skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Bekend Biezenmortels bedrijf?

Dit indrukwekkende pand troffen wij aan in het bescheiden Biezenmortel. De naam op de gevel lijkt niet de naam van deze onderneming, maar die van een voederfabrikant uit Dordrecht die sinds 1973 bestaat. De foto kan dus niet ouder zijn.

Wij vermoeden dat het woongedeelte ouder is dan de grote schuur (of is het een werkplaats), maar we weten het niet echt. We hopen daarom dat er in Biezenmortel nog mensen zijn dit ons alles over dit gebouw kunnen vertellen: wanneer het is gebouwd, waarvoor het achtereenvolgens werd gebruikt, en welke bedrijven er waren gevestigd bijvoorbeeld. Was het een Boerenbond, of een loonwerkersbedrijf, of zitten we helemaal mis en heeft dit gebouw een heel andere geschiedenis?

Reacties (31)

Sjanny Van den Heuvel zei op 8 februari 2017 om 13:38
Beste, het pand is momenteel in ons bezit, er is de laatste 32 jaar een loonbedrijf op gevestigd, indien gewenst kunnen wij u meer vertellen over het pand. Dit is gevestigd aan de Biezenmortelsestraat 40 te Biezenmortel
Ton van Heel zei op 8 februari 2017 om 19:49
Ik kan ook informatie geven over dit pand, als daar interesse in is.
Neem dan even kontakt op
Frank Scheffers zei op 8 februari 2017 om 21:13
Beste Frans,
Dit pand, bij mij verderop in de straat, is de voormalige maalderij van "mulder" Coppens. De maalderij diende ter vervanging van de oude molen genaamd Den Kranken Troost. Ik schreef over die molen een artikel in tijdschrift De Kleine Meijerij jrg. 41 (1990). Daar staat ook een oude foto in van de maalderij van omstreeks 1947.
Toon Coppens zei op 9 februari 2017 om 09:24
Ok, ik dacht te reageren, en zie dat enige bekenden er ook al "als de kippen bij waren". Mijn overgrootmoeder heeft dit pand gebouwd, samen met haar zoon, mijn opa. Ik ben daar geboren, mijn vader Thijs was de laatste molenaar op deze molen. Ons bedrijf stopte in 1979, daarna werd verhuurd aan Voskes Voeders. Deze foto moet zijn genomen ergens tussen 1979 en 1985. Mijn hele familiegeschiedenis heb ik in kaart, vanaf 1611. Wat Frank Scheffers vermeld als informatiebron is daar een onderdeel van, maar het gaat verder terug.
als je meer wilt weten kun je met mij ook contact opnemen als je wilt.
Helly Coppens zei op 9 februari 2017 om 11:21
Het is ook mijn ouderlijk huis.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2017 om 14:41
Hartelijk dank allemaal voor de reacties. Volgens mij kan ieder van u een eigen verhaal over het gebouw vertellen! Mocht u meer willen vertellen, dan mag dat ook altijd hier: daar maken we graag ruimte voor.

@Frans: we hebben het betreffende artikel gevonden. Als u akkoord gaat, dan maak ik een linkje naar dat verhaal zodat iedereen het ook vanaf deze plek kan lezen. Ik hoor het graag!
Frank Scheffers zei op 9 februari 2017 om 19:27
Doorzetten van de link naar het artikel is prima.
Hedwig Coppens zei op 9 februari 2017 om 21:37
Wat bijzonder om ons ouderlijke huis zo te zien, dat roept vele herinneringen op en neemt je even mee terug in de tijd.
Toine zei op 9 februari 2017 om 22:39
Bijzonder ja, van mijn grootouders en het geboortehuis van mijn moeder en neven en nichten
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 februari 2017 om 09:12
Wat leuk om te zien dat het pand zoveel reacties oproept, Hedwig en Toine. Nu zijn we wel nieuwsgierig geworden naar enkele van jullie herinneringen aan dit pand... Dus als je ze hier wil vertellen: heel graag! Dat houdt de geschiedenis van een dergelijk pand ook in leven.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Frank Scheffers over de molen van mulder Coppens, dat vind je via de volgende link:

https://www.bhic.nl/media/document/file/muldercoppensdekleinemeijerij1990.pdf?3-2-6
Frank van Berne zei op 16 maart 2017 om 21:56
Het ouderlijk huis van mijn moeder en van een aantal ooms, tantes, neven en nichten. Leuk dat er na het verhaal over het molenhuis weer een verhaal verschijnt over onze familie.
Volgens mij was het pand oorspronkelijk niet wit. Achter het huis was vroeger een boomgaard, waar mijn opa meerdere soorten fruit verbouwde. Het mes waarmee hij takken afsneed heb ik nog. Het huis staat er nog, maar de rest ziet er nu heel anders uit dan vroeger.
Ik zou het erg leuk vinden als er nog meer reacties volgen van familieleden. Wellicht valt er nog een heleboel over dit huis te vertellen.

Frank van Berne.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2017 om 09:01
Hallo Frank, bedankt voor je reactie en net zoals jij zijn ook wij benieuwd of er nog meer verhalen te vertellen zijn. Heb je misschien nog een foto van het huis zoals dat er vroeger uitzag? Dan plaatsen we die erbij, als dat mag.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 maart 2017 om 16:25
Frank heeft de foto al ingestuurd, met daarbij de tekst: "De foto is van omstreeks 1947. Helaas kan ik niet goed zien wie er allemaal op de foto staan, maar het is vast en zeker familie van mij."

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/biezenmortel-biezenmortels-bedrijf-foto-frank-van-berne.jpg?3-3-0" title="tekst voor tooltip" width="600" height="hoogte in pixels" border="0">

<BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR>
Bedankt voor je snelle reactie en de mooie foto, Frank!
Toine Dinkelberg zei op 21 maart 2017 om 21:50
ik vermoed dat mijn moeder Riet Coppens er op staat, ze is geboren in 1940 en zou op de foto dus 7 moeten zijn. Prachtig plaatje van het ouderlijk huis van mijn moeder.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 december 2017 om 11:21
Wat bijzonder Toine! (excuses voor de trage reactie, die is er even tussendoor geschoten, vrees ik). Wist je van het bestaan van deze foto?
<BR><BR>
Frank van Berne heeft overigens nog een foto van het huis ingestuurd. "Waarschijnlijk is deze foto ergens in de jaren '60 gemaakt. Misschien dat iemand er wat meer over kan vertellen?", is zijn vraag. Dus... wie weet meer? Wellicht jij nog wel Toine?

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/biezenmortel-biezenmortels-huis-foto-ingestuurd-frank-van-berne.jpg?4-2-0" title="tekst voor tooltip" width="600" height="hoogte in pixels" border="0">
Toon Coppens zei op 7 december 2017 om 11:09
Tja, dit is geschiedenis.
Ik heb nog wel wat meer foto's die wellicht aardig zijn om hier te plaatsen.
Ga er een dezer dagen eens even voor zitten.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 december 2017 om 11:42
Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, Toon! Je kunt ze ook altijd naar ons mailen (info@bhic.nl). We zijn erg benieuwd!
Thea Smits zei op 17 januari 2018 om 05:49
Goh dat is het huis fan de Familie Coppens, waarbij ik vroeger bij 1 van hun dochters (Hedwig) in de klas op de lagere school heb gezeten te Biezenmortel.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 januari 2018 om 13:54
Wat leuk Thea dat je dit huis zo goed hebt herkend. Ik neem aan dat je er wel eens binnen geweest bent? Kun je je daar nog iets van herinneren?
erna zei op 17 januari 2018 om 15:25
Is deze molenaar Coppens familie van de molenaar Coppens uit BoxteL? daar is mijn vader een neef van.
Thea Smits zei op 17 januari 2018 om 15:57
Ik geloof niet dat ik daar ooit binnen ben geweest, kan me dat ook niet herinneren, weet wel dat ze daar woonde destijds.
Was op de weg richting Helvoirt, dan kwamen we langs haar huis.
Ik vond het altijd een mooi huis en groot ook.
Frank van Berne zei op 17 januari 2018 om 16:43
Onze familie was talrijk en in Boxtel hebben ook molenaars Coppens gewoond die familie van ons zijn. Of de neef van de vader van Erna ook familie is weet ik niet, om die vraag te beantwoorden zou ik meer gegevens moeten hebben.
Hoe zag het huis er van binnen uit? Mijn neven en nichten die er opgegroeid zijn kunnen dat vast veel beter vertellen dan ik. Maar goed, uit het hoofd en gelet op het feit dat er ik er al zeker 30 jaar niet meer binnen ben geweest: als je de achterdeur binnen ging kwam je in een kleine gang. Als je links door de deur ging kwam je in een grote woonkeuken met rechts het aanrecht en in het midden een grote tafel. Er was vanuit de keuken een deur naar de kelder en een deur naar de slaapkamer beneden. Links in de keuken was een raam en daarnaast de deur naar de woonkamer. Vroeger was dat een dubbele kamer met een schuifdeur, maar al in de jaren '60 was de schuifdeur verdwenen. In latere jaren is een stukje van de bedrijfsruimte bij de woonkamer getrokken.

Deze beschrijving is inderdaad globaal. Hopelijk komen er nog aanvullingen.

Groet,
Frank.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2018 om 08:59
@Frank en @Thea, maar hier zijn we al een hele stap verder mee. Leuk om zo op deze manier even binnen te mogen 'kijken'. En als er aanvullingen op komen, dan zou dat helemaal leuk zijn.
jo van wijk zei op 21 augustus 2019 om 17:43
Er is nadien ook nog eenkolenhandel gevestigd geweest
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2019 om 09:14
Ah bedankt voor deze aanvulling, Jo! Dat zetten we erbij.
Toon Coppens zei op 22 augustus 2019 om 09:18
Helaas, dat klopt niet helemaal.
Onze grootvader had een gediversifieerde onderneming die in verband met zijn ziekte en overlijden in 1959 in 2 is gesplitst. De kolen- eier- en oliehandel was Gijzelsestraat. In het pand op de foto is enkel de maalderij gevestigd geweest. En volgens mij kan ik dat weten, want het is mijn ouderlijk huis, ik ben er geboren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2019 om 14:03
Dank je wel voor je aanvulling en correctie, Toon. We zetten jouw informatie bij de beschrijving. Was het een mooie plek om op te groeien?
FrankvanBerne zei op 18 november 2019 om 10:32
Onze grootvader had inderdaad een bedrijf waarin diverse producten verhandeld werden. Het betreffende handelsregister van de Kamer van Koophandel (nummer 3877), dat zich bevindt in het BHIC, geeft een mooi inzicht in de ontwikkeling van zijn bedrijf.
Onze grootvader begon zijn bedrijf in 1926 als graanhandel. Als zodanig heeft hij zich in 1933 ingeschreven in de registers van de Kamer van Koophandel. In 1935 is het bedrijf uitgebreid met handel in meststoffen en eieren. In 1947 ten slotte is het bedrijf uitgebreid met handel in brandstoffen.
Op 1 juli 1959 is het bedrijf gesplitst en voortgezet door zijn twee oudste zonen. Onze grootvader is een maand later na een lang ziekbed veel te vroeg overleden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 november 2019 om 19:14
Ach, wat verdrietig dat een leven van hard werken zo vroeg is geëindigd. Het is wel mooi om te zien dat je nog altijd trots bent op het levenswerk van je grootvader (en terecht!)
Frank van Berne zei op 8 december 2019 om 18:52
Dank voor je reactie. Ik denk dat we als familie zeker trots mogen zijn op wat hij heeft bereikt,....toch?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 december 2019 om 10:47
Met recht, Frank, absoluut.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen