i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Tags:

Beziet U Selve! (en andere huisnamen in Grave)

vertelde op 24 december 2015 om 14:29 uur

Beziet U Selve, Den Dorstigen Ruijter of De Kattecraam. Het zijn nog maar een paar voorbeelden van de namen van huizen die onderzoeker Wim Jaegers aantrof in het Graafs archief. Bij de taxaties voor belastingen op woningen staat keurig genoteerd welke naam het betreffende huis droeg.

Beziet U SelveHoe overzichtelijk moet die tijd zijn geweest? Een tijd waarbij het voldoende was als je de naam en de woonplaats op een envelop zette en dat de brief dan tóch wel aankwam? Want iedereen wist elkaar te vinden. En wilde je zeker zijn dat je gevonden werd, dan gaf je je huis een naam.

In de schepenprotocollen Grave 1753-1801 (toegangsnummer 7041) trof onderzoeker Wim Jaegers diverse namen voor huizen in Grave aan en zette ze op een rijtje. Samen met de straat en de naam van de eigenaar van het huis. Voor een deel zijn de namen terug te vinden in de “Geschiedenis van de Graafse straten”, een uitgave van stichting Graeft Voort en geschreven door Leny van Lieshout. Maar een dergelijk overzicht ontbrak tot nu toe.

Het Bitterhuijs

De namen van een huis werden meestal uitgebeeld door bijvoorbeeld een uithangbord, gevelsteen of figuren die op een luifel werden geplaatst. Bij Swart Leeuwke of de Valck moet dat niet al te moeilijk zijn geweest maar je vraagt je af hoe dat er uit moet hebben uitgezien met namen als het Endt van de Weereld of het Camerick. Benieuwd naar alle namen en hun eigenaren? Kijk dan hier het overzicht.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 december 2009 om 16:21 uur

Een straatnaam en een zwembad (dat er niet kwam)

vertelde op 23 maart 2011 om 10:51 uur

Waar komt die naam vandaan?