoekt.

In Brabant duiken mondjesmaat de eerste clubs op, zoals de Bossche Lawn Tennis Club Het Tegeltje (1917), Woburnpark in Vught (1917), Tennisclub Oss Zuid (1928) en de Eindhovense Lawn Tennis Vereniging (1929). De in de jaren dertig opgezette tenniscompetitie krijgt in Nederland in de jaren zestig serieus vorm. Ook de top van dit clubtennis blijft dan nog een onderonsje tussen verenigingen uit Den Haag, Amsterdam en Hilversum.

(Benieuwd naar het tennistalent uit Brabant? Lees dan onder deze foto verder)

Een balletje slaan in Vught, 1932

Kleine club gegoeden

Tennis blijft tot die tijd een “luxe” sport; iets waar je niet alleen tijd maar ook geld voor moet hebben. “Tannis” blijft op die manier – terecht of onterecht – lange tijd een sport voor een kleine groep gegoede mensen. De popularisering neemt pas in de jaren zeventig een vlucht en pas dan wordt de sport op brede schaal beoefend. Zo ook in Brabant. Met name in de jaren zeventig komen steeds meer tennisverenigingen in Brabant van de grond.

Hierdoor komt ook steeds vaker tennistalent uit Brabant, zoals Miriam Oremans (Berlicum, 9 september 1972). Oremans, goed voor 25ste plaats in het enkelspel, wint met Kristie Boogert een zilveren medaille tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney. Bij de heren slaat Paul Haarhuis (Eindhoven, 19 februari 1966) samen met Jacco Eltingh menig tegenstander van de baan en lange tijd staan ze bovenaan de wereldranglijst dubbelspel.

Tennisvereniging Veghel

Mike Martin. Foto via www.tennisorganisatiemikemartin.nl

De tennisvereniging in Veghel, Frisselstein, startte in 1964 in de Molenstraat en verhuisde enkele jaren later naar de Middegaal. Daar wordt het paviljoen gedeeld met Geel/Zwart, de hockeyclub waarvan veel sporters ook lid zijn. Pas jaren later volgt een scheiding van de tennis- en hockeyvereniging. In de toptijd heeft de tennisvereniging 1.000 leden, nu ligt dat aantal rond de 600. Belangrijke rol bij de vereniging is weggelegd voor trainer Mike Martin. Martin richt in 1987 Tennisopleiding Veghel op. “De visie die hij altijd gehad en verwezenlijkt heeft, is om sportief en karakterologisch het maximale uit cursisten te halen. Door spelers op specifieke wijze te kneden en te vormen, is de periode van de jaren tachtig tot nu, succesvol geweest”, lezen we op zijn site.

Weet je dat cateraar Bob Hutten één van de pupillen van Mike Martin was?

Lees hier het verhaal van Bob Hutten

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.