i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Biezenmortel
Tags:

Beukenhof in Biezenmortel

vertelde op 29 april 2019 om 09:02 uur

Voor een bedrijfsfeestje maar ook voor spirituele verdieping of een bruiloft: de Beukenhof in Biezenmortel is tegenwoordig 'multifunctioneel'. Bij de bouw, honderd jaar geleden, was dat wel anders. Daar werd in volle overtuiging een Kapucijnenklooster gesticht.

Biezenmortel is van oudsher een klein buurtschap. In 1840 kwam de teller van inwoners nog maar net op twintig! Dat verandert met de komst van de Broeders Penitenten van Huize Padua bij Boekel. Zij kopen in 1901 een stuk grond van 45 hectare en laten daar een complex voor mannelijke verstandelijk gehandicapten bouwen; Huize Assisië. Na de opening in 1904 breidt de instelling zich uit en komt er onder meer ook een Sint-Franciscuskapel. 

In 1919 verrijst het Kapucijnenklooster. Hiertoe hoort ook een kapel die als openbare kerk dienst gaat doen. Met de stichting van deze Sint-Jozefkerk wordt Biezenmortel officieel een kerkdorp. In het klooster bevindt zich ook het theologisch opleidingsinstituut van de Kapucijnen. Met de komst van de Sint-Franciscusschool ontstaat geleidelijk aan een dorpskern.

De Kapucijnen - een tak van de orde van de franciscanen - blijven tot 1966 in het klooster wonen. Daarna vinden er nog een tijd lang Franciscanessen onderdak. Later wordt het een retraitecentrum en inmiddels doet het gebouw dienst als groepsaccommodatie.

Heb jij speciale herinneringen aan het gebouw? Welk verhaal heb jij bij deze foto?

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

C.Groenendaal zei op 5 mei 2019 om 21:24 uur

We hebben in oktober 2015 een familie midweek gehouden. Een midweek die we nooit meer zullen vergeten.
Alles was prima in orde
De kamers, het eten de recreatie en de vriendelijke "leiding" staan nog altijd op ons netvlies.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 mei 2019 om 13:53 uur

Bedankt voor uw berichtje, C. Groenendaal. Kreeg u ook nog iets mee van de voormalige functie van het gebouw - als klooster - tijdens een dergelijke midweek? Misschien elementen van herkenning of iets dergelijks, of staat dat er inmiddels los van?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 december 2014 om 14:34 uur

Kapucijnenklooster Sint Fidelis in Breda

vertelde op 21 januari 2015 om 14:43 uur

Kapucijnenklooster Bonaventura