i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Tags:

Bel 18 voor kwaliteitsbrood

vertelde op 28 juni 2018 om 15:58 uur

Je ziet het weer steeds vaker: boodschappen die thuis bezorgd worden door 's lands grootgrutters. Vroeger waren het juist de kleine zelfstandigen die tot aan de voordeur bezorgden. De melkboer, de groenteboer en de bakker, allemaal liepen of reden ze door de straten om hun verse waren aan de man en vrouw te brengen. Zo ook Wintels uit Cuijk, getuige deze foto. We zouden hier zo graag iets meer over weten. Wie staat er bijvoorbeeld op deze foto? Hoe smaakte dat 'kwaliteitsbrood'? En wie belde wel eens naar nr. 18? We hopen op reacties!

Broodbezorger van Bakkerij Wintels uit Cuijk (foto: DCCUI-000090)Broodbezorger van bakker Wintels, Cuijk (DCCUI-000090)

Er moet een tijd zijn geweest, waarin iedere Cuijkenaar bakker Wintels kende. Met een enorme bak voorop zijn fiets (of is het een bromfiets?) rijdt deze jongeman door het buitengebied van Cuijk om de mensen aan huis van vers kwaliteitsbrood te voorzien. Voor een bakker lijkt hij ons erg jong, dus misschien hebben we hier te maken met een leerling of knecht. Wie de beschikking had over een telefoon kon bakker Wintels ook bellen. Hij zal met telefoonnummer 18 een van de eerste aansluitingen in Cuijk hebben gehad.

Kijk naar Toen

Je merkt dat wij maar weinig weten over bakker Wintels, zijn kwaliteitsbrood of de jongeman die het rondbracht. Jij wel? Wij nodigen je van harte uit om je herinneringen te delen. Dat kan in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. We hopen op reacties!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Leo Lange / FAD Cuijk zei op 3 juli 2018 om 15:18 uur

persoon op de foto is Theo v.d. Heuvel (toendertijd uit de Haagsestraat ) Cuijk

Hij werkte toen bij Bakkerij Bernard Wintels aan de Molenstraat Cuijk

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 5 juli 2018 om 10:09 uur

Bedankt Leo voor deze informatie! Zo weten we alweer veel meer over deze foto. Kun jij je zelf ook nog herinneren dat deze bakker er zat en het brood op de fiets werd rondgebracht?

Helmi Wintels (telefonisch) zei op 10 juli 2018 om 12:15 uur

De jongen op de fiets is inderdaad één van de knechten van mijn vader. Mijn opa had een bakkerij in Venraij - en was daar tegelijkertijd wethouder. Mijn vader is later naar Cuijk gegaan om een bakkerij te beginnen. Hij vertelde wel eens hoe het was om in de oorlog met die bakfiets de Peel te gaan, om in de bossen brood voor de ondergrondse te bezorgen. Zijn werk als bakker was ook zijn redding voor de verplichte tewerkstelling; brood was er nodig dus mocht hij blijven werken. In 1947 is hij gestopt als bakker en naar Oudenbosch vertrokken om bij de broeders van Saint-Louis leraar brood en banket te worden.

Ik kwam deze foto toevallig laatst tegen, toen ik de oude lessenaar van mijn vader opknapte en daar ook deze opname op geplakt zat. Een bijzondere foto, mooi tijdsbeeld.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 juli 2016 om 09:39 uur

Zuivelfabriek Sint Maarten

vertelde op 13 april 2017 om 09:49 uur

Café Lombok

vertelde op 6 februari 2018 om 14:22 uur

Wandeling door Cuijk aan de hand van oude pentekeningen en foto's