skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Bijbels openluchtspel

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 17 oktober 2009
bijgewerkt op 29 juni 2020
In de bossen even buiten Heeswijk ligt al sinds 1946 het Openluchttheater De Kersouwe. Dit was een initiatief van de plaatselijke Kunstkring. De keuze voor toneel in de open lucht maakte het in die tijd mogelijk gemengd te spelen. Mannen en vrouwen tegelijk op het podium!

Wel schreef de bisschop voor dat het spel vóór zonsondergang moest zijn afgelopen. In de eerste jaren stonden vooral bijbelspelen op het repertoire. Die werden zelfs landelijk bekend. Op de foto is zo’n spel volop aan de gang.

We zijn benieuwd welk spel hier wordt opgevoerd en wie eraan meededen. Zo te zien was het decor ook indrukwekkend. Daar zijn veel mensenhanden aan te pas gekomen. Heb je zelf ooit op het toneel gestaan? Heb je ooit meegewerkt aan decors, kostuums of iets anders achter de schermen?

Heb je goede herinneringen aan bepaalde voorstellingen?

We zijn benieuwd naar je ervaringen en reacties.

Reacties (18)

M. de Mol zei op 18 oktober 2008 om 14:40
wij denken dat het het 'La Samaritaine' is, gespeeld in 1947

Ton Grosveld = Christus
Jo Pijnenburg = Samaritaanse vrouw
Loek vd Veerdonk = haar minnaar
Nico Wels = Petrus

Jo van Erp was regisseur
Bart van Schijndel zei op 20 oktober 2008 om 15:09
Het is inderdaad "La Samaritaine"van Edmond Rostand.
Ook het jaar, de spelers en de regisseur zijn juist.
Aardig om te vermelden is nog de volgende anecdote:
Toen de eerste repetities begonnen hield de regisseur, Jo van Erp, een auditie, een soort screening van de spelers. Zij moesten voorspelen om te kijken wie welke rol zou gaan spelen. Uiteindelijk waren er twee kandidaten over voor de rol van Christus, Ton Grosfeld en Ad van de Ven. Uiteindelijk vroeg Jo van Erp aan Ton Grosfeld of die de rol op zich wilde nemen. Ton, een jongeman van net 20 jaar, was daar zeer mee vereerd, maar, zo vertelt hij: “Toen ik naar huis fietste, overviel mij een gevoel van grote druk: Christus spelen, dat was voor een goed katholiek opgevoede jongeman niet alleen een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Onderweg, bij het Hafferts bruggetje over de Leygraaf, ben ik afgestapt, ben langs het water gaan lopen en heb enkele uren peinzend aan de waterkant gezeten om me af te vragen of ik deze rol wel waardig was. Ik besloot dat als ik de rol definitief zou krijgen, ik ook gedurende de tijd dat ik die rol speelde, mijn levenswijze aan moest passen en zodanig volgens de opvattingen van Christus moest leven dat ik het waardig was hem uit te beelden. En dat heb ik ook gedaan!”
Het was Ton Grosfeld’s eerste rol bij De Kersouwe en hij zou daarna nog jaren een vaste publiekstrekker worden
Henk buijks (namens BHIC) zei op 21 oktober 2008 om 09:57
M.de Mol en Bart, dank voor jullie reacties. Mooi verhaal ook over Ton Grosfeld. Mij intrigeerde wel de passage "gedurende de tijd dat ik die rol speelde". Het kan immers goed zijn dat die periode ook invloed heeft gehad op Grosfelds latere leven. In elk geval had hij nog jarenlang succes op het podium.
Henk Voets zei op 21 oktober 2008 om 22:53
Dit stuk, La Samaritaine, was het eerste stuk dat op de locatie van van het huidige speelplan gespeeld werd. Bovendien werden in dit jaar de stenen tribunes gebouwd. De stenen, grote holle betonnen bakken, (die wellicht ook in het decor zitten) waren afkomstig van bunkers van vliegveld Gilze Rijen. Het jaar ervoor, 1946, was het debuutjaar van de Kersouwe. Toen was men erachter gekomen dat de eerste locatie verkeerd gekozen was: de bezoekers hadden de zon pal in het gezicht. Bij La Samaritaine werd die fout hersteld door het speelplan tegen de andere zijde van de hoevelflank te leggen en 180 graden te draaien.
annemarie78 zei op 26 maart 2016 om 22:40
Ikzelf heb een kleine rol gespeeld in het stuk, "De zeven rozen" van Antoon Coolen.
Ik denk dat ik 14- 15 jr oud was. Samen met Ton Grosfeld en zijn broer Frans.
Ik was zeer bevriend met de familie Grosfeld en hun buurmeisje en huisvriendin. Het raakt me enorm dit hier te vinden. Ben nu 78 jaar oud. What is life.....?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 maart 2016 om 10:51
Bedankt voor je reactie Annemarie! Ik kan me goed voorstellen dat het heel bijzonder moet zijn om de foto en bijbehorende verhalen te lezen als je zelf ook hebt meegespeeld in zo'n toneelstuk. Mooi dat zulke herinneringen niet verloren gaan...
annemarie coolen zei op 29 maart 2016 om 11:37
Bedankt Lisette. Leuk iets te horen. Heb vaker meegespeeld in Heeswijk maar dan als figurante, totdat ik die kleine rol kreeg in" de zeven rozen" Had ambitie actrice te worden, Sigrid Koetse was mijn grote voorbeeld. Het leven heeft me een andere koers gewezen. Nu woon ik in Belgie.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 maart 2016 om 13:41
Het leven is inderdaad niet altijd te voorspellen, Annemarie. Zelf wilde ik vroeger altijd graag kinderboeken schrijfster worden (Carry Slee was mijn grote voorbeeld!), maar ik zit bij het BHIC nu helemaal op mijn plek! Bovendien mag ik hier voor de website ook geregeld verhaaltjes schrijven.

Leuk dat je vanuit België de geschiedenis van Brabant nog steeds volgt! Mocht je nog meer herinneringen hebben aan Heeswijk of andere Brabantse plaatsen, dan horen wij die natuurlijk graag.
annemarie coolen zei op 31 maart 2016 om 18:28
Ik heb in Berlicum gewoond. Tegenover de familie Grosfeld. Zat in Veghel op school. Mijn ouders verhuisden naar Belgie, Hamont en daar is mijn Papa overleden en begraven. Mijn mama is later naar Lommel verhuisd. Daar woont nu nog een broer van me. Veel van mijn familie woont in nederland. Den Dungen, s.Hertogenbosch. Daar liggen onze roots. Ik ben in Belgie blijven wonen, na veel omzwervingen in Europa. Misschien nog leuk om te melden is dat de dochter van mijn zus uit Aartselaar ook een auteur is en schitterende kinderboeken schrijft.Marieke van Hooff, je moet ze eens googlen. In de pesr werd ze vergeleken met Annie G.M Smidt. Van een van haar boeken is een soort musical gemaakt voor kinderen. Het boek heet "De Frutsels
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 april 2016 om 15:47
Interessant om wat meer van je familie te weten te komen, Annemarie! In het bijzonder natuurlijk over je nichtje Marieke van Hooff. Erg leuk hoor, een kinderboekenschrijfster in de familie!
Berdien van den Dungen zei op 17 maart 2019 om 19:23
Nog altijd ben ik erg trots op mijn opa Jan van Aspert die (mede met anderen) er voor gezorgd heeft dat De Kersouwe er kon komen. Evenals het koor waar hij dirigent van was. Ben er als jong kind vaak geweest samen met mijn ouders (ben nu 70) ik ben de dochter van Lenie van Aspert (getr. Theo van den Dungen) ook oom Albert heeft zich vele jaren ingezet voor de Kersouwe. Het liep altijd als rode draad door onze familie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 19:25
En terecht, Berdien! Dat is een prachtige reden om trots te zijn op je familie. Ik denk dat Heeswijk - en wijde omgeving - je grootvader er heel dankbaar voor is!
Berdien van den Dungen zei op 18 maart 2019 om 20:17
Dankjewel Marilou voor deze lieve woorden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 21:36
Graag gedaan, en als (zeer onregelmatige) bezoeker van de Kersouwe kan ik dat echt uit ervaring zeggen ;)
Wilco Bevers zei op 9 mei 2019 om 21:07
Zaterdag 5 juli 1947: advertentie over La Samaritaine in de Kersouwe in de krant Dagblad voor Oss en Omstreken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 10:57
Oh ja Wilco? Heb je toevallig die advertentie bij de hand? Dan zetten we 'em hier graag bij! (als je wil, kun je hem mailen naar info@bhic.nl ovv Bijbels openluchtspel)

Alvast dank!
Wilco Bevers zei op 25 mei 2019 om 20:47
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 mei 2019 om 11:39
Prachtig Wilco, dank voor het opsturen! Bijzonder te lezen dat er ook extra bussen werden ingezet vanaf het station Den Bosch.

En ik zie zo maar een leuk linkje naar een ander verhaal op onze site. In de advertentie staat dat het spel voor het eerst in Parijs werd opgevoerd door Sarah Bernardt. En dat is weer een bekende van onze enige casa nova uit Rooi: Lou Tellegen :)

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/lou-tellegen-1883-1934-een-rooise-casanova-in-hollywood

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen