skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De Citadel: een geschiedenisboek in steen

Je wandelt niet vanzelf de Citadel in ’s-Hertogenbosch binnen. Aan de ene kant een lange toegangsweg, aan de andere kant een brug, en altijd poortjes moeten gepasseerd voordat je oog in oog komt te staan met de voormalig dwangburcht die nog weinig aan zijn daadkrachtige uitstraling heeft ingeboet. Deze 17de-eeuwse Citadel is in feite een geschiedenisboek in steen.


 

Om te beginnen: de reden voor de bouw. Stadhouder Frederik Hendrik verovert in 1629 de stad op de katholieken, en de bewoners komen onder protestants bewind. Of de Bosschenaren ook naar de Staatse pijpen gaan dansen, wordt betwijfeld. Tussen 1637 en 1642 verrijst deze machtige dwangburcht, met muren van twee meter dik, gelegen op een vijfhoekige schans en omringd door een gracht. De kanonnen die op de wallen worden geplaatst, staan niet gericht op mogelijke aanvallers van buiten, maar op de stad zelf. De inwoners van Den Bosch kijken recht in de loop van dit geschut, als tastbare waarschuwing dat zij - onbetrouwbare, Spaansgezinde katholieken - zich moeten gedragen.

Gevangenis

Bosschenaren noemen de burcht dan ook schamperend ‘de Papenbril’, als het fort van waaruit zij – de Bossche papen – worden gecontroleerd. De officiële naam luidt Fort Willem Maria, genoemd naar de zoon van de stadhouder en zijn Engelse vrouw Maria Stuart. De naam Citadel komt pas in de Franse Tijd (1795-1813). In de eeuwen daarna verandert het gebouw met gemak van functie. Tussen 1788 en 1791 laat het landsbestuur een Huis van Arrest bouwen, een militaire gevangenis. In 1848 wordt het tot kazerne verbouwd. In 1880 verliest het één van de bastions voor de verbreding van de Zuid-Willemsvaart.

In de 20ste eeuw verlaten de militairen de kazerne en wordt hun plaats ingenomen door kunstenaars, gastarbeiders, een jongerensociëteit en een hobbygarage van de P.T.T. In de jaren tachtig wordt de inmiddels bouwval stevig onder handen genomen om geschikt te maken voor het toenmalige Rijksarchief, het huidige Brabants Historisch Informatie Centrum. De depots zijn ondergebracht in betonnen bunkers in de wallen. Na restauratie hebben deze vestingwallen weer het 17e-eeuwse aanzicht met borstweringen, schuttersbanketten, walgangen en opritten. En de kanonnen natuurlijk die nog altijd over de Bossche binnenstad waken.


Foto Mark Goossens - Citadel 1995

 

Reacties (15)

Mark Goossens zei op 31 maart 2020 om 21:57
Ik ben er één keer binnen geweest, tijdens de Open Monumentendag van 1995 (volgens mij). Want dat is het natuurlijk: een geliefd stadsmonument. En toch moet het begonnen zijn als een gehate burcht vanuit waar de Bosschenaren zich over hun schouder bekeken voelden. De tijd heeft ook die wond geheeld.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2020 om 13:47
Bedankt voor je berichtje, Mark. Weet je nog wat je het meest is bijbleven van dat bezoek? Welke herinnering komt als eerste terug?
Mark Goossens zei op 1 april 2020 om 16:48
Die vraag roept meteen de volgende herinnering op: De kanon demonstratie buiten door een groep in uniform gestoken vrijwilligers. Eerst een hele uitleg over de vereiste discipline hoe een kanon te laden. Eindelijk werd het lont aangestoken en volgde het (losse flodder) schot, inderdaad richting stad. Als gevolg daarvan ging aan de overkant van het kanaal het autoalarm van een geparkeerde Fiat Panda af.
Mark Goossens zei op 1 april 2020 om 17:05
Die groep vrijwilligers was de Bossche Schutterij per de notitie van de ene foto die ik heb van precies dat schot. Nog geen iPhones in die tijd, anders was het een video geweest en had dat Panda alarm er ook op gestaan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 april 2020 om 16:58
Hallo Mark, heel beeldend geschreven en ik weet niet waarom - maar juist dat het om een autoalarm van Fiat Panda gaat, werkt enigszins op mijn lachspieren...

Heb je die foto nog voor handen?
Mark Goossens zei op 2 april 2020 om 19:36
De details zijn vaak grappig inderdaad, en deed de kleine groep toeschouwers toen ook lachen. Daarom herinner ik het me ook. Iemand riep, "ha, ha die Panda". Foto stond al klaar voor je en heb ik ge-e-maild.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 april 2020 om 09:38
Dank je Mark, mooie foto! Ik heb hem bij het verhaal geplaatst, bedankt voor het snelle toesturen.
Mark Goossens zei op 3 april 2020 om 16:16
Dank je. Graag gedaan. Ja, in mijn tijd (gaap) heeft mijn vader me nog geleerd dat iedere keer dat je op dat fototoestelknopje drukt, je een gulden uitgeeft. Dat heb ik altijd goed in mijn oren geknoopt en geprobeerd iedere foto raak te laten zijn. Voor de onder dertigers: 1 gulden is ongeveer 40 euro cent.
Mark Goossens zei op 3 april 2020 om 16:30
* ongeveer 45 euro cent

En voor de onder twintigers: foto's waren vroege niet digitaal en kostten geld om te ontwikkelen en af te drukken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 april 2020 om 14:55
En toch, Mark, reken ik me rijk dat ik die tijd heb meegemaakt, omdat ik nog steeds de neiging heb om te kijken of een foto 'wel de moeite waard is'.

Inmiddels zijn er generaties die daar heel anders mee omgaan (met alle voordelen die dat weer met zich meebrengt) maar ik vind het zo nu en dan erg prettig om dan nog van de oude stempel te zijn ;)
Jos van der Wal zei op 16 april 2020 om 17:50
Ik heb er zelfs op school gezeten. Er was toen een dependance van de LTS op zuid.
Moesten we telkens op de fiets daar naar toe voor 2 uurtjes les. En er zat een soort soos de Plu. Daar zal René denk ik wel aan zijn blowtje
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 april 2020 om 19:45
Ah wat leuk om te horen, Jos. In welke tijd is dat (ongeveer) geweest en weet je nog wat voor les je daar dan kreeg?
Jos van der Wal zei op 20 april 2020 om 09:54
Dat ik daar naar school ging was denk ik rond 1971/1972. Maar wat voor les dat we daar kregen weet ik niet meer. Is al lang geleden. Ben daar later ook wel eens in die soos geweest. Het was toen al heel erg vervallen. In de winter zaten we met onze winterjas aan in de klas. Zo koud was het daar.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 april 2020 om 21:57
Jee, dat zou nu niet meer mogen - lijkt me, in zo'n vervallen ruimte. Had het ook iets speciaals, vind je - nu je er op terug kunt kijken?
Jos van der Wal zei op 21 april 2020 om 08:16
Nee het enige wat ik me er nog van herinner is dat we telkens 1x per week daar naar toe moesten fietsen in vaak wat ik me herinner regen en wind voor 2 uur les in een oud en vies gebouw waar de wind langs de ramen naar binnen waaide. Volgens mij zaten daar toen 2 of 3 klassen die door de lts Zuid werden gebruikt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen