skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Bericht uit Indonesië 1945

Op 15 augustus hebben we de capitulatie van het Japans leger in Indonesië, het voormalig Nederlands-Indië in 1945 herdacht. Gedurende de Japanse bezetting zaten er ongeveer 140.000 Nederlandse burgers en militairen vast in Japanse kampen, een daarvan was mijn schoonvader Karel Damen.

Na de capitulatie van Japan maakte P.F.K. Damen (roepnaam Karel) van de eerste gelegenheid gebruik om vanuit Indonesië een brief te sturen aan zijn ouders in Nederland. Hij schrijft: “lieve ouders, ik kan gelukkig melden dat wij allen de oorlog goed zijn doorgekomen. Op 15 september 1943 werd ik geïnterneerd te Ngawi, terwijl mijn vrouw en kinderen op de onderneming bleven wonen tot oktober 1944. Daarna verhuisde zij naar Ngerong, een bergplaatsje vlak bij Madioen. Intussen werd tijdens mijn internering mijn zoon Pieter op 25 november 1943 geboren.

In januari werden mijn twee oudste zonen Herman en Ben alsnog geïnterneerd in een kamp te Ambarawa,  waar ze tot nu toe nog zijn, evenals ikzelf te Tjimahi ben. Liquidatie van de kampen zal plaats hebben na de komst van de geallieerde bezetting, welke volgens de berichten op zijn vroegst over drie weken zal arriveren. Van mijn vrouw Lotty en de kinderen heb ik intussen al brieven ontvangen. Zij maken het uitstekend en verlangen natuurlijk erg naar mij en de twee broers.

De kampen op Java waren over het algemeen erg slecht. Er zijn dan ook veel slachtoffers te betreuren en vele families zijn hierdoor geheel ontwricht. Ik verlang erg naar de dag, dat ik weer met vrouw en kinderen verenigd zal zijn.

Het gezin op vakantie naar Nederland in 1929. Staand v.l.n.r. Lotty – onbekend – Karel Damen - de Baboe. Voorste rij: Suus Bennie en Herman.

Natuurlijk ben ik erg verlangend om met mijn jongste spruit kennis te maken, die nu al bijna twee jaar is. Volgens ontvangen inlichtingen van Dames uit Madioen, die dit kamp reeds bezochten, moet het een aardig kereltje zijn, sprekend lijkend op mij. Het is me een toestand, als je je zoon van twee jaar nog niet kent.”

 

 Pieter als baby in Indonesië met zijn zus Suus.

Het gezin, vader moeder en zes kinderen van 4 tot 22 jaar, kwam in 1947 met het schip de ‘Indrapoera’ te Rotterdam aan om vervolgens door te reizen naar Sint-Oedenrode. Daar stond het huis van de 75-jarige Oma Damen. De oudste zoon was in Indië getrouwd, hij en zijn vrouw kwamen een paar jaar later naar Nederland. Het was spannend voor die kinderen uit het tropenland, nu woonde zij in Oma’s huis. Hier moest hun leven verder gaan, gewerkt moest er worden op school, kantoor of mijnen.

Karel is jarenlang als boekhouder werkzaam geweest, zelfs nog tot na zijn pensionering, bij ‘Handelsonderneming Van Erp’ aan de Sonseweg te Nijnsel. Onmisbaar voor het bedrijf, vooral na het overlijden in 1965 van zijn werkgever Johan van Erp.

Ook voor zijn echtgenote Lotty was het zwaar. Waar ze in Indië altijd bediendes had gehad, moest zij in Nederland samen met haar schoonmoeder de huishouding verzorgen.

Zij kreeg het zelfs klaar om elke zondag een heerlijke rijsttafel op tafel te zetten. Later toen de kinderen waren uitgevlogen, en met de feestdagen op bezoek kwamen, werd er saté klaargemaakt en dan was het helemaal één groot feest.

Bron en foto’s: familiearchief Damen.

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 augustus 2019 om 09:36
Zeer indrukwekkend Willie, hoe je deze belangrijke, omvangrijke geschiedenis zo terugbrengt tot iets tastbaars en het een gezicht geeft door dit persoonlijke verhaal. Zo'n verhaal dat in feite alles zegt, al is het alleen al in de zin: "Het is me een toestand, als je je zoon van twee jaar nog niet kent.”

Prachtig om op deze manier je familiegeschiedenis onder woorden en in beeld te brengen, veel dank daarvoor!
Marjolein Damen zei op 18 februari 2021 om 15:26
Nogmaals geweldig Willy , ik vind het zo leuk om het verhaal van mijn Opa Oma,s
te lezen met dan ook de oude foto s er bij !
Anneke Veenstra zei op 2 september 2022 om 09:49
Toevallig stuitte ik op dit archief. Ik heb de familie van Karel en LottieDamen heel goed gekend in de jaren 1947 etc. Zou graag contact hebben met mevrouw Damen-Van de Mosselaer.
Mijn grootouders waren goede vrienden van Suze en Ben Damen.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 2 september 2022 om 16:57
Hallo Anneke,

Ik herinner met de familie Veenstra
Volgende week vraag ik aan de medewerkers van het BHIC of ze mijn mailadres aan je willen toesturen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 september 2022 om 19:47
@Willie en @Anneke; het mailadres van Willie is net verstuurd aan Anneke.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.