skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Biker Bart Brentjens naar Beijing?

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 20 november 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In Schaijk woont een viervoudig deelnemer aan de Olympische Spelen. Het is mountainbiker Bart Jan-Baptist Martie Brentjens die tijdens de Spelen van Peking 2008 inmiddels 39 jaar oud was. Al sinds 1994 draait hij op het topniveau mee.

Brentjens werd op 10 oktober 1968 in Haelen geboren. Terwijl het mountainbiken als sport in Nederland nog relatief onbekend was, won Brentjens in 1994 al zijn eerste grote prijs: de Worldcup Overall. Het jaar daarop werd hij wereldkampioen in het Zuid-Duitse Kirchzarten en in 1996 won hij op de Olympische spelen in Atlanta de gouden medaille.

Tijdens deze Spelen stond mountainbiken voor het eerst op het wedstrijdprogramma. Brentjens won met grote overmacht en schreef geschiedenis door als eerste mountainbiker goud te halen. In deze jaren 1995 en 1996 was hij bovendien oppermachtig in de Tour de France VTT (vélo tous terrains, ofwel in goed Nederlands mountainbike).

Brentjens nam niet deel aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, al werd hij nog wel derde bij het WK cross country in Madrid. In 2001 werd hij in Sankt Wendel Europees kampioen. De jaren daarna bleef hij de nodige prijzen in de wacht slepen. Zo is hij sinds 2000 ieder jaar weer opnieuw Nederlands kampioen cross country geworden.

Een nieuw hoogtepunt in zijn sportieve carrière waren de Olympische Spelen van 2004 in Athene: hij behaalde daar een bronzen medaille. Sindsdien richt Brentjens zich vooral op de marathons. In 2005 veroverde hij niet alleen het Nederlands kampioenschap cross country, maar ook dat van de marathon. Op het WK marathon eindigde hij al eens als tweede en als derde. In het seizoen 2006/2007 was hij de beste in de Wereldbeker in Riva del Garda.

Brentjens opende dat seizoen spectaculair met een overwinning in de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen op Curacao. In een rechtstreeks duel versloeg hij olympisch en wereldkampioen Julien Absalon.

Bart Brentjens verzorgt mountainbike clinics én organiseert zijn eigen wedstrijd, de “Bart Brentjens Challenge”, waarvan inmiddels de derde editie verreden is op zondag 14 oktober 2007.

Hij geeft als wielrenner de voorkeur aan technisch uitdagende parkoersen en hij houdt ervan om initiatief te nemen in de wedstrijd. Het jaar 2007 stond in het teken van het WK marathon en kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2008. Over zijn kansen daar zei hij: “Alles is mogelijk, iedereen die in Peking aan de start staat kan winnen”.

In actie in Peking (Foto: ANP)Brentjens stónd aan de start, maar de Fransman Julien Absalon verdedigde zijn olympische titel uit 2004 op soevereine wijze. Absalon reed in de moordende Chinese hitte zo hard, dat Brentjens en ook Van Houts, de andere Nederlandse deelnemer, twee ronden voor het einde ingelopen dreigden te worden. Op basis van de reglementen werd het tweetal door de jury naar de kant gehaald. Van Houts kreeg de 34e plek op de eindrangschikking, Brentjens de 37e.

Voor de man uit Schaijk kreeg het einde van zijn tijdperk daarmee niet het einde dat hij zal hebben gewenst. “Ik startte al slecht. Na twee ronden heb ik even gedacht: ik stap eruit. Maar dat wilde ik toch niet. Het is een raar gevoel als je uit de wedstrijd wordt genomen”, aldus Brentjens, die met een scheurtje in zijn polsgewricht reed.  Na de race had Brentjes een ontmoeting met Kroonprins Willem-Alexander, die de 39-jarige mountainbiker een icoon voor de sport noemde.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.