i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Velp
Tags:

Bondshotel De Nachtegaal

vertelde op 1 maart 2019 om 14:43 uur

Er is veel te ontdekken op deze foto van Bondshotel De Nachtegaal in Velp. Zo staat de naam van uitbater (?) G. Peulings én zijn telefoonnummer – 53 - groot op de gevel. Aan de overkant staan meisjes met strikken in het haar met hun fiets en op het terras wordt wat gedronken.

, Velp (foto: Fotostudio Jean Smeets, collectie BHIC: 1907-006602)

Bij de Shell zien we nog net een motorfiets staan en langs de straat de geparkeerde auto van J. Teulings - dat weten we door de nummerplaat die mooi in beeld staat: N-86200. Op onderstaande foto zien we nog een enorme schommel; of deze bij het hotel hoorde, weten wij niet.

Kijk naar Toen

Kun jij ons iets over deze plek vertellen? Herken je zaken op deze foto's? Of weet jij wanneer deze gemaakt kunnen zijn? We horen graag van je.

Alle informatie en herinneringen zijn welkom. Je kunt jouw reactie geven in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Graafsche Courant, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Ria zei op 16 maart 2019 om 23:24 uur

Achter het tankstation was voor de oorlog een druk bezochte speeltuin evenals bij het volgende horecapand "Den Tol".

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 10:11 uur

Bedankt voor je berichtje, Ria. Kwam je zelf ook in die speeltuin? Wat is je daarvan bijgebleven?

Ria zei op 18 maart 2019 om 11:58 uur

Ja hoor en op de fiets er naar toe en op één dag naar beide speeltuinen. Voor de oorlog en tijdens de bezetting was er verder niet zoveel te beleven.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 20:07 uur

Ah, duidelijk Ria, moest je lang fietsen voordat je bij de speeltuin was? En wat staat je het meeste bij? De glijbaan, de draaimolen, of misschien heel iets anders?

Ria Wientjens (per mail) zei op 19 maart 2019 om 09:19 uur

Tuurlijk weet ik dat nog. Naar de Speeltuin ons jaarlijkse uitje bij De Nachtegaal. Een begrip in de wijde omgeving. Fietsend, samen met mijn ouders, 3 zusjes en een klein broertje vanuit Overasselt.
Over de brug was zo spannend en... dan waren we er bijna, zei mijn vader. Nog best een eind fietsen voor een meisje van 8 jaar.

Het jaar erna gingen we met de auto. In die tijd nog een van de weinige. Een felblauwe Morris Minor was het. Daar pasten 2 volwassenen en 5 soms 6 kinderen in. Kwestie van een tikkie stapelen. Niks autogordels... deur dicht en het feest kon beginnen.
Maar wat altijd hetzelfde bleef, was de picknicktas met witte puntbroodjes, voor ieder 2, een krentenbol en een fles aanmaaklimonade.

Een, voor die tijd grote speeltuin. En of die bij het Bondshotel hoorde. Schommels in de vorm van bootjes, mijn vader durfde heel hoog. De schommel ging zo hoog dat je over de weg kon kijken.
Een kabelbaantje waar je aan een stang moest hangen, over een watermat van houten vlonders, naar de overkant. Een grote vijver met roeibootjes Een ton die ronddraaide als je meeliep, harder en harder, totdat je maar ging liggen. Moe en voldaan, vaak met kapotte knieën... Gelukkig kon je toen nog gewoon spelen, pleister erop en klaar! Broodjes en limonade op. Tijd om naar huis te gaan.

Als afsluiting, het allerlekkerste ijs van de wereld bij de kiosk van mijnheer Peulings. De kiosk staat precies achter de geparkeerde auto. Je liep naar rechts door een poortje en dan was je in de speeltuin.
Dezelfde heer Peulings had overigens tot halfweg de jaren 70 een ijssalon op de Arnoud van Gelderweg. Hij woonde daar ook. En aan de overkant, waar de meisjes staan, was een bushalte. Mijn vader was buschauffeur bij de toenmalige Zuid Ooster. Ik mocht weleens meerijden... dan riep hij op dit punt altijd: "Bonds Hotel De Nachtegaal!"

Deze foto is voor mij een prachtige jeugdherinnering.

Ria zei op 19 maart 2019 om 11:31 uur

Voor de goede orde. Dit is een andere Ria en is haar verhaal al van na de oorlog en mijn vader had geen rijbewijs en gingen wij toen ook nog altijd op de fiets.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 maart 2019 om 13:27 uur

Bedankt, beide Ria's! Inderdaad, dat klinkt als een geweldige jeugdherinnering, Ria Wientjens. Maar ook op de fiets moet het een heel avontuur zijn geweest, lijkt me. Wat mooi dat zo'n foto die beelden van toen weer zo terugbrengen! En wat fijn dat jullie die verhalen hier met ons delen.

Veel dank voor jullie reacties, allebei!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 augustus 2011 om 09:46 uur

Telefoon in het café

vertelde op 2 december 2012 om 13:23 uur

Zaterdagmiddag…

vertelde op 21 mei 2012 om 12:32 uur

En dan gaan we naar de speeltuin