skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Bussel diepgeworteld in de Oosterhoutse gemeenschap

Zeker is het mooi als Oosterhout haar eigen cultureel centrum krijgt, maar moet dat nu net aan het waterlooppleintje? In die mooie tuin, met het theehuisje, de muziekkoepel en oude bomen? En toch komt precies op die locatie de nieuwbouw, maar de sfeervolle geschiedenis van die plek wordt niet verloochend. Inmiddels zit De Bussel diepgeworteld in de Oosterhoutse gemeenschap.

Een eigen schouwburg in Oosterhout? Halverwege de jaren zestig gaat voorzichtig het eerste proefballonnetje op. Gaandeweg worden plannen aangepast tot een cultureel maatschappelijk centrum. Veel werkgroepen, enquêtes en gewijzigde plannen later valt in 1980 de definitieve beslissing voor een cultureel centrum, in combinatie met een centrale bibliotheek.

Na alle commotie over de vraag of een dergelijk centrum wel haalbaar is voor Oosterhout, met een veelbesproken locatie als kers op de hele discussie, is één ding duidelijk: De Bussel moet als een huiskamer worden voor alle inwoners van Oosterhout.  De naam De Bussel verwijst overigens naar de bossen takken, het hout dat vroeger op die plek wordt gesprokkeld. Busselen is bovendien synoniem voor samenvoegen.

Zo lijkt alles op z’n plek te vallen. Op 3 februari 1984 slaat de commissaris van de koningin van Noord-Brabant de eerste paal in de grond in, en begint de bouw. Nog voordat de deuren opengaan, is meer dan de helft van de kaarten voor de voorstellingen al verkocht. Het theater heeft op dat moment in totaal 485 plaatsen. Het eerste jaar trekt De Bussel 50.000 bezoekers. Twee seizoenen later is duidelijk dat de zaal te klein is. Begin 1989 gaat de uitbreiding van start.  

Letterlijk en figuurlijk stilstaan

Bijna een kwart eeuw later voldoet het oorspronkelijke gebouw niet meer aan de eisen van de 21ste eeuw. Daarom wordt De Bussel in 2014 en 2015 volledig gerenoveerd en uitgebreid richting Torenplein en Basiliekplein. In oktober 2015 opent het zijn deuren. Behalve Theater de Bussel en bibliotheek Theek5 wordt ook de VVV hier gehuisvest.

Het pand heeft architectonische kenmerken die er voor zorgen dat de bezoekers letterlijk en figuurlijk stilstaan bij dit gebouw. Drie stalen bomen in de foyer verwijzen naar de oude bomen die ooit plaats moesten maken voor het gebouw. De muur waar de boom op staat, is nog gedeeltelijk te zien in het kantoor van het theater: de historie is voelbaar, ook al voldoet het bouwwerk aan de modernste eisen. Daarmee is De Bussel/Theek 5 een ontmoetingspunt waar je makkelijk binnenloopt, voorstellingen of tentoonstellingen bezoekt, of een kop koffie drinkt in het leescafé van de bibliotheek. En dat wordt opgemerkt, want de bieb wordt in 2017 genomineerd voor de beste bibliotheek van Nederland.

Wil je weten wat Eveline Aendekerk, directeur CPNB, voor iets bijzonders heeft gedaan in De Bussel?

Lees hier het verhaal van Eveline Aendekerk

Reacties (5)

Jorn zei op 1 juni 2021 om 21:55
Kan iemand mij misschien vertellen of er ook nog foto’s bekend zijn van het pand met het theehuisje dat gesloopt is om plaats te maken voor de Bussel? Hoor het graag! Groet, Jorn
Norah zei op 2 juni 2021 om 11:24
Heb je ook al gezocht bij -foto's- (zie balk) via het BHIC? Je kunt dan op plaats en mogelijk adres verder gaan.
Staan ze er niet bij, probeer het dan eens bij www.regionaalarchieftilburg.nl waar Oosterhout onder valt.
Mvg.
Norah zei op 2 juni 2021 om 11:46
En contactadres:

hkoosterhout@gmail.com

Dit is het mailadres van de "Heemkundekring Oosterhout".
jorn zei op 3 juni 2021 om 13:38
Hi Norah, dank voor je bericht. Ik heb contact gehad met heemkundekring Oosterhout en zij hebben mij meteen voorzien van zo'n 20 hele leuke foto's! Heel blij mee. Bedankt voor het meedenken!
Norah zei op 3 juni 2021 om 16:28
Fijn om te horen, Jorn!
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.