skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Bosbad Hoeven

Toen Hoeven begin jaren vijftig door de Nederlandse regering niet als industriekern werd aangewezen, ging de gemeente zich op recreatie richten. Tussen Hoeven en Bosschenhoofd werd een recreatiegebied aangelegd met een zwembad, een roei- en visvijver, zonne- en speelweiden, een speeltuin en een restaurant.

Bosbad Hoeven opende in juni 1956 de poorten. De pers was enthousiast. Er werd flink reclame gemaakt voor “Brabants grootste openluchtbad”. En met succes: zo telde men dat jaar op 8 juli, een zonovergoten zondag, maar liefst 7.600 bezoekers. Bijzonder aan het bad – en ook mede een factor voor het succes? – was dat er gemengd werd gezwommen.

In de beginjaren werd er veel geïnvesteerd: de speeltuin werd uitgebreid, onder andere met een heus vliegtuig, een echte Catalina vliegboot. Met de komst van Camping Hoeven in 1963 kwamen er veel vaste gasten met name uit de Randstad en werd de verblijfsrecreatie steeds belangrijker. Hiervoor werden allerlei voorzieningen getroffen: een amusementshal (de Bosbadhal) met bowlingbaan en automatenhal, een trampolinepark, een midgetgolfbaan, een trapskelterbaan, overdekt zwembad “De Nimf”.

Het Bosbad was een geliefd doel voor schoolreisjes en trok op topdagen in de jaren zeventig maar liefst 15.000 tot 18.000 bezoekers. Er waren zelfs nog grootsere plannen om het Bosbad uit te bouwen tot een ruimtevaart-themapark en zo de concurrentie met Efteling en Beekse Bergen aan te gaan.

Het ontwerp door Joop Geesink – de geestelijke vader van Loekie de Leeuw en het Carnaval Festival in de Efteling – kwam in 1968 echter niet verder dan het stadium van maquette. Ook plannen voor de aanleg van een bungalowpark liepen op niets uit.

In de jaren tachtig ging het bergafwaarts met het Bosbad. Er kwamen andere zwemgelegenheden in de buurt: de Galderse Meren bij Breda, nieuwe zwembaden in Oudenbosch, Etten-Leur, Roosendaal, Rucphen. Het Bosbad stelde hier weinig tegenover: grote investeringen in nieuwe attracties bleven uit, de bezoekersaantallen liepen dan ook terug en het bad begon verlies te lijden.

De financiële risico’s voor de gemeente Hoeven, eigenaar van het complex, werden zo groot dat in 1990 tot verkoop werd besloten. De nieuwe eigenaren gaven het complex een grondige facelift. Het Bosbad heet tegenwoordig “Waterspeelpark Splesj” en is uitgebreid met attracties als spectaculaire glijbanen met namen als Super Crater, Sidewinder en Anaconda, een grote binnenspeeltuin enzovoort.

De camping heet tegenwoordig “Molencaten Park Bosbad Hoeven”. Daarnaast is vakantiepark “villapark Panjevaart” verrezen. En zo lijkt het oude Bosbad Hoeven aan een tweede jeugd te zijn begonnen.

Bekijk ook

Watersport en -recreatie in Brabant

Water in Brabant

Reacties (24)

Cor Hartenberg Den Helder zei op 21 maart 2014 om 11:21
Geachte Medewerker.
Ik was in 1968 als duiker bij de KM ingedeeld bij de Duik demonstratie in Bosbad Hoeven.Ik was de man die opgepikt werd met een Heli uit een zogenaamd gezonken onderzeeboot,en samen met mijn maat afgezet voor een Cafê vlakbij.Zijn hier nog foto,s van bewaard,en is het mogelijk mij die te mailen.
Mvrgr Cor Hartenberg
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 25 maart 2014 om 15:23
Wat spannend! In de fotobank van BHIC (via gele domein Geschiedenis op deze website) zie ik geen foto's van deze demonstratie. Ook niet op de website van het Nationaal Archief www.gahetna.nl

U kunt ook eens kijken bij de foto's en film van onze collega's in West-Brabant www.regionaalarchiefwestbrabant.nl en informeren daar naar kranten uit die tijd.

Ook kan het zinvol zijn de historische krantensite van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag te doorzoeken
http://kranten.delpher.nl/

Veel succes!


jac.p. Jongkind zei op 16 augustus 2018 om 16:22
Ik ben in medio de jaren zestig ook in u zwembad geweest en vraag me af of het watervliegtuig van toen er nu nog staat?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 augustus 2018 om 12:05
Beste Jac, wat leuk dat u hier ooit geweest bent en dat u zich het watervliegtuig nog herinnert. Ik kan op de website van het huidige park niet vinden dat het vliegtuig er nog staat, maar misschien kan iemand anders van de lezers dit nog bevestigen of ontkennen?
https://www.molecaten.nl/splesj
A Domen zei op 18 augustus 2018 om 06:59
Ik kwam er in de jaren toen het vliegtuig er nog stond ook. Je kon in de ( gesloopte) cockpit zitten en achter kapotten mitrailleurs volgens mij een echt jongens ding toen Ik weet of hoorde vertellen dat het op een gegeven moment verkocht aan een museum. Nu vraag ik mijn af is het er nog en hebben ze het nog vliegend gemaakt
jac.p. Jongkind zei op 18 augustus 2018 om 09:53
Volgens mij is mijn melding van gisteren niet aangekomen maar het vliegtuig is in 1983 naar Vliegkamp Valkenburg bij Katwijk gegaan en daar door marine personeel weer in een prachtige staat gebracht en toen is de Catalina naar het leger museum in Soesterberg verhuisd waar hij nog is te bewonderen dit mede door de vroegere visie van Bosbad de Hoeve!!!!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 augustus 2018 om 11:44
Heel erg bedankt voor jullie reacties en wat mooi dat dit vliegtuig weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld is en nu dus in het museum in Soesterberg staat. Wel jammer voor al die jongetjes die daar nog graag bij het bosbad in gespeeld zouden hebben natuurlijk :) .
jac.p. Jongkind zei op 20 augustus 2018 om 13:25
Misschien staat er ergens op een vergeten plek nog iet weg te roesten. Luchtvaart liefhebbers weten ze vaak te staan!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 augustus 2018 om 13:55
Wie weet Jac, en misschien komt hij dan wel weer op zijn oude plek te staan :) .
Erik vd Valk zei op 24 september 2018 om 19:30
Heel erg leuke verhalen en vragen ,ikzelf heb als jongetje van een jaar of 10 zo rond 1966 ook gespeeld in dit vliegtuig. En net zoals zovelen naar ik begrijp op een schoolreisje vanuit de Francesco school vanuit Den Haag in Hoeven terechtgekomen. Met de BAB een bekend touringcar bedrijf uit die tijd.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2018 om 09:56
Wat leuk dat er aan jullie schoolreisje nog zoveel mooie herinneringen zijn. En helemaal vanuit Den Haag nar Hoeven met de bus, dat moet vast een hele belevenis zijn geweest. Verstopten jullie je toen ook al onder de stoelen bij thuiskomst? :)
Harry Jongenelen zei op 12 november 2018 om 10:55
Als je zoekt op, catalina bosbad hoeven en naar afbeeldingen gaat kom je heel veel tegen. Ikzelf heb hier vlakbij gewoond en ben van geboortejaar 1954, wij zaten iedere dag in dit vliegtuig en heb het idee dat er hier en daar nog wel een schakelaartje of Iets dergelijks bij mij thuis rond zal slingeren. Verder kan ik alleen maar zeggen dat ik het jammer vind dat de gemeente van toen het nodig vond om dit geweldige park te verkopen. Tegenwoordig heet het splesch molecaten wat aan de prijzen wel te zien is, veel te duur voor een toch maar gewoon zwembad.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 november 2018 om 13:39
Leuk dat ook jij je dit vliegtuig nog zo goed kunt herinneren, Harry! Weet je of er veel veranderd is ten opzichte van het oude zwembad? Of is alleen de eigenaar en de naam van het zwembad veranderd?
Mark Goossens zei op 26 oktober 2020 om 21:08
Toen ik een jaar of vier, vijf was (1972/73), bezocht ik met mijn moeder haar ouders en jongere zussen die bij Bosbad Hoeven op de camping stonden. Ik vond het geweldig! Slapen in een tent? Wat een avontuur! "Mam, mag ik blijven?!?" eiste ik in vraagvorm. Het is maar één nacht geweest, maar ik herinner me het pure plezier van door de bossen rondrennen en bij nieuwe vriendjes in hun tent kijken.

Ik had het er laatst met mijn moeder over. "Weet je nog . . . ? " "Ja, nou!" zei mijn moeder. "Dat vergeet ik nooit meer! Je kwam met schurft thuis en stak je neefje aan. We hebben heel wat lakens en handdoeken weg moeten gooien.

Kijk daar kan ik me helemaal niets van herinneren. Wel het kraaiende plezier. Dat herinner ik me prima.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 oktober 2020 om 09:41
Haha, bedankt voor je bijdrage, Mark. Voor veel kinderen vast herkenbaar, het gevoel van de eerste keer kamperen, de vrijheid en het buiten zijn. En ja, voor veel moeders is de zorg vast ook heel herkenbaar ;)

En goed te horen dat de vliegboot op deze manier bewaard blijft.
jacobus.p jongkind zei op 27 oktober 2020 om 09:57
De beroemde Catalina is j.l. verplaatst naar het Transport museum in Nieuw Vennep om daar zoveel als mogelijk te worden gerestaureerd dit op leen basis van het Militaire Museum in Soesterberg.
Michel (pindaboer) Hoogwerf zei op 24 maart 2022 om 17:09
Goh wat leuk om deze site gevonden te hebben en misschien nog wat bekende personen uit de tijd dat ik, mijn twee zussen daar met onze ouders op deze camping stonden.
Vanaf de eind jaren 60, begin jaren 70 was het begin. Eerst op H4, daarna H11 en als laatste op H14 (het tweede veldje voor diegene die dat nog weten. Wij hadden toen een stacaravan.
Ik ben nu inmiddels de 50 gepasseerd en denk nog regelmatig terug aan die tijd. Inderdaad ook met de grot vliegtuig welke op het skelterbaan stond. Jammer dat de ( ik noemde het de barbapappa) 8 vormige zwembad met bruggetje is verdwenen. Ook was is al tiener vaak te vinden in de bosbadhal met marathon bioscoop voorstellingen en de drive-in shows van Veronica. Goh wat een tijd was tijd zeg.
Ik kan nu wel een hele avond vol maken met schrijven over deze tijd maar bewaar ik wel als er iemand uit die periode reageer op mijn bericht.
Alvast groetjes,
Michel (pindaboer).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 maart 2022 om 15:21
Nou Michel, hopelijk reageert iemand uit die periode want ik ben inmiddels heel benieuwd naar jouw verhalen ;)
We wachten af...
Elly Sep zei op 5 mei 2023 om 18:20
Hoi. Ik was vroeger vaak op Bosbad Hoeven.. vaak stond ik in het snoepwinkeltje van mijn tante om bij te springen. Heerlijk tijd was dat
Niet te vergelijken met nu. Hebben een aantal jaar vaste staanplaats gehad maar de regels waar je je aan.moet houden zijn onmogelijk en de prijs schiet de lucht in. Hr. Van Ostaden is ook voor een centje over te halen. Gelukkig 3 jaar geleden verkocht.
Elly Sep zei op 5 mei 2023 om 18:24
Roosendaal
Net Binnen
112 nieuws
Van de lezer
Uit-tips
Eten en drinken
Regiosport
Gisteren is de 55e verjaardag van Bosbad Hoeven en de 45e van Molecaten gevierd. Overdag was er extra animatie, om zeven uur zijn duizend ballonnen opgelaten en gisteravond was het spel 'Met je doos in 't kroos'. foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo
Gisteren is de 55e verjaardag van Bosbad Hoeven en de 45e van Molecaten gevierd. Overdag was er extra animatie, om zeven uur zijn duizend ballonnen opgelaten en gisteravond was het spel 'Met je doos in 't kroos'. foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo
Bosbad Hoeven ging bijna kopje onder
Dit zal Bosbad Hoeven geen tweede keer gebeuren: achteroverleunen en je te laat realiseren dat er niet geïnvesteerd is. Met een enorme terugloop van bezoekers tot gevolg.

Redactie 03-08-11, 23:41
Laatste update: 24-03-17, 02:51
Bron: destem
Het gebeurde in de periode na het zilveren verjaardagsfeest. Toen was Bosbad nog een gemeentelijk zwembad en meteen ook een goudmijn van de toenmalige gemeente Hoeven. Op het moment dat de zorgen te groot werden, wilde de gemeente van het park af. Na lang onderhandelen werd het grote recreatiebedrijf Molecaten de nieuwe eigenaar.Peter van Ostaden is sinds vijftien jaar de manager van het complex, waar de basis van het waterspeelpark Splesj in de loop der jaren is uitgebreid met het recreatiepark, de camping en het overdekt zwembad. Naast het bosbad is villapark Pagnevaart verrezen, waardoor het een enorm complex is geworden. "Wij blijven investeren", zegt Van Ostaden. "We denken aan een nieuwe waterattractie en op de langere termijn willen we de Bosbadhal uit 1972 vervangen." In die hal zit de entree tot Splesj en de binnenspeeltuin Bubbels.In de periode dat Van Ostaden er zit, is het bezoekersaantal vertienvoudigd. Bij de koop van het park in 1990 zei de nieuwe eigenaar Cees Slager van de Molecatengroep jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers te willen verwelkomen. In 1991 bleef het bezoekersaantal beperkt tot 140.000. "We hebben die doelstelling ruimschoots gehaald", zegt Van Ostaden zonder de concrete cijfers te willen noemen.De nieuwe eigenaar heeft veel veranderd. De camping is anders ingericht, de laatste jaren is er meer ruimte gekomen voor toeristische plekken, ten koste van de vaste plaatsen. Het zwembad is een waterspeelpark geworden dat zijn gelijke niet kent, meent Van Ostaden. "Wij hebben in Nederland een uniek product. Hier is er op ons gebied geen concurrentie."Parken als Slagharen, Efteling en Beekse Bergen deden Bosbad Hoeven in de jaren zeventig bijna de das om. Het verval groeide met de komst van de Galderse Meren en de zwembaden in Etten-leur, Oudenbosch, Roosendaal en Rucphen. De gemeente Hoeven wachtte te lang met het antwoord op deze ontwikkelingen. Die gemeente kreeg het zwembad precies 55 jaar geleden in de schoot geworpen.De zwemplas is ontstaan door een afgraving voor de derde rijbaan van de A58. Jongeren ontdekten de plas, waarna de gemeente er entree ging heffen. In het eerste jaar 1956 passeerden 84.135 mensen de kassa. De camping werd in 1963 aangelegd en twee jaar later al uitgebreid met een supermarkt, kantoor en recreatiezaal. Lappen grond werden aangekocht voor nog meer groei, meer staanplaatsen, een bungalowpark en een overdekt zwembad.In die 55 jaar heeft Bosbad Hoeven landelijk naam gekregen. Het zwembad krijgt vooral bezoekers uit de eigen regio. Van Ostaden: "Als ik kijk naar onze aboneehouders, komen die vooral uit het gebied tussen Breda en Roosendaal
Caro zei op 19 februari 2024 om 19:24
Als kind met mijn broertje, ouders, tante er vakantie gevierd in de jaren 60. Een van de herinnering is op de eerste rij in een grote hal waar vlak voor mij een enthousiaste jonge vrouw liedjes voor ons zong. Later begrepen dat het Corrie Brocken was. Maak je niet dik dun is de mode......
Was volgens mij een van de liedjes.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 februari 2024 om 22:27
Dag Caro, dat liedje ken ik ook nog uit mijn jeugd! (ik heb lang gedacht dat ze zo zong: dun is de molen ;)

En Corrie Brokken was niet alleen een goede zangeres, later werd ze ook nog rechter aan het gerechtshof in Den Bosch. Wat leuk dat je die mooie herinnering hebt overgehouden aan haar optreden; bedankt voor het delen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen