skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Berghem van dorp naar stad?

Waar gaat Berghem naar toe? Is het nog wel het dorp van weleer? Let men wel op eigen waarden, tradities en cultuur?

Berghem heeft nu ongeveer 9000 inwoners. Nog geen 60 jaar geleden waren dat er minder dan de helft, een kleine 4000. Wat veranderen de tijden toch snel! Vooral nu vele dorpen geannexeerd zijn door Oss. Berghem was eerst een zelfstandige gemeente, een prachtig dorp met zijn grote boerderijen en natuurgebied. Het Tuureind, Heiend, Osseweg,'T Strutje, Vossenhol, Gement enz. Ze zijn er nog wel, maar worden alleen door de echte Bergse mensen nog in de mond genomen. Ook familienamen als Boeijen, Lamers, Van der Sloot, Verhagen, Van den Heuvel, Van Rodijnen enz. komen er nog voor. Namen sterven niet snel uit. Het nageslacht blijf wel in ere. Maar de ondernemer, de agrariër is er vaak niet meer. Geen opvolger, geen financieel draagvlak meer.

Wat nog wel fier overeind staat is de prachtige laat-gotische kerk. Een historisch gebouw om trots op te zijn. Om te koesteren en te beschermen. Met al die 9000 inwoners, meer dan verdubbeld, worden de diensten maar matig bezocht. Onderhoud van een dergelijk gebouw kost heel wat geld. Wie gaat dat betalen als er geen kerkgangers meer zijn? Hier moet nu al de basis voor gelegd worden. De kerk is een monument, dat respect en eer verdient.

Oss mag wel wat beter op de schoonheid van haar dorpen denken. De schoonheidscommissie heeft hier en daar steken laten vallen. Zie eens het huis op de Zevenbergseweg 6 in Berghem. Een prachtig huis uit de jaren 30, nu een opslagruimte geworden met uitbouw die het hele huis een aanzien geven van verloedering ja, verkrachting, een woord dat zeer negatief overkomt.

Ook boerderijen die afgebroken zijn en worden, waar moderne nieuwbouw voor in de plaats is gekomen. Berghem, een agrariërsdorp, ken je niet meer terug, dat hoort toch niet? Je hebt wel een dorpsraad, zijn dat echte Bergse mensen? Zo ja, let dan op uw cultuur en tradities.

Weet u het nog, dat honderden mensen op de fiets naar Oss gingen om te werken? Bij Zwanenberg, Organon, Dessau, Philips, Bergoss, “De wattenfabriek”, kistenfabriek, kuiperij aan het Reuverterrein (thans Weth. Van Eschstraat) enz. Ze zijn er niet meer. Ook deze bedrijven hebben het loodje gelegd.

Nu gaat men met de auto en het openbaar vervoer. Ja, er zijn zelfs Bergemenaren die per vliegtuig naar hun werk gaan en in andere delen van de wereld wonen. Je kijkt er niet niet meer van op als er een Rus naast je woont of een Afrikaan. 60 jaar geleden noemde je dat een wonder, dat er mensen waren van een ander ras of werelddeel zo maar op straat liepen. Nu is het (gelukkig) gewoon.

Berghem, zorg er voor dat je een mooi prachtig dorp blijft. Laat die stadse allures maar aan Oss over.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.