skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Blootgelegde Lady uit 1944

Onlangs ging een gekoesterde wens in vervulling, daarbij gesteund door m’n broer; hij gaf zijn goedkeuring. En voordat ik ging slopen vroeg ik gezinsleden naar de locatie in hun herinnering, want de muur zag er smetteloos uit.

De muur voor aanvang
De muur voor aanvang

Tijdens de mobilisatie van 1939 werd de Goeikamer door de kapitein ingenomen als commandopost en door de aalmoezenier gebruikt voor het horen van biecht en het vieren van de H. Mis. Het jonge gezin was nu verplicht ook de wintermaanden door te brengen rond de keukentafel in den Herd, verwarmd met het houtfornuis.

Kachel (bron: Huishoudcatalogus, 1937)
Kachel (bron: Huishoudcatalogus, 1937)

Voor soldaten van de inkwartiering en in september 1944 voor Britse soldaten was de zolder beschikbaar. Via een trapje aan de achterzijde van het huis bereikten zij de opkamer en bestegen daarna de zolder. Voor verwarming werd een kachel aangesloten op het rookkanaal van twee onderliggende slaapkamers.

Een Tommy schetste een kleurige sexy dame op het wit gekalkte stenen rookkanaal. Te naakt voor die tijd, vond Moeke, schandalig, een meisje met blote armen en benen dat kon niet! Na vertrek van de ‘logés’ werd de tekening met enkele kalklagen bestreken. Op de open zolder werden kamertjes getimmerd en zo verdween de beschildering voor altijd uit het zicht.

Lady blootgelegd
Lady blootgelegd

Naast die voor de poes werd ook de balke, stro-/hooizolder van het woonhuis een slaapgelegenheid en natuurlijk was het roken daar verboden. Bij familie Lammers werd de Engelse vertaling opgevraagd en op diverse plaatsen de tekst ‘No smoking’ aangebracht. Met een neergelaten ladder bereikten zij de slaapplek, de poes via een extra trapje en een kleine opening in het plafond, de slapers via een scharnierend luik, bewegend via een katrol. Ook een gedeelte van de hènnekoij naast de kakelende kippen werd ingenomen. Op de triplexwand tegenover iedere slaapplek werd met felle blauwe verf de voornaam van de soldaat aangebracht.

Onlangs werd mijn wens vervuld, ik maakte op de grote wand een schatting en stootte op een witte ondergrond, naar ik veronderstelde van stelatex. Schuurde lichtjes zonder succes, ondernam links een tweede poging, verwijderde de gipsplaat en ontdekte de vage trekken van een dame. Met een vochtige doek verwijderde ik de dekkende kalklagen en zoals een verschijning op zou doemen verscheen langzaam de lady in volle glorie, mijn geluk kon niet op met een kreet, van ‘bedankt Hanneke!’

De tekening
De tekening

Op 1,35 meter hoogte is de 36 cm grote slanke Britse lady aangebracht, met een gezichtsuitstraling die moeilijk in te schatten is. De soldaat heeft misschien heimwee gehad naar zijn land of naar een vrouw. Er heerste kledingschaarste waardoor creativiteit ontstond, strak bloesje met korte mouwkes en volle boezem met de shorts gemaakt van een oude Britse vlag. Make-up grote haarbos én natuurlijk brede bloedrode lippen. Schoeisel kan ik niet ontcijferen. Mijn oudste broer kwam polshoogte nemen en ik vertelde met trots: ‘De Lady is weer zichtbaar.’ ‘Ik dacht dat die veel groter was.’ Dergelijke opmerkingen hoort men meer onder ouderen. De grootte van afbeeldingen en voorwerpen zijn in ons geheugen opgeslagen, wij groeien maar het vastgelegde blijft dezelfde afmeting behouden.

De ‘blootgelegde’ gentlewoman geeft in de huidige samenleving geen aanstoot meer.

 

Het verhaal is n.a.v. de onderstaande reacties aangepast op 25 november 2020. Redactie

Reacties (6)

Rini de Groot. zei op 23 november 2020 om 13:20
Van BHIC kreeg al meteen de opmerking:
'Jullie hebben een huis met geschiedenis!'
Dank voor het leuke verhaal.
Rini de Groot. zei op 24 november 2020 om 10:11
Bracht Nico op de hoogte.
Hopend corona vrij.
Óók nu leven we in een tijdperk, Het Coronatijdperk.
Afgelopen woensdag had ik geen ‘archeologische’ vondst
Maar een ‘Blootlegging.’

‘Prachtig!
Je bent een muurarcheoloog.
Alles goeds en groeten,
Nico Arts’.
Rini de Groot. zei op 24 november 2020 om 17:06
Van een attente lezer een pluim en ontdekt een door mij verkeerd woordgebruik.
Wat een mooi verhaal- stukje Udense geschiedenis; het bewaren (inclusief tekening) alleszins waard. Het is overigens wel een lady uit Groot-Brittannië en mogelijk geen “Engelse”.
(Zie vlag van het V.K. En niet van Engeland - Schotten en Welshmen maken dan bezwaar).
Marianne van Heeswijk zei op 24 november 2020 om 22:08
Wat een mooi verhaal Rini en wat bijzonder dat jij nu deze dame na 75 jaar bevrijd hebt uit haar benarde situatie, daar zal de betreffende soldaat ook blij mee zijn!
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 25 november 2020 om 06:35
@ Rini de Groot. We hebben "Engelse" vervangen door "Britse". Daarmee 'vang' je het hele Verenigd Koninkrijk.
Rini de Groot. zei op 1 oktober 2021 om 00:54
De Poeziealbum van m,n zus vermeld namen van Amerikanen. Getekend; Uden March 4 1945. (Vertaald) ' Vier van onze ingenieurs: Charlie, Korto, Jozeph en Wiedman van het Amerikaanse leger hebben in Uden gelegen en hebben het water onderzocht, door chlorine.
De familie de Groot was heel gastvrij, om ons hun huis te laten gebruiken, er er te slapen. Getekend De vier ingenieurs.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!