i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Paardensport zit in Brabantse genen

vertelde op 27 juni 2017 om 12:18 uur

De paardensport is al eeuwenlang nauw verbonden met het Brabantse platteland en volkscultuur. Nog altijd telt Brabant de meeste wedstrijdpaarden en zijn er nergens zoveel wedstrijdrijders of verenigingen als in onze provincie.

ruiterclub uit Grave - Jean SmeetsLange tijd was het paard er in Brabant voor het zware werk op het land. Eerst alleen haalbaar voor de wat rijkere boeren want de meeste boeren gebruikten ossen op de boerderij. Pas in de achttiende en negentiende eeuw hadden meer boeren de middelen om paarden aan te schaffen: een "luuks" paard of een "Bels".

met het paard het land bewerken, jaren vijftig

In de genen

Die samenwerking tussen mens en dier heeft zich door de eeuwen heen diep geworteld in de genen van de Brabander. Onze provincie telt ruim 300 paardrijverenigingen met circa 12.000 leden. En dat betaalt zich uit in successen: menig Olympische titel is door een “Brabander te paard” binnen gehaald. Met toppers zoals Anky van Grunsven, Piet Raymakers en Imke Bartels. Daarnaast zijn er nog eens ruim 40.000 recreatieve paardensportbeoefenaars.

Ook internationaal staat Brabant hoog aangeschreven in de hippische wereld. Brabant kenmerkt zich voor het grote publiek vooral door grote evenementen als Indoor Brabant in Den Bosch, Outdoor Brabant/Breda Hippique, CSI Valkenswaard en Concours Hippique Eindhoven. Ook topstallen van onder andere Jan Tops, Imke&Tineke Bartels en Anky van Grunsven kiezen deze contreien als vestigingsplek. Verder staat het grootste gespecialiseerde opleidingscentrum in de paardensector in Europa in Deurne.

Ontwikkelingen

En die ontwikkelingen staan niet stil want in 2000 is ondernemer Wim van der Leegte (VDL) begonnen met Stoeterij Duyselshof in Duizel. Deze springstal beschikt over uitgebreide faciliteiten die nodig zijn voor het fokken, opleiden en trainen van topspringpaarden. Dat de werkwijze succesvol is, blijkt wel want menige prijs wordt op die manier binnengehaald.

Zoals ook op andere terreinen legt Brabant hierbij de nadruk op innovatie; door samenwerking tussen topsport, kennisinstellingen en het Brabantse bedrijfsleven op te zoeken. Dit moet er niet alleen toe leiden dat prestaties worden verbeterd, maar ook dat er nieuwe producten worden ontwikkeld die aan die verbetering bijdragen. Op die manier krijgt de economische motor van Brabant een extra impuls.

Tussen al onze foto's zitten er heel veel van paarden (met en zonder berijder). Klik zelf eens door de collectie of bekijk alvast drie exemplaren hieronder. 

Wil je weten wat Anky van Grunsven vertelt over de liefde voor de paardensport?

Lees hier het verhaal van Anky van Grunsven

Paard (Queen of the Lowlands) van mevrouw W.G. Meuris, 1952
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 april 2015 om 11:52 uur

Brabants paard

vertelde op 26 april 2016 om 11:15 uur

Bekkers en zijn Pia Bella