i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Goirle
Tags:

Welgestelde fabrikant financiert de kerk van zijn zoon in Goirle

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 30 november 2017 om 11:42 uur

De kerk Heilige Maria Boodschap uit Goirle is in 1939 gebouwd met behulp van een gift van 50.000 gulden. De gulle gever was de Tilburgse wollendekenfabrikant Pessers, niet geheel toevallig de vader van de bouwpastoor Pessers in Goirle. Deze pastoor legt op 15 augustus 1939 de eerste steen en precies een jaar later wordt de kerk ingezegend. De Tweede Wereldoorlog is hier dan net drie maanden oud.

foto van Heemkundekring GoirleDe kerk Maria Boodschap is een rijksmonument, ontworpen door architect C.H. De Bever. Het ontwerp is opvallend door zijn Romaanse bouwstijl en toren met zadeldak. Dit type torendaken komt in Nederland vooral voor in het noorden van het land dus dit is een opmerkelijke uitzondering in het zuiden.

Fabelachtige rijkdom

De oorlog laat al direct zijn handtekening achter op het jonge gebouw want de afwerking is sober. Aan de financier Bernardus Pessers kan het nauwelijks hebben gelegen. De ‘Gouden Bult’, zo genoemd vanwege zijn gekromde rug en zijn fabelachtige rijkdom, staat zijn zoon vrijgevig terzijde tijdens de bouw van de kerk. Die zoon, Leo Pessers, is een betrokken, gevoelige man. “Wat stil en verlegen in de omgang met mensen, kwam hij in de verkondiging geen woorden tekort. En dan waren zijn tranen vaak even overvloedig als zijn woorden”, staat op zijn bidprentje.

foto van heemkundekring Goirle

 

Maar als hij de eerste steen legt, is hij nog een jonge vent van 32 jaar. Zoals zo velen maakt hij zich zorgen over de bezetting en zit met lede ogen aan dat het ontwerp van de kerk in deze moeilijke tijden niet geheel kan worden uitgevoerd. Aan de westkant ontbreken namelijk twee traveeën, delen van de gevel. In het ontwerp staan aan het kerkplein nog een parochiehuis en kleuterschool maar ook door hun komst zet de oorlog een streep. Het kerkgebouw – helemaal compleet of niet - blijft onverminderd indrukwekkend, met zijn sobere gestalte en opvallende toren. De kerk, op de hoek van de Tilburgseweg en de van Malsenstraat, wordt bij het 25-jarig bestaan geconsacreerd door mgr. Bekkers. Pessers maakt er zijn vijftigjarig priesterschap vol en neemt in 1977 afscheid van zijn parochie.

de opening van de kerk; foto van heemkundekring Goirle

Appartementen

De leegloop van de kerken gaat daarna onverminderd voort. In 2000 gaat de parochie samen met twee anderen in Goirle. Weer tien jaar later vindt de laatste kerkdienst plaats en wordt de kerk gesloten. De toneelvereniging Spot Theater vindt er zijn onderkomen. In 2016 wordt de kerk, met instemming van het Bisdom, aangekocht door HERMON Erfgoed die monumenten een tweede leven probeert te geven. In de kerk komen nu appartementen.

De foto's bij dit verhaal komen uit de collectie van heemkundekring Goirle

Weet je dat Ineke Strouken een bijzondere band heeft met de Maria Boodschap in Goirle?

Lees hier het verhaal van Ineke Strouken

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 augustus 2016 om 10:37 uur

De H. Maria Boodschap in Goirle

vertelde op 29 november 2017 om 14:36 uur

Ineke Strouken voelt het Rijke Roomse leven in de Maria Boodschap in Goirle