skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Boekelse jeugdherinneringen

Naar aanleiding van de verschijning van de 200e Knollentuin schreef Elies Schafrat onder andere het volgende: In de internationale pers lees je over de Boekelse wereldkampioene Leontien van Moorsel. Maar vroeger was er ook al een Boekelse wielerronde; de oudste deelnemer was bijna 90 jaar: Driek de Sigaar.

Elies Schafrat als peuter bij het bejaardenhuis St. PetrusMijn ouders gingen achterom bij de zusters Driek opzoeken, want hij was erg ziek. Stomverbaasd zag mijn vader hem buiten in het zonnetje zitten. ‘Maar Driekus, ze zeiden dat gij ernstig ziek was’. ‘Ja Burgemister’, zei Driek, ‘ik mos gisteren te bed, want ze won me bedienen’.

Met de wijkzuster, zuster Drenth, ben ik eens op bezoek geweest bij Hannes de Krepsmid. Hannes lag in de bedstee, bovenop de erpel en wa strooi. De bedstee was wat krap, daarom had hij achter een gat in de muur geslagen om zijn voeten kwijt te raken!

In de hoogste klas bij meester Corssmit en 's maandags katechismus overhoren. Wie vooraan zat moest de rij achter hem overhoren! Helaas zat ook ik vooraan en op de achterste rij zat een echte rotzak! Bij hem aangekomen kreeg ik te horen: ‘as ge min gin goei punt gift, krijgde straks een groot pak smeer, nondeju’. Ook nog in de klas gezeten bij meester Nikkelen; goed verstaan kon je hem niet, want zijn gebit lag thuis in de linnenkast.

Pastoor de Raad: als mijn vader jarig was kwam hij altijd feliciteren, samen met zijn kapelaans - want die hadden ze toen nog zat. Als hij met zijn vingers op de stoelleuning trommelde, mocht je zijn wijnglas bijvullen. Ik herinner me wel dat hij erg beweeglijke vingers had!

Waar nu Nia Domo staat had je toen een smal grindpad naar het kerkhof. Als je tijd gekomen was, kon je daar toen rustig je ogen sluiten. Tegenwoordig moet je, als je op het Boekelse kerkhof begraven ligt, goed je ogen open houden. Als je niet goed oplet, hebben ze je met zerk en al opgeruimd.

En in de vakanties bij de boeren helpen met hooien. Bovenop de opgetaste hooikar zitten en dan keek je zo op de kont van het paard, waarvan je de teugels vast mocht houden: het paard wist zelf wel de weg naar huis.

Ja, zo kan ik nog wel uren doorgaan herinneringen op te halen: over Cafe 't Menneke, Frans Klaap barbier en schoenlapper, pliesie van de Poel, schoenmaker Beunis, die nooit veel zei, want hij had altijd zijn mond vol spijkers; uren zitten kletsen met Marinuske van Kessel en ga zo maar door. Schitterende tijd, men had plezier met elkaar, ruzie ook, maar men respecteerde elkaar. Verdomme, wat zijn we toch veel kwijt geraakt!!

Huis Beukeloo, waar Elies Schafrat werd geboren     Elies Schafrat met zijn moeder

 

Reacties (8)

Nell Meeusen te Son zei op 13 juni 2008 om 21:23
Toevallig kreeg ik vandaag de Boekelse verhalen onder ogen en viel meteen met mijn neus in echte ouwe goei boter: Verhalen van Elies Schafrat uit zijn jeugd. Proficiat!
Ze zijn zo leuk beschreven, kort en bondig; in enkele woorden alles gezegd. Knap hoor! Verheug me op de volgende aflevering.
Ach, vruger komt nooit ècht weer terug!
l.g.berens zei op 18 juni 2013 om 12:08
Het zou mooi zijn als verhalen over familie's en personen uit de tijd 1850-1930
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 18 juni 2013 om 16:03
@L.G. Berens: Dank voor je berichtje. Zoek je toevallig iemand speciaal uit deze periode? Mogelijk kunnen oudere inwoners uit Boekel je wel verder helpen dus laat maar horen.
L. Berens zei op 18 juni 2013 om 17:42
Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het uitpluizen van de stamboom van de fam Berens waarvan er nog diversen in leven zijn van de jaren na 1900. Marinus Berens daar heb ik contact mee gehad, maar ik zou graag meer weten over het ontstaan van de bakkerijen en hoe het tot een einde gekomen is. Alles over de fam Berens gerelateerd aan Marinus Berens en zijn broers en zusters.
Ik zie wel wat er komt. Ik ben een zoon van Lambertus Adrianus Berens geboren te Gestel.
Groeten
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 juni 2013 om 12:22
@L. Berens: Ah, interessant. Kom maar een keer naar onze studiezaal in Grave. Daar hebben we onder andere de hinderwetvergunning van Johannes Berens die in 1910 een bakkerij in Boekel begint. En vast nog wel meer informatie.

Als je meer genealogische informatie wil, kun je het beste een oproep doen op ons stamboomforum. Dat vind je <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10147" target="_blank">hier.</a>
Dorethé zei op 19 juni 2013 om 17:26
@L. Berens: je zou ook in de archieven van de Kamer van Koophandel kunnen zoeken. Verder in notariële archieven. Op kranten.kb.nl vind je mogelijk ook wat informatie.
In Wageningen zit het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), o.a. het centrale examencentrum voor de bakkerijbranche. Wellicht kunnen zij je vertellen waar bakkers destijds hun gezel- en meesterdiploma's haalden.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 23 maart 2017 om 21:45
i.v.m. de zinsnede ; "Met de wijkzuster, zuster Drenth, ben ik eens op bezoek geweest bij Hannes de Krepsmid.' Waar komt 'Krepsmid' uit voort ?
In een reactie onder het verhaal https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/onverklaarbaar-bewoond
zegt Luciën Bressers uit Uden over de betekenis van 'krep' ;
"De krep was een van de slechtere stukken vlees volgens mij. In het Kreppeneind (Uden) woonden over het algemeen armere mensen die geen geld hadden voor duur vlees. Zo is de naam ontstaan. Zie "Uden in oude ansichten" van archivaris Hans Sluijters."
Einde citaat.
Helena zei op 23 maart 2017 om 22:19
Uit http://www.cubra.nl/mandos/MandosDeBrabantseSpreekwoorden.pdf echter het volgende: 'De krep of krip = uitgebeende varkensrib. Dit fijnere stuk van het varken werd vroeger vaak
naar de pastoor gebracht of op feestdagen gebraden.' Mogelijk werd het begrip lokaal anders begrepen? Ik zou ook direct denken aan iets van mindere kwaliteit, maar mogelijk beinvloed door het Engels woord ('crap') wat in spreektaal gebezigd wordt voor onzin, of voor iets van slechte kwaliteit of erger enz.

Krepijzer [ volgens Van Dale] = gereedschap bij het roskammen van paarden, gebruikt om het haar te kreppen [ kreppen = tegen de draad in kammen om het nog sterker te laten kroezen]
Zou de krepsmid hier wat mee te maken hebben gehad?

Wij hadden vroeger krepzolen onder onze schoolschoenen. Anderen noemden het spekzolen; die zolen waren ook 'kroezelig' en onverslijtbaar ;-)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen