skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Blik op uitgebrande kerk 1961

Dit is een foto die een van mijn broers gemaakt heeft vanaf onze Witte Molen in Heesch in 1961. Mijn vader, Jan Geurts, was destijds eigenaar en mulder van die molen, zonder wieken overigens. Het is geen foto van de feitelijke brand, maar van het skelet van de uitgebrande kerk, een paar dagen later.

Onder aan de foto zie je nog net de rand van de bovenkant van de molen. Dan is er het land van boer Van Hoek, waar niet veel later het Wit-Gele Kruisgebouw is gebouwd. Dan zie je de vroegere Hoogstraat (nu de J.F. Kennedystraat) met de huizen v.l.n.r. van de familie (Wim?) Maas; midden Franske Remmits en links de familie Wingens.

Daarachter het trapveldje van de nieuwe jongensschool, waar de hele buurt voetbalde. In de Kerkstraat zie je het nieuwe winkelcentrum met daarachter de ruïne van de kerk met de pastorie die nog wel intact is.

Dit krantenknipsel kreeg ik van iemand op de klassenreünie in 2006 van de St.-Petrusschool in Heesch, jaargag 1958-1964. Vlak na de kerkbrand droeg Kapelaan Scheepens op de speelplaats van de Jongensschool een openluchtmis op. Op de achtergrond zie je de afgebrande kerk en ook nog broeder Anthonius.

Broeder Anthonius (van Gompel) van de Broeders van de la Salle, is in 2003 op bijna 93-jarige leeftijd overleden. Volgens mij hebben er heel veel Heessche jongens bij hem in de klas gezeten, waaronder ook ikzelf in de vijfde.

Reacties (14)

Jacqueline Willemsen zei op 23 september 2014 om 14:33
Henk, mooie foto, dank, heel herkenbaar, van school naar huis had ik 2 routes: via de Kerkstraat en of langs deze huizen. Je kon zo leuk over die muurtjes lopen; veel kinderen deden dat want naderhand werd er prikkeldraad opgespannen en kon dat niet meer.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 september 2014 om 19:11
Bedankt Jacqueline voor je reactie bij deze foto. Ben je, ná het plaatsen van het prikkeldraad, dan toch voortaan langs de Kerkstraat naar huis gelopen ?
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 24 september 2014 om 20:51
Er stonden inderdaad muurtjes voor de tuinen, daar ben ik ook wel eens overheen gelopen. Ook stonden er van die mooie gekrulde beugels tegen die tweekap woningen. Ik zag een tijdje gelden dat er nog steeds enkele staan. Enkele namen die ik me nog herinner van mensen die in de Kerkstraat woonden zijn: als genoemd de familie Wim Maas, Pietje Gloudemans (Kreikes), familie van Tuijl, Gerrit van der Zanden met heel veel kinderen, Tien van Herpen (de Kuiper), van Drunen, Sesink, Ceelen van de friettent ook met veel kinderen, fam Duijs, Wingens 2x, Koster van Grinsven.
Jacqueline Willemsen zei op 25 september 2014 om 16:11
nee Mariët, het prikkeldraad spijkerden ze vast op de muurtjes, zodat je er niet meer op kon lopen. Want als je er vanaf glijdt en met je korte beentjes aan weerszijden van het muurtje, dan waren je vel en je kleren gescheurd.
je kon er gewoon langs blijven lopen, dus dat deed ik ook.
@Henk, van de Doelen, Hermes, en van de Akker 2x woonden ook in de Kerkstraat (nog even en we hebben ze allemaal). De huizen aan de kant van de winkels hadden luiken voor de ramen, die werden vastgezet met van die kleine mannetjes. Heel veel later zag ik ze terug op een vlooienmarkt in België, ik kan me nog herinneren dat het me vertederde.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 30 september 2014 om 21:08
Voorbij de familie Ceelen (Friet van Ceelen zal u niet gauw vervelen) waar later het postkantoor van Willie Vollenberg werd gebouwd, stond een heel oud vervallen boerderijtje. Ik weet niet hoe die mensen heetten. Ik dacht dat we dat jongetje de Schele noemden vanwege zijn eierdop-brillenglazen. Helemaal aan het eind woonde Jan Vos met twee pleegkinderen. Deze twee jongens heetten Harmsen en één ervan zat bij ons in de klas bij de broeders. Aan het begin van de Kerkstraat, tegenover bèkker Thé Cortenhof had je een driehoekig pleintje. Daaraan stond de boerderij van boer van Hoek.
jacqueline Willemsen zei op 30 september 2014 om 22:11
De twee pleegkinderen waren een jongen en een meisje. Het meisje heette Dorien en zat bij mij in de klas op de H.Hartschool. Ze had lange haren en droeg ze net als Ria Ceelen (ook bij ons in de klas) met 2 vlechten aan weerskanten van het hoofd. Dorien is al jong overleden.
Het erf van boer van Hoek was omheind met beukenhaag. Je kon zo'n mooi piepend geluid maken met die blaadjes. In de herfst zaten er spinnenwebben in en 's-morgens onderweg naar school haalden we ze eruit met een glad gemaakt takje, de uiteinden bij elkaar en maakten zo een handspiegeltje van het web met de dauw er nog op. Spiegelen deed het niet maar een mooie herinnering is het wel!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 oktober 2014 om 12:05
Zeker Jacqueline, en ook mooi om te zien hoe de ene herinnering de andere weer terugbrengt!
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 2 oktober 2014 om 20:49
Deze jongen van Harmsen heette Godfried, een blonde jongen en hij had een klein zusje. Ik heb nog een foto waar ze samen op staan. Godfried is helaas in 1968 veel te jong overleden. Ik denk op ongeveer 16-jarige leeftijd.
guus zei op 14 juli 2015 om 12:45
Beste Henk, Marlou, Jacqueline en Mariët,

Zo te zien zijn jullie zeer begaan met de geschiedenis van Heesch en weten jullie er ook het een en ander vanaf. Voor het Brabants Dagblad ga ik de komende weken een zomerserie maken over 't Dorp. de doorgaande straat in Heesch die eerst de naam Rijksweg droeg.

De bedoeling van de zomerserie is dat ik 't Dorp aan de hand van thema's helemaal ga doorlichten. Zo komt er bijvoorbeeld een artikel over de naamswijziging, over de vele tankstations, over de Albert Heijn die fors wil uitbreiden etc. etc. ik kan nog wel even doorgaan.

Mijn vraag aan jullie wat jullie allemaal van deze bekende straat in Heesch weten en of jullie het leuk lijkt om met mij mee te denken over bepaalde thema's? Jullie weten misschien meer van deze straat dan ik tot op heden.

Mocht je het leuk lijken om hierover te praten of je idee in te brengen, kunnen jullie mij mailen op guuspeters_60@hotmail.com of bel mij even dat is nog makkelijker: 06-20 42 47 37.

Ik hoop van jullie te horen.

Groeten,

Guus Peters
Redacteur Brabants Dagblad.
Bert Wijnen zei op 26 juli 2015 om 20:49
Henk, volgens goed ingelichte bron woonde in dat kleine boerderijtje (waar later het postkantoor werd gebouwd en waar nu cafetaria "de Postiljon" zit ) in de Kerkstraat de familie Kelner. Daar kwam de vrouw van Gerrit Ceelen (frietzaak) vandaan.

En.....de koster heette niet van Grinsven, maar van Grunsven, de vader van onze ex-wethouder Hannie van Uden.
Bert Wijnen zei op 26 juli 2015 om 20:55
Jacquelien, je hebt het over Ria Ceelen. Ik neem aan dat dat Ria van de koperslager is!!!!? Ria is een schoonzus van me. De koperslager woonde vroeger aan de Rijksweg, tegenover de toenmalige winkels van Van den Hoogen. Naast hen woonde aan de ene kant Franske "de Kapper" (van Erp) en aan de andere kant Jan "de smid"(van Grunsven)....van Hannes Hènte"... Het betreft hier het blok woningen (drie) uit de dertiger jaren, die door Muller zijn gekocht en die momenteel dichtgespijkerd zitten in afwachting van verdere ontwikkelingen in de zonnestudio-zaak....
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 27 juli 2015 om 16:46
Bert, bedankt voor je bericht. Ik heb het even nagezocht: in het boek "Heesch wir efkes um kijke" Op blz 15 staat een foto van dat huisje maar dat was van Toontje Goossens en is in 1961 afgebrand. Er staat hier ook een foto van Marinus Kellner en Nel Voets voor hun woning in de Kerkstraat, waar nu restaurant de Waard is gevestigd. Volgens mij is dit het huis van de familie Gerrit Ceelen met de friettent. Ze hadden daar ook een paar dochters, maar ik ben hun namen vergeten.
De naam van de koster is inderdaad van Grunsven, excuus aan die familie voor deze fout.
W. Ploegmakers zei op 14 september 2015 om 10:48
Was het niet Godfried en Wim Harmsen die bij Vos woonden ? Volgens mij waren er twee jongens.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 14 september 2015 om 20:39
Klopt inderdaad. Godfried zat bij ons in de klas. Bedankt voor de update.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!