i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

vertelde op 5 maart 2020 om 16:28 uur

Ogenschijnlijk onaantastbaar staat Maria op één van de steunberen van het Boxmeers cultureel centrum De Weijer in Boxmeer. Het had maar weinig gescheeld of het statige beeld was in de jaren zeventig door een sloophamer geveld.

Met een serene glimlach kijkt Maria vanaf haar sokkel over de gracht, richting winkelcentrum De Kloostertuin. Dat winkelcentrum staat waar ooit het Sint Jozefklooster was gevestigd, en waar Maria eerst haar plek had: precies boven de ingang. Maar halverwege de jaren zeventig moet ‘het St. Jozef’ plaatsmaken voor vergaande dorpsvernieuwingen.

Karel Thiery uit Boxmeer ziet de sloopmachines het gebouw te lijf gaan, en weet op het laatste moment het Mariabeeld te redden. Dertig jaar lang houdt Maria de wacht in de tuin van Thiery, dan brengt hij het beeld naar De Weijer. Daar houdt het beeld zich een paar jaar schuil – wachtend op restauratie, maar eenmaal opgeknapt verhuist Maria naar de zijgevel van de Weijer.

Thiery - in het dagelijks leven broederportier in het klooster in Stevensbeek - is overigens onlosmakelijk verbonden aan het behoud van historie van Boxmeer. Samen met archivaris Harm Douma doet hij onderzoek en verzamelt hij zoveel mogelijk over de historie van Boxmeer en het Land van Cuijk. Van zijn hand zijn dan ook veel historische artikelen verschenen.

Het is geen toeval dat juist Thiery de opheffing van klooster St. Jozef en klooster Elzendaal nauwlettend volgde, en zo voorkwam dat belangrijke zaken verloren zouden gaan. Dankzij hem is Maria aan de gevel van de Weijer verschenen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 februari 2013 om 15:47 uur

Mariakapel

vertelde op 18 maart 2009 om 09:06 uur

Meimaand, Mariamaand