i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Waarom veel goede wielrenners juist uit Brabant komen

vertelde op 28 juni 2017 om 15:28 uur

Wim van Est, Wout Wagtmans, Jeroen Blijlevens - en ál die anderen: Brabant (West-Brabant in het bijzonder) is al decennialang een kweekijver voor talentvolle renners. De wielersport is dan ook onlosmakelijk verbonden met de Brabantse volkscultuur.

Wielrennen in Brabant, jaren dertigVoor veel West-Brabanders uit armere gezinnen was de fiets in de vorige eeuw – letterlijk en figuurlijk – hét middel om aan het harde bestaan uit hun streek te ontsnappen. Kon je hard trappen, dan viel je op en maakte je kans een echte wielrenner te worden: met alle aanzien en financiële draagkracht van dien. Voor de generatie van Wim van Est en Wout en Rini Wagtmans speelde dit zeker mee; het idee dat het wielrennen hen in levensonderhoud kon voorzien, motiveerde menig karakterrenner tot grootse prestaties.

Op die manier wisten deze lokale – later vaak ook nationale – helden de armoe van zich af te schudden. Het maakte West-Brabant tot de bakermat van het Nederlandse wielrennen. Inmiddels speelt die sociale ongelijkheid geen rol meer maar het wielrennen en de wielercultuur zitten inmiddels verankerd in de genen van West-Brabant en haar inwoners. Met deze achtergrond vol heroïek, noeste arbeid en heldendom grossiert West-Brabant in alles wat met wielrennen te maken heeft: van clubs tot evenementen, van faciliteiten tot trainingslocaties. Vaak met nationale bekendheid zoals de ‘Acht van Chaam’ en ‘Draai van de Kaai’.

uit de Telegraaf 19-12-1953

Goeie Ontsnapping

Onder de naam De Goeie Ontsnapping – en inspiratie van Rini Wagtmans – is er zelfs een “belevingsconcept” op touw gezet om West-Brabant als wielerregio op de kaart te krijgen en te houden. Het plan moet de (vrijetijds)economie stimuleren en daarmee ook een impuls geven aan de sportactiviteiten. Met resultaat: gemeenten slaan steeds meer de handen ineen en dat leidt tot nieuwe initiatieven zoals de ploegentijdrit van 100 kilometer door een groot deel van West-Brabant.

De provincie wil de wielersport – samen met onder meer de ruitersport – op ‘Olympisch niveau’ tillen zodat Brabant serieus kan bijdragen aan de Nederlandse plannen om de Olympische Spelen voor 2028 binnen te halen. Door hun nauwe verbondenheid met landschap en volkscultuur leent het wielrennen zich voor de ontwikkeling van een cultureel programma dat in 2018 gepresenteerd kan worden. Hierbij zou het Olympisch Plan Brabant en Brabant Culturele Hoofdstad 2018 elkaar optimaal kunnen versterken.

Rijke beeldtaal

Volkscultuur, wielerpubliek (en hippisch publiek), een rijke beeldtaal met de heroïek van de renner, criteriums kunnen in een Cultureel Olympisch Programma moeiteloos met elkaar verbonden worden tot een cultureel sportevenement, zo meent de provincie.

Tweevoudig olympisch kampioene en dertienvoudig wereldkampioene Marianne Vos weet als geen ander hoe het is om heel hard te kunnen fietsen... Wil je weten waar in Brabant zij het liefste traint?

Lees hier het verhaal van Marianne Vos

Verder lezen:

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Frank zei op 28 juni 2019 om 23:12 uur

Ter aanvulling,

Dankzij de inzet van de Tilburgse Piet van Ierlant (1897-1973) sportstimulator /Wielermanager van het eerste uur en later Chef d’équipe voor de Tour de France, kwamen renners als Jan Pijnenburg (1906-1979) , Cor Wals (1911-1994), Wim van Est (1923-2003) in de Tour de France terecht.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 juli 2019 om 12:02 uur

Een zeer belangrijke en terechte aanvulling, Frank! Door je opmerking zet ik er deze link ook even bij:

https://wikimiddenbrabant.nl/Piet_van_Ierlant

Dank voor je berichtje!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: