i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Maashees en Overloon
Tags:

Beatrix in Overloon

vertelde op 1 februari 2013 om 10:49 uur

In ons fotoarchief komen we Beatrix veelvuldig tegen, soms als prinses en vaak als koningin. De bovenstaande foto is gemaakt in 1977 in Overloon, nog enkele jaren voordat Beatrix haar moeder zou opvolgen.

Overloon heeft zich overigens met enige regelmaat opgemaakt voor koninklijk bezoek want ook prins Bernhard heeft meerdere keren het Nationaal Oorlogs- en Verzetmuseum (nu Liberty Park) bezocht. Die diverse bezoeken hebben een flinke stapel mooie foto’s opgeleverd.

Gezien de bekendmaking van de troonswisseling op 30 april ligt een historische plaat van de koningin voor de hand maar naar wie we eigenlijk op zoek zijn, is het meisje dat hier Beatrix te woord staat. Wie is zij? Was er een speciale reden waarom juist zij deze belangrijke rol op zich mocht nemen? Maar wat we vooral willen weten… wat is er gezegd? En hoe kijkt zij terug op deze gebeurtenis?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Toon van de Pas (telefonisch) zei op 7 februari 2013 om 11:59 uur

Wat het meisje op de foto tegen prinses Beatrix zei, weet ik niet. Wel herken ik burgemeester Van Heusden en linksachter Frans-Jozef van Thiel, de voorzitter van de Tweede Kamer. Bovendien heb ik zelf prinses Beatrix ook lang mogen spreken. Zij kwam samen met haar man naar Overloon om een nieuwe vleugel aan het verzetsmuseum te openen. Beatrix en Claus hadden eerst een gesprek met de burgemeester en de pastoor en toen er nog tijd over was, mocht ik samen met mijn collega gaan praten.

Mijn collega liep toen tegen de zeventig en zei meteen: "Geef mij Claus maar, dan kun jij naar Beatrix". Het frappeerde mij hoe goed Beatrix op de hoogte was van de lokale politiek. Ik was wethouder geworden en dat was gebeurd na een gesprek met dertien raadsleden. Uniek want dat werd zo nooit gedaan. Beatrix wilde daar alles van weten. Maar ze vroeg ook naar mijn thuissituatie en hoe ik dat deed: een boerenbedrijf samen met een jong gezin.

Zenuwachtig was ik niet. We kregen ook geen instructies vooraf. Prinses Beatrix was heel geinteresseerd en stelde je direct op je gemak. Ik denk er met veel genoegen aan terug.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 mei 2009 om 16:38 uur

Oog in oog met de Prins

vertelde op 22 mei 2009 om 14:22 uur

Liberty Park

vertelde op 28 januari 2008 om 16:43 uur

Prinses bezoekt Mars