skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Beerse kermis aan basis ontgrondingen

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 9 september 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
De Heeswijkse Kampen en de Kraaijenbergse plassen zijn eigenlijk ontstaan als gevolg van een familiebezoek van ene meneer Smals aan Beers in de zomer van 1970. Om even uit de kermisdrukte te zijn besloot Smals een flinke wandeling te gaan maken over de Maasdijk van Katwijk tot onder Linden.

Als ontgronder was hij al lange tijd op zoek naar de oude rivierloop van de Maas. Dat zou hem zand en grind opleveren. Er was geboord onder Oeffelt, Gennep en Mook, maar zonder resultaat. Na zijn wandeling verwachtte Smals onder Linden de oude rivierloop wel te vinden.

 

Hij liet enige boringen verrichten en bingo! Dat was het begin van grootschalige ontgrondingen in het gebied dat we tegenwoordig kennen als de Kraaijenbergse plassen en de Heeswijkse Kampen.

Vele hectares landbouwgrond zijn in de loop der jaren afgegraven voor de winning van bouwzand en -grind. In de bijna 40 jaar die inmiddels zijn gepasseerd is de toenmalige landbouwgrond in recreatiewater veranderd.

De boer heeft plaatsgemaakt voor vijfhonderd hectare aan wateroppervlak en oevers waar iedereen, de Schotse Hooglander, de vogelliefhebber, de naaktrecreant en (deo volente) zelfs de schaatser, z'n eigen plekje krijgt. Alleen de gemotoriseerde snelheidsmaniakken met hun jetski's, speedboten en waterski's zullen straks hun heil op de Maas moeten zoeken.

Reacties (4)

Kees Wijnhoven zei op 24 oktober 2012 om 20:21
Lorie(1903) en Tessch(1934) o.a. hebben hier al eerder boringen gedaan, maar wanneer men de prachtige kaarten in het werk van J.L.S.Zonneveld, 1947, met bijbehorende determinatie van de verschillende boringen wil bekijken, dan is het duidelijk, dat de samenstelling van deze ondergrond reeds lang bekend was.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 25 oktober 2012 om 11:03
@Kees: Het is niet uitgesloten dat de anekdote rond meneer Smals door de jaren heen geromantiseerd... Dank voor je aanvullingen die ervoor zorgen dat er een ander licht op dit verhaal wordt geworpen.
Mariette van Riet zei op 11 januari 2015 om 16:38
De zus van mevrouw Smals woonde in Beers. Zij was de vrouw van de bekende meester Ghijssen, hoofd der school in Beers.
Het verhaal wil dat ze altijd met de kermis op familiebezoek kwam, samen met haar man de heer Smals,
Na het 'kermismaal' genoten te hebben wilde het gezelschap even ergens een wandeling gaan maken en kwamen in Linden terecht.. de rest is geschiedenis!
Kees Wijnhoven zei op 12 december 2015 om 19:24
Tja, nog steeds een treurig verhaal! Vergelijk maar, dat ik bij het BHIC een oud document ter lezing krijg(tegenwoordig al bijna onmogelijk) en na lezing dit document helemaal in snippers scheur.
Hier ter plaatse is in bewoning aangetoond van duizenden jaren geleden, maar in ieder geval een Romeinse weg uit de tijd dat je ter plaatse van Amsterdam nog niet met droge voeten kon lopen!
Voordat de ontgronding plaats vond is er in Beers een hoorzitting geweest, waarbij ik mijn bezwaar kenbaar maakte. Mijn opmerkingen konden rekenen op hoongelach uit de zaal en onbegrip van burgemeester en wethouder.
Overigens kreeg ik na afloop wèl begrip van de heer Smals zelf, die hulp en geld ter beschikking wilde stellen t.b.v. archeologisch onderzoek, dat slechts in zèèr beperkte mate heeft plaats gehad via de provinciale archeoloog.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.