skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Boerderijen van Den Dungen

Den Dungen staat bekend als een boerderijendorp. Maar zo vanzelfsprekend als de boerderij ooit was in het Dungense landschap, zo wankel is zijn plek tegenwoordig. En dat proces van bedreiging van belangrijk cultureel erfgoed is al decennialang aan de gang.

J.A. Hendrikx en L. van Minderhout schreven al in 1969: “Een van de hoogtepunten van boerenarchitectuur van de Brabantse zandgronden is in Den Dungen gelegen. Veel van hetgeen nog aanwezig is, blijkt echter in verontrustend toenemende mate met verminking of sloping bedreigd te worden, zodat het dringend nodig wordt een aantal maatregelen te treffen, die een zo goed mogelijk behoud voor de toekomst moeten garanderen”.

Het jaar 2003 werd uitgeroepen tot het Jaar van de Boerderij. Dat was een poging om aandacht te vestigen op het sluipende afbraakproces dat onder de Nederlandse boerderijen huis houdt. Telde Noord-Brabant in 1940 nog ruim 10.000 historische boerderijen, in 2000 waren er daarvan nog maar zo'n 4.000 overgebleven. In het Brabantse Zwartboek dat ter gelegenheid van het Jaar van de Boerderij verscheen, schreef de toenmalige Gedeputeerde van Cultuur van de provincie Noord-Brabant, R.H. Augusteijn, het volgende:

“De historische boerderij is een belangrijk en onmisbaar onderdeel van onze dagelijkse omgeving. Oude boerderijen waren tot voor kort de meest vanzelfsprekende stoffering van het landschap. Deze getuigen van wonen en werken in het boerenland verdwijnen steeds meer, door verwaarlozing, afbraak, ingrijpende verbouwing of functieverlies. (…) Veel wordt verknoeid, zodat een “echte” oorspronkelijke boerderij een zeldzaamheid wordt.” Hoe die zeldzaamheden van nu er rond 1960 nog uitzagen, kun je in ons fotothema zien.

Omdat behoud begint met weten waar je het over hebt, maakte Erwin Verzandvoort een inventarisatie, die in 2003 verscheen in Het Griensvenneke. Je kunt het artikel hier lezen of downloaden (1,4 MB, pdf). Erwin Verzandvoort heeft het overzicht samengesteld aan de hand van beschikbare literatuur, door regelmatig in Den Dungen te observeren en aan de hand van zijn eigen, zeer uitgebreide fotocollectie.

Reacties (3)

Wim van Acht zei op 22 oktober 2008 om 19:20
Ik ben bewoner van Bossche weg 60 en vind een korte beschrijving van 'De Keer' Ik ben natuurlijk benieuwd naar meer foto's van de boerderij/cafe.
Bijzonder aan het huis zijn ook:
de dubbele schouw, oude plafond in de herd, de volledig intakte oven en kelder, de oude schilderingen in de gelaghkamer, het niveauverschil van voor- en achterhuis en de geschiedenis als veerhuis voor de oversteek naar Den Bosch
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 23 oktober 2008 om 09:18
Dag Wim,

Dank voor je aanvullingen betreffende De Keer. Heb je er zelf ook foto's van? Mocht dat zo zijn, dan zijn ze welkom op deze site!
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 23 oktober 2008 om 09:29
Dank voor je reactie, Wim. Je geeft al heel wat elementen voor een mooi apart verhaal op de site, lijkt me :-)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: