skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Borrelen met Bernhard

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 20 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Waar ie nu precies het méést om bekend staat in Rijkevoort, ligt aan wie je het vraagt. Koos Wijnhoven is of de grote man achter voetbalvereniging Toxandria of de wethouder die veel voor elkaar krijgt voor zijn dorp. En die af en toe borrelt met prins Bernhard.

Na de oprichting van Toxandria in 1931 is de dan vijftienjarige Koos een van de eersten die zich aanmeldt. Zijn naam blijft daarna zeker een halve eeuw verbonden aan de club. Als speler, als bestuurder en uiteindelijk als erelid. Hij maakt mee dat de voetbalclub een kleedruimte krijgt en verlichting om ook ’s avonds te kunnen spelen. Jaren daarna volgen ook grotere zaken zoals een regeninstallatie.

Dertien jaar lang is Wijnhoven ook wethouder van zijn dorp. “Tegen wil en dank” komt hij in de Wanroijse gemeenteraad. Als de middenstandspartij in 1962 een zetel verovert, haakt de één na de andere ondernemer af, bang om klanten te verliezen. Uiteindelijk doet Wijnhoven het dan maar. “Daar zat ik dan in de gemeenteraad. En na het plotseling overlijden van wethouder Bardoel werd ik ook nog gekozen tot zijn opvolger”, vertelt Wijnhoven in 1981 bij zijn afscheid als wethouder.

Een beetje een vreemde eend in de bijt, als aannemer tussen de boeren. “Het was iets buitengewoons dat iemand als ik werd gekozen tot wethouder. Had je als wethouder een beetje goede naam in het dorp en je deed het goed, dan bleef je ook zitten. Daar kwam een ander niet zomaar tussen.”

Het wethouderswerk houdt in die jaren iets anders in dan nu. Dat blijkt als burgemeester De Bekker de plaats inneemt van burgemeester Smulders. Wijnhoven moet er even aan wennen dat je als wethouder ook zaken gaat behandelen. “Vroeger gaf alleen de burgemeester antwoord. De Bekker zegt van te voren wie van het college welke zaken behandelt. In de tijd van Smulders wist je niet anders. Ik ook niet. Die wethouders zaten er maar te zitten. Daar hoorde je ook de andere raadsleden niet over.”

Dat de komst van een nieuwe burgemeester niet alles op z’n kop heeft gezet, blijkt wel als er een nieuwe wethouder komt die “bijna elke dag” op het gemeentehuis te vinden is. Volgens Wijnhoven loopt die te hard van stapel. “Als je dat tien jaar niet gewend bent geweest, is dat wel een hele omschakeling”, vindt hij.

Over de leuke kant van zijn werk als wethouder hoeft hij niet lang na te denken. “Toen mijn vrouw en ik werden uitgeloot om het zilveren huwelijksfeest van Koningin Juliana te mogen bijwonen. Naar Den Haag waar de ministers op een rij stonden en Prins Bernhard met een glaasje sherry in z’n hand. Dat feest heeft op mij en mijn vrouw enorme indruk gemaakt.”

Op 65-jarige leeftijd neemt Wijnhoven op doktersadvies afscheid als wethouder. “Ik ga liever een jaar te vroeg dan een week te laat.”

Reacties (2)

Mimi Verbruggen zei op 22 april 2009 om 10:27
Koos Wijnhoven de grote man achter de voetbalvereniging Toxandria; mijn vader Leo Verbruggen (geboren in 1916) en zijn broer Herman Verbruggen waren eveneens een van de eerste leden van de voetbalvereniging Toxandria. Ik heb nog een <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=11576">foto</a>; waarop zij staan (waarschijnlijk gemaakt in 1931). Ook hun neef Pieter Verbruggen (de latere prior van abdij Heeswijk Dinther)staat op deze foto.
Mijn vader is geboren in het mooie Jugendstil achtige molenaarshuis in Rijkevoort en de molen Luctor et Emergo werd gebouwd door mijn overgrootvader. Het blijft altijd weer leuk om de verhalen op deze site te lezen!
M.vr.gr.
Mimi Verbruggen
Hanneke Meulenaars, namens BHIC bhic zei op 27 april 2009 om 09:59
Beste Mimi. Fijn dat je geniet van de verhalen op onze site.
We zijn erg benieuwd naar de foto die je hebt van de voetbalvereniging. Zou je de foto naar ons willen doormailen zodat we hem op onze site kunnen zetten?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen