skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Leven op de boerderij Molenstraat 16 in Helvoirt

Op deze foto's zien we de boerderij aan de Molenstraat 16 in Helvoirt, gefotografeerd door Trees Leermakers in 1957. In dat jaar verkochten haar ouders het ouderlijk huis aan de familie Witlox. Vóór de overdracht nog gauw een rondje rond het huis om alles te fotograferen...

De eerste foto toont de achterzijde, de overstek die gebruikt werd als overdekte opslagplek voor musterds en stookhout voor het fornuis en de sopketel (die zelfs bij de overname van de familie Witlox in 1995 nog in de boerderij stond).

De tweede foto is genomen vanaf de Gestelstraat, die toen nog een zandpad was en geeft een zijwaarts zicht op dezelfde overstek. Het erf is keurig afgesloten met een eenvoudig houten hek. De paal waarmee het hek met de boerderij verbonden was, staat er anno 2016 nog altijd, door de tand des tijds aangevreten. Een mooi teken van 'vroeger'.

Lindebomen

Op de derde foto heeft Trees Leermakers zich nog laten vereeuwigen in haar geliefde ouderlijk huis. Voor het huis staan nog grote lindebomen en een voorerf van zand.

Op de onderste foto is vader Leermakers met vermoedelijk een kleinkind aan de wandel door wat nu de Gestelstraat heet. Kan iemand mij zeggen of dat zandpad, dat later Gestelstraat is gaan heten, destijds ook Gestelstraat heette?

En wellicht herkent iemand zich aan de hand van 'opa Leermakers' in of omstreeks in 1957?

Wie heeft meer fotomateriaal?

Ik ben op zoek naar meer fotomateriaal van Molenstraat 16 en zijn omgeving. Heeft u wat liggen en bent u bereid het met me te delen? Ik heb ook nog meer 'oude ansichten' van deze boerderij in zijn omgeving.

Reacties (26)

Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 5 januari 2017 om 09:07
Ik weet inmiddels dat het zandpad naast de boerderij vroeger eenvoudigweg 'de baan' heette
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 januari 2017 om 20:50
Op eerste foto: 'opslagplek voor musterds'
Deze site http://www.dbnl.org/tekst/dale003taal01_01/dale003taal01_01_0016.php
zegt er het volgende over :
"een Mutsaard, mutserd, M. Takkenbos. Het zal wel uitkomen, waar Abraham den mutsaard haalt. Het riekt naar den mutsaard, d.i. naar den takkenbos: naar den brandstapel, die van mutsaards werd opgebouwd. Tot den mutsaard veroordeelen beteekent tot den brandstapel veroordeelen. De zegswijze is afkomstig uit den tijd, toen eene uitdrukking, in strijd met de leer der Katholieke kerk, in Nederland genoegzaam was om iemand ten vure te doen doemen. Zoo zwaar moest men zijne onvoorzichtigheid of onverschrokkenheid boeten, op zulk een duren prijs kwam de uiting der overtuiging te staan. Vandaar dat het riekt naar den mutsaard langzamerhand toegepast werd op voorwerpen, die duur in prijs zijn. Het woord mutserd luidt in sommige streken musterd. In andere streken weer is het geheel onbekend. Daardoor kon musterd te lichter mosterd worden, zoodat men voor het riekt naar den mutserd niet zelden hoort het riekt naar den mosterd. - In sommige streken hoort men niet zelden muster."
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 januari 2017 om 15:52
Bedankt voor je uitleg over de Musterds, Gerard.
Leuk om te lezen hoe dat dit woord in allerlei variaties bestaat.
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 6 januari 2017 om 19:47
Dank je Gerard! Altijd aardig om te zien dat de oorspronkelijke betekenis van een begrip door de tijd en plaatselijke interpretatie zulke wendingen krijgt!
Rikie de Jong-van Laarhoven zei op 6 januari 2017 om 21:07
Waarschijnlijk is het kleinkind op de foto mijn nichtje Ans van Laarhoven,dochter van wijlen mijn oom en tante Frans en Annie van Laarhoven-Leermakers.66 jaar geleden was ik bruidsmeisje op hun huwelijk ,dat groots gevierd werd op Molenstraat 16 in Helvoirt.Trees leerde mij die dag fluitjes maken van haver.Wij noemden ze spiertjes,Bij het zien van deze fotos komen weer mooie herinneringen uit mijn kinderjaren naar boven.
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 6 januari 2017 om 23:10
Mooi! Dank je wel Rikie! Langzaam aan kom ik meer en meer te weten over het huis en de omgeving. Als je soms ook nog foto's van dat feest op de boerderij en zijn omgeving hebt houd ik me aanbevolen voor een scan ;o)
robert zei op 13 januari 2017 om 21:45
Hoe treffend, Johan. Je grootvader wandelde op " d'n Baan". Gisteren beschreef ik hoe mijn grootvader vanuit Den Bosch naar Vught verhuisde. Naar opzij van de "Loonse Baan, toen nog een zandweg, maar wel van Romeinse... of beter Keltische oorsprong." Want zo oud zijn die "banen" - ofwel: doorgaande wegen. Ofwel, jullie boerderij staat aan de millenia oude Snelweg tussen oer-oud Utrecht en > Brussel > Parijs. Aan de "herebaan" waarlangs de Romeinen hun heereschappij bestuurden: legers/heiren moesten wel effe kunnen opschieten. Langs de kortste weg. Langs nederzettingen op strategische plaatsen, van handel en dus cultuur en dus belang. Tot slot van m'n epistel, Johan - als jochie heb ik dus in Vught nog gefietst, op weg naar zwembad dn IJzeren Man, over een tracee van dn Baan... dat nog rul zand was... moes je van je fiets aafstappe hahhah is da nie mooi?
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 19 januari 2017 om 16:14
Da's zeker prachtig! D'n Baan die naast ons huis ligt gaat over in de Antwerpse baan. Dat moet dan wel een onderdeel geweest zijn van de door jou beschreven Baan richting Utrecht en Parijs!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 januari 2017 om 17:34
In dit spoor van reacties over D'n Baan,zou een overzichtelijk landkaartje niet misplaatst zijn.
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 19 januari 2017 om 21:15
Mijn idee :o) Iemand van het BHIC misschien?
robert zei op 19 januari 2017 om 21:20
Ja Gerard, eentje van de Anwb, gedrukt in het Latijn zeker, in Rome hahah. Grapje. Maar je heb gelijk - Ceasar zal er geen bandepecht met zijn strijdkar hebben gehad. Hier wat cartografie https://nl.wikipedia.org/wiki/Heerweg
De rulzand Loonse baan was wel een van de wekelijks naar de Bossche mart routes, zo intensief door paardekarren gebruikt, dat bij regen alles een modderpoel werd. Karresporen konden tot tientallen meters breedte uitdijen, op Brabantse woeste gronden richting Loon op Zand.
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 8 januari 2018 om 18:58
Ik overweeg om een (foto) boek te maken van geschiedenis van de boerderij en zijn bewoners in zn omgeving. Sinds afgelopen week ben ik op zoek naar mensen die mij verhalen kunnen vertellen of foto's hebben van vroeger, in en rond de buurt van de boerderij. Prompt wordt ik afgelopen zaterdag via messenger vanuit Duitsland benaderd door een man wiens opa de boerderij in 1923 kocht en er veeverloskundige en castreur was... Toeval bestaat niet... Hij had een artikel over de boerderij gelezen van een jaar of 10 geleden in het blad Buitenleven en vroeg of ie eens langs kon komen en het ouderlijk huis van zijn vader mocht bezoeken... Toen ik hem van mijn plan over het boek vertelde bleek dat hij op zolder nog een stapel oude fotoboeken had liggen... nou... het begin is gemaakt! Nu ben ik nog serieuzer op zoek naar verhalen, foto's en de geschiedenis van de boerderij tot ver terug in de tijd. Er heeft ook nog een Familie Van Laarhoven gewoond (tot 1923) en volgens Sjef Hendrikx moet de boerderij in zijn authentiek originele vorm stammen uit eind 1600... Ik ben benieuwd waar ik in mijn zoektocht op uit kom.. Het nieuws loopt al door het dorp... Via een buurvrouw hoorde ik dat zij in het dorp was aangesproken door de vrouw van iemand die hier geboren is dat zij gehoord had dat ik met een boek over de boerderij bezig zou zijn... ;o)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 januari 2018 om 15:26
Wat leuk om te lezen Johan, ik hoop dat er flink wat informatie voor je los komt.
Hou je ons op de hoogte van de vorderingen van je boek?
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 8 maart 2018 om 22:17
Ik heb een Tiend kaart uit de jaren 1800 gevonden bij het BHIC waarop de Baan goed te zien is! De baan naast het huis heeft hierop nog geen naam maar komt uit op de Oisterwijkse baan. Nou heb ik uit de overlevering gehoord dat onze boerderij vroeger 'Novalia' geheten zou hebben. Mooie naam... Nou ontdek ik op die tiend kaart dat de grond die vroeger rechts naast de boerderij lag tot aan Haaren 'Haarsche Novalia' heette... Daar moet welhaast een verband zijn!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 maart 2018 om 11:53
Novale tienden zijn tienden op nieuwe gewassen of nieuw ontgonnen land.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 maart 2018 om 12:29
Johan.
"Novalia" is inderdaad een mooie naam en betekend letterlijk in het Latijn 'braak'. Van braakliggend = onbepland , ongebruikt dus nieuw.
Nova Zembla betekend in het Russisch : Nieuw land
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 9 maart 2018 om 13:08
Wat mooi al die verbanden! Annemarie, hoe kan ik een
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 9 maart 2018 om 13:10
;o) Mijn zin was nog niet af..
(Hoe) kan ik een knipsel uit een tiend kaart uploaden bij dit bericht om duidelijk te maken om welke baan het hier gaat?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 maart 2018 om 13:54
Beste Johan, dat gaat niet rechtstreeks. Het beste kun je de scan van je uitsnede sturen naar info@bhic.nl t.a.v. Marilou Nillesen. Dan kan zij dat hier plaatsen. Wel graag een link naar dit verhaal meesturen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 maart 2018 om 09:14
De uitsnede van de kaart staat er inmiddels bij. Dank voor het insturen, Johan, nu kan daar geen enkel misverstand over bestaan, lijkt me ;)
Riki van Veldhoven-Witlox zei op 18 augustus 2018 om 18:18
Beste Johan, toevallig kom ik dit artikel tegen.Ik ben Riki Witlox en ben op 15 mein1958; geboren op de Molenstraat 16. Helaas kan ik niet putten uit oude foto's, maar ben wel erg nieuwsgierig naar hetgeen je allemaal vindt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 augustus 2018 om 11:49
Beste Riki, ik heb Johan nog even gemaild om hem van jouw reactie op de hoogte te brengen.
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 20 augustus 2018 om 22:14
Dag Riki, gelukkig heb ik vanuit allerlei verwachte en onverwachte hoeken aan fotomateriaal van jouw ouderlijk huis geholpen. Als ik me goed herinner was jij er destijds niet bij toen jullie gezin, toen nog samen met pa en ma, bij ons op bezoek waren na de eerste fase van de verbouwing en we met a'n allen in den herd
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 20 augustus 2018 om 22:18
hebben gezeten en er oude herinneringen aan den herd, de boerderij en de plek waar wij nu al 23 jaar naar volle tevredenheid wonen. Het is echt een droomplek!
Het huis was toevallig vanavond voor ik geloof de 8e keer op televisie bij SBS 6 in het programma Huizenjacht, rubriek 'Droomhuis' Als je het prettig vindt om het huis, den overstek en de tuin nog eens met eigen ogen te zien en ervaren; je bent welkom! Laat het me maar even weten en dan plannen we tijd voor je of jullie in ;o) Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat Mariët of een van haar collega's van het BHIC ons wel even kunnen helpen met het leggen van het contact!
Riki van Veldhoven - Witlox zei op 21 augustus 2018 om 11:16
Johan, wat fijn dat je reageert. Natuurlijk zou ik willen komen kijken. Ik hoop idd dat contact leggen gerealiseerd zou kunnen worden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen