
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Omdat het water in de middeleeuwen geïnfecteerd was, werd bier gebrouwen. Dat was veiliger om te drinken; mensen pikten hierdoor minder gauw ziekten op. Voor het brouwen werden de volgende grondstoffen gebruikt: gerst en wat rogge, hop of gruut/gruyt (afhankelijk van de belasting die de adel daarop hief). Als de adel belasting hief op hop, dan gingen de brouwers gruyt gebruiken en andersom.
In het brouwproces werden de hoppen of het gruyt gekookt in het brouwsel. Koken betekent ook sterilisatie, dus de bacteriën werden gedood. Dit bier bevatte ongeveer één procent alcohol – tegenover vier tot negen procent nu – en kon daarom relatief veilig worden gedronken. Zeker in vergelijking met het geïnfecteerde water.
Elk dorp in het Land van Cuijk (Mill, Beugen, Cuijk, Sambeek, St. Anthonis, Oploo, om er maar een aantal op te noemen) had één of meerdere kleine brouwerijtjes. Sommige van die brouwerijtjes hadden een herberg en/of een bakkerij. Onze voorouders waren niet alleen brouwers; zij teelden ook hoppen, gerst en rogge. Altijd in de buurt, zoals blijkt uit een paar akten uit het BHIC: Dat zien we bijvoorbeeld in het index notarieel protocol Veghel.
![]() |
Iets dergelijks vinden we ook terug in de index schepenprotocol Sint-Michielsgestel: 19 mei 1691, pag. 108r : "Wij als afgevaardigden ook van de heer drossaard Elsevier, Adriaen Janssen Vuchts en Jan Frans Haerwassers, schepenen verklaren dat - Nog verkopen ze een vierde deel van een hopveldje in totaal groot ca. anderhalf lopenzaad alhier gelegen. en Index schepenprotocol Sint-Michielsgestel (5121.46), 26 sept. 1618, pag.83v - bracht de akker het eerste jaar en enkele jaren meer daarna slechts een mud hop op, ter waarde van ca. 3 gulden."
Als we op "Brouwer" zoeken, zien we vervolgens de volgende akte. Index schepenprotocol Land van Cuijk: 10 nov. (St. Maartensavond) 1538, akte no. 171: "Arnt Wyllemssen en Frederick vanden Berck, schepenen te Boegen, oorkonden, dat Wolter Vermaesen en Fye e.l. c.s. aan Derick die Brouwer en Gerdt e.l. hebben opgedragen een rente van een half malder rogge, te betalen op 11 november (Sint Maartensdag in de winter) en gaande uit een stuk land, gelegen aengen Parrick en ongeveer 2 morgen groot, grenzend aan de erven van Ruth Ebben, Henrick Rennitz, Heyn Graet en Gert Arntz."
Ik heb de akten met gerst nog niet nagelopen, maar ik ga ervan uit dat dat ook werd verbouwd in het Land van Cuijk. Die familienamen die men dan afleidde van deze brouwerijindustrie waren bijvoorbeeld Den Brouwer – of Brouwer(s), Van de Hop (Mill en Zeeland), Hoppenbrouwers, Gruyters, De Grut, Gruttelaar (Beugen, Escharen). Als men "Brouwer*" intikt bij het BHIC notariële akten, dan krijgt men circa 145 akten. Zo kunnen we elke keer op het BHIC meer en meer uitvinden over onze voorouders en hoe ze leefden en wat ze dronken!
Proost!