skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Boomfeestdag 2012, na de storm…

Tilia
vertelde op 22 mei 2012 om 11:03 uur
In het voorjaar 2012 is er in Esch aandacht besteed aan ‘bomen planten’ en dus ook aan De Boomfeestdag. Nu was het de tijd om jonge bomen te herplanten na het noodweer in 2011. Het was op de eerste lentedag 21 maart extra feestelijk, doordat het een zonovergoten dag was. De kinderen van groep 6 en 8 van basisschool St. Willibrordus mochten meehelpen om honderden elzenstruiken, de Alnus Incana, te planten aan De Ruiting.

Deze grijze els groeit goed op vochtige grond en is dus geschikt voor houtwallen in het natuurontwikkelingsgebied langs de Essche Stroom. De dag werd geopend door wethouder Eric van Dungen die de kinderen toesprak over het thema “Bomen (be)leven”. Daarna werd er tegenover de school een berk, een Betula Pendula, herplant op de plaats waar een hoge oude berk door de storm was ontworteld.

Vervolgens gaven natuurgidsen Frans van Keulen en Riet Potten een kleine workshop. Frans had o.a. een driehoekje bij zich waarmee leerlingen de hoogte van een boom konden meten. Bij kwekerij Overbeek werden er stekjes geplant, waarna de kinderen midden door de wei liepen naar het stuk waar het planten van de elzen al was begonnen. Aan het eind van de ochtend was er een versnapering van Ons Café bij de boerderij van Giel van de Sande.

Het overige herplanten is door mensen van de gemeente Haaren gedaan. De groenploeg had in dit plantseizoen al op verschillende plaatsen in het dorp jonge bomen geplant, daar waar de storm van 28 juni 2011 grote kale gaten had geslagen, met duizenden euro’s schade en veel wateroverlast as gevolg.

Zo is er aan de Haarenseweg weer een waar populierbosje herplant, met enkele groepjes eiken ertussen. Het is een mooi, nieuw welkom voor voorbijgangers die Esch vanuit Haaren binnenkomen. Ook op de Schooierstip, het gekromde stukje van een oude weg aan de Belversestraat, zijn 39 nieuwe populieren neergezet. Maar de mooie rij populieren (particulier bezit) aan de rand van de Essche Stroom is helaas niet aangevuld. De rij ritselende populieren is voor meer dan de helft verloren gegaan, alleen het deel dichtstbij de Haarenseweg, is nog behouden.

   

Op Groenendaal zijn zeven eiken geplant, op de Venakker een Pyrus en aan de Pickensteeg zes beuken. Een jong boompje is herplant voor de trompetboom die op de boomfeestdag in 2007 was geplant. Dat boompje heeft een stamomtrek van 55 cm gehaald, hopelijk zal het zijn opvolger beter vergaan.

Aan de Runsdijk, een van de belangrijkste invalswegen van Esch, was het gemis van de hoge oude suikeresdoorns het ergst. Weliswaar zijn hiervan zes bomen blijven staan (vier aan de ene kant van de weg en twee aan de andere), maar toch: een kale binnenkomst. De herplant van 34 jonkies in laanbeplanting geeft wel troost. Aan de kant waar tussen wegdek en sloot te weinig ruimte is voor een boom, is niets teruggeplaatst. Nu maar hopen dat alle bomen een lang leven beschoren is .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!