i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Van tentoonstelling naar straatnaam: Hart van Brabantlaan in Tilburg

vertelde op 22 mei 2018 om 15:34 uur

Hoeveel straten in Nederland zouden vernoemd zijn naar een tentoonstelling? In Tilburg ligt er in ieder geval één, en dat is meteen een belangrijke: de Hart van Brabantlaan, vernoemd naar een grootse tentoonstelling uit 1959. De Volkskrant besteedde er op dinsdag 21 juli 1959 zelfs een complete pagina aan.

Het uiteindelijk doel van deze expositie is de centrale ligging van Tilburg onder de aandacht te brengen, wat een gunstig effect zou hebben op de werkgelegenheid. En dat klinkt in de terminologie van de jaren vijftig als volgt: “Met vlag en wimpel op een dynamische tentoonstelling gaat Tilburg in de komende weken tonen hoezeer het “hart van Brabant” klopt van daadkracht en verwachting. En terecht wordt deze expositie in Tilburg gehouden, want het gemeentebestuur van Brabants textielstad gaat de komende tien jaar ruim honderd miljoen gulden besteden om deze snel groeiende werkgemeenschap een eigen rol te laten spelen in de bliksem-ontwikkeling van Noord-Brabant”, begint de Volkskrant haar lovende woorden.

Koninklijk tintje

Het vindt allemaal plaats in het Leypark, van 24 juli tot 16 augustus 1959. Al halverwege deze periode is de 10.000ste bezoeker geteld. Dat is nog maar het begin want aan het eind hebben niet minder dan 200.000 mensen de expositie bezocht. De hele bijeenkomst krijgt ook nog een koninklijk tintje want prins Bernhard is beschermheer en koningin Juliana komt ook zelf langs.

 

foto Regionaal Archief Tilburg, fotograaf A. de Jong, Volt

Hart van Brabant wordt een dermate succes dat het gemeentebestuur hier graag een blijvende herinnering aan wil houden. Burgemeester en wethouders nemen al snel het besluit om de Beethovenstraat om te dopen in Hart van Brabantlaan. Niet veel mensen weten het nog, maar de expositie wordt zo op een speciale manier in ere gehouden.

Weet je dat hoofdredacteur van BN de Stem Hille van der Kaa een bijzondere band heeft met deze straat?

Lees hier het verhaal van Hille van der Kaa

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 14 december 2012 om 11:39 uur

Baan kwijt door Darwin

vertelde op 11 april 2018 om 11:38 uur

Hille van der Kaa staat op Tilburgs kruispunt waar straten - en haar leven - bijeenkomen