i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Molen maakt plaats voor alwéér een appartementencomplex

vertelde op 8 januari 2017 om 08:41 uur

1848 Is een veelbewogen jaar met diverse revoluties in Europa. Koning Willem II stemt voor de zekerheid – met het oog op het onrustige wereldtoneel – in met de invoering van een nieuwe grondwet: het begin van een modern Nederland. In dat jaar verrijst aan de Broekhovenseweg in Tilburg een stellingmolen met A. van Gorp als molenaar.

In 1900 neemt Jacobus Henricus Schraven, afkomstig uit het Limburgse Blitterswijck, de molen over. Samen met zijn kersverse vrouw Maria Eijsbouts – uit de bekende familie van klokkengieters uit Asten – richt hij Graan- en Meelhandel H. Schraven-Eijsbouts op. Het molenaarsbedrijf, dat gespecialiseerd is in het verwerken van graan tot meel, wordt steeds verder uitgebreid. Met een groothandel voor boerencoöperaties, een kleine herberg in het molenaarshuis en een speeltuin.

Een echtpaar met ondernemerszin want in 1923 vestigen zij zich als eerste Tilburgse onderneming aan de pas aangelegde Piushaven. Op 20 maart van dat jaar worden daar per schip de eerste goederen gelost: tarwebloem voor graan- en meelhandel en veevoederbedrijf Schraven-Eijsbouts. Als in 1924 het nieuwe bedrijfspand aan de haven in gebruik wordt genomen, verwordt de molen aan de Broekhovenseweg tot kantoor. De groei van het bedrijf zorgt ook voor steeds meer auto’s. Op de site De auto van m’n opa zie je daar de foto’s (en kentekens) van. 

Onvermijdelijke sloop

In 1938 wordt de molen, eerst bekend onder de naam Het Vertrouwen, later als De Vooruitgang, ontdaan van bijna alles wat het tot molen maakt: wieken, kap en stelling. Vervolgens raakt de romp in verval en wordt het tot slot in de jaren tachtig gekraakt. Pogingen om het complex te restaureren en op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, mislukken. In 1985 volgt onvermijdelijk de sloop en maakt de molen plaats voor een appartementengebouw.

Weet je dat Ivo de Wijs deze Tilburgse molen van zijn tante Truus heeft geërfd? Wat hij ermee doet...?

Lees hier het verhaal van Ivo de Wijs

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 maart 2010 om 15:21 uur

Eén molen, driemaal maalrecht

vertelde op 8 januari 2017 om 08:34 uur

Ivo de Wijs krijgt de molen van Tante Truus in Tilburg