skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Bossche bijdrage aan de Tiendaagse Veldtocht

Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden is nog maar 15 jaar oud als de Belgen in 1830 besluiten zich af te scheiden. Met inzet van het leger probeert koning Willem I de eenheid te herstellen. Duizenden jongemannen moeten onder de wapenen, waaronder de Bossche Johannes Cabri.

Plattegrond van de Citadel van Antwerpen met het bombardement tijdens de tiendaagse veldtocht in 1830. Linksboven titel, middenboven legende, rechtsboven gegevens over de (mortier)batterijen, middenonder verantwoording., 1830 Niet dat veel mensen écht willen dat de Belgen zich weer aansluiten bij de Verenigde Nederlanden, maar de geschonden eer moet wel worden gewroken. Daarom laat de koning vanaf oktober 1830 vrijwilligers en ‘schuttersplichtigen’ naar de grenzen met België marcheren. Die reactie wordt wel eens bestempeld als een zinloze missie van een koning die niet aanvoelt wat de Belgen willen. Maar er speelt veel meer.

Want Willem I stemt in januari 1831 wél in met een scheiding langs de oude grenzen, zoals die bepaald tijdens een internationale conferentie in Londen. Maar daarmee gaan de Belgen niet akkoord. Zij willen uitbreiding van land (Zeeuws-Vlaanderen, Limburg en Luxemburg), mét daarbij nog eens een gunstiger verdeling van de staatsschuld. De concessies die daarop in Londen worden gedaan, gaan Willem dan weer te ver. Als prins Leopold van Saksen Coburg het nieuwe akkoord wel aanvaardt en zich laat inhuldigen als Koning der Belgen, weet Willem genoeg. Hij stuurt zijn soldaten naar de grens, de Belgen zetten daar hun soldaten tegenover. En het wachten begint. Ook voor Johannes Cabri uit Den Bosch.

Van weeshuis naar slagveld

Deze 25-jarige Bosschenaar heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Nog voordat hij elf jaar is, overlijden zijn beide ouders en belandt hij samen met zijn broertjes in het Bossche weeshuis. Maar Cabri laat zich hierdoor niet uit het veld slaan, gaat het leger in en wordt ‘mobiel schutter sergeant’. In die rang neemt hij deel aan de Tiendaagse Veldtocht, die op 2 augustus 1831 van start gaat. Nederland zet onverwacht de aanval in, eerst met een ‘schijnaanval’ naar Antwerpen om vervolgens met andere divisies België in te trekken.

Maar er is buiten het extreme weer gerekend: de ongekende hitte van overdag wordt afgewisseld met ongenadig koude nachten. Met zware bepakking maken Cabri en zijn strijdmakkers lange marsen in de brandende zon, terwijl de aanvoer van vers water en voedsel slecht is geregeld. Het leidt ertoe dat soldaten uit vieze poelen drinken met alle dramatische gevolgen vandien. Cabri weet deze ontberingen te doorstaan, ondanks de chaotische situatie in die dagen. Er wordt geplunderd door de Nederlandse soldaten, de communicatie tussen onderlinge troepen blijkt slecht en er lijkt weinig lijn in de aanval te zitten.

Aan Belgische kant verloopt het niet veel beter. Ook daar is weinig zicht op hoe de strijd verloopt. Er volgen enkele felle veldslagen waarbij man tegen man wordt gevochten. Na flinke verliezen aan beide kanten bereiken de Nederlandse prinsen het stadhuis van Hasselt, precies acht dagen nadat daar hulde was gebracht aan koning Leopold. Hoewel een Frans leger van 50.000 man de Belgen komt versterken, trekt de Nederlandse kroonprins op 12 augustus, na hevige strijd, met zijn troepen Leuven binnen. Hij vindt dat zijn missie is geslaagd en dat is gedaan “wat Koning en Vaderland van ons eischten. Met eere keeren wij terug naar onze oude grenzen.”

Een meester timmerman met het Metalen Kruis

Maar de militaire overwinning van Nederland op België zorgt ervoor dat er in Londen nieuwe scheidingsvoorwaarden komen, gunstiger voor Nederland dit keer. Leopold accepteert maar Willem I volhardt zo lang mogelijk in zijn verzet om pas eind 1838 schoorvoetend akkoord te gaan. Cabri heeft tegen de tijd het leger allang verlaten - beloond met het prestigieuze Metalen Kruis - en weet zich op te werken tot meester timmerman.

Hij trouwt Maria Blaskens uit Bergen op Zoom maar zij overlijdt in het kraambed van hun negende kind, op 39-jarige leeftijd. Het echtpaar woont dan aan de Verwerstraat 12 in Den Bosch. Bijzonder is dat Cabri – ondanks zijn jeugd in een weeshuis – behoorlijke rijkdom weet op te bouwen; en wel op zodanig dat hij rond 1850 portretten van zijn vrouw en zichzelf laat vervaardigen. Hierdoor hebben we nu ook een gezicht bij de man die heeft afgezien tijdens de Tiendaagse Veldtocht en hiervoor werd geëerd met het Metalen Kruis.

Wil je weten wat deze schilderijen al van de wereld hebben gezien? Lees hieronder verder

Overigens hebben beide schilderijen ook heel wat van de wereld gezien: van Den Bosch zijn ze naar Antwerpen gegaan, naar Cairo verscheept en via de VS naar Johannesburg, om uiteindelijk in het Canadese Ottawa te belanden, bij nazaat Louis Cabri. Hij stuurde foto’s van deze bijzondere schilderijen naar ons op.

Bron deelname van JC Cabri aan de Tiendaagse Veldtocht: toegang 116 inv.nr. 317 Mobiele en rustende schutterijen 1830-1907.

Reacties (32)

Louis J. Cabri zei op 18 december 2017 om 17:33
Wonderful! Congratulations.
Arie van der Putten. zei op 18 december 2017 om 21:57
Dit is genealogie op z`n best, geweldig dat je van iemand zoveel kunt vinden, dit maakt stamboomonderzoek zo leuk. mijn compliment voor BHIC en Louis Cabri die dit met ons wil delen.
Robert Briel zei op 18 december 2017 om 22:26
Mooi verhaal - over een ver familielid van mij!
Gabriella zei op 18 december 2017 om 23:33
Wow really interesting information, thank you for writing it.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 december 2017 om 11:26
Bedankt voor jullie complimenten! Wij zijn Louis Cabri ook heel dankbaar voor de foto's van deze prachtige schilderijen. Dit soort afbeeldingen en persoonlijke verhalen maakt stamboomonderzoek inderdaad ontzettend boeiend, Arie.

En wat leuk dat Johannes een ver familielid van jou is, Robert. Heb je dankzij dit artikel nieuwe informatie gehad over jouw voorouders? Of heb je misschien zelf nog aanvullingen over de familie Cabri die je met ons wilt delen?
Peter Baretta zei op 19 december 2017 om 21:15
Heel interessant. Ben blij, dat ik op deze weg nog wat van mijn groot-groot-grootouders in ervaring kon krijgen
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 december 2017 om 09:39
Wat leuk dat Louis Cabri en zijn vrouw ook verre voorouders zijn van jou, Peter. Heb je zelf misschien ook onderzoek naar hen of hun familie gedaan?
Edouard Boeckx zei op 20 december 2017 om 13:23
Prachtig verhaal en publicatie ! Vooral dank zij de inzet van Louis Cabri uit Canada
die zorgde voor de schitterende schilderijen uit zijn familiebezit.. Dit doet zijn en
mijn voorouders Cabri alle eer aan.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 december 2017 om 15:35
Nóg een nazaat van de Cabri's, wat leuk! Heb je zelf misschien nog interessante wetenswaardigheden over je voorouders te vertellen, Edouard?
Micheline Bosman (nee Cabri) zei op 20 december 2017 om 16:43
Thank you so much for the wonderful story of my ancestors. I have copies of their portraits in my house!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 december 2017 om 13:08
You're welcome, Micheline and thank you for your reply! It it nice to see how many descendants of Louis Cabri are responding here. It is very special that you have copies of these beautiful portraits in your house!
Edouard Boeckx zei op 21 december 2017 om 16:28
Ik ben al jaren bezig met de stamboom Boeckx Melis-Cabri. Mijn moeder was Angèle Cabri, mijn grootvader John Cabri. John vocht jarenlang aan de Ijzer in België in WO1. Samen met Louis Cabri uit Canada werkten we de laatste maanden samen verder aan de stamboom Cabri.. Door de nauwgezette en wetenschappelijke manier van werken van Louis waren we in staat terug te gaan
tot het begin bij de Cabrit 's in Zuid Frankrijk en Spanje.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 22 december 2017 om 17:00
Wat ontzettend fijn dat de samenwerking met Louis Cabri zo goed is bevallen en dat jullie gezamenlijke onderzoek zulke mooie resultaten heeft opgeleverd, Edouard! Tot welke periode zijn jullie ongeveer teruggekomen?
eric zei op 24 december 2017 om 13:25
De twee portretten hierboven behoorde toe aan mijn grootvader, Jan Cabri. Evenzo de twee kleinere maar fijnere portretten die in den haag hangen. Mijn grootvader heeft ze voor zijn vlucht voor de nazis uit Belgie meegenomen naar Cairo, waar zijn broer Louis werkzaam was als directeur van de KLM. Mijn grootvader kon met die dingen niets en heeft de twee protretten hierboven aan zijn broer louis gegeven en de twee kleinere zijn zus Jacqueline in Rio de Janeiro. Op een dag kreeg mijn vader een telefoontje van zijn tante uit Rio die vroeg om zo snel als mogelijk de twee kleine portretten te komen halen. Een Voovoo priesteres had haar in een seance gezegd dat deze potretten vroegen om naar hun rechtmatige eigenaren terug te gaan. Mijn ouders hebben er dan een klein uitstapje van gemaakt en zijn een maand in Brazilie gaan reizen. En toen ze bij mijn groottante kwamen in Urka stonen de protretten klaar en ingeoakt. Nu hangen ze in Den Haag met verscheidene andere portretten van de familie. Peter, ik heb nog twee fotoboekken van jouw grootvader Pieter Baretta uit indonesie en nog een portret van Jan Cabri zijn broer Philippus die directeur van het groot miltair hospitaal van semarang werd....mr briel....zo ver zijn we nou ook weer niet verwant...ik heb nog je tante Louise Vogelzang/geboren cabri gekend, geboren in indonesie....en haar kinderen en kleinkinderen....de briels en de barettas waren hiermee verbonden...was een eeeeeeeeenig vrouw....je kan haar portret en dat van maurits vogelzang , omgekomen in kamp rintin in Thailand tijdens de tweede wereldoorlog, ergens op internet vinden in het jarige.... register van mensen die in thailand zijn omgekomen....afijn google maar en je vindt haar huwelijksfoto...Het belanrijkste aan familiegeschiedenis zijn niet al die data en plaatsen, maar de context in dewelke die mensen geleefd hebben en wat deze MENSEN meegemaakt hebben. Als ik de berichten lees over kamp rintin krijg ik de tranen in de ogen en denk dan aan willem vogelsang....hoe hij geleden moet hebben...en als ik naar johannes cabri denk, denk ik aan zijn strijd van wees naar volwassen man en hoe hij zijn leven en dat van zijn kinderen verbetern wilde...hij stierf bij zijn dochters in den haag als
groetejs.... )het verhaal was me al lang bekend, daar ik de hele geschiedenis hebt uitgevogeld toen ik 15 was....samen met een van de archivarissen van den bosch, Henk vanden Berk
Edouard Boeckx zei op 24 december 2017 om 13:41
Lisette, wij zijn terug kunnen gaan tot Jean Cabrit (1608) in Saint Jean du Gard Frankrijk. Nog verder worden de gegevens minder exact en zitten we in Spanje.
Dr. eric cabri, Kunstgeschiedkundige, archeoloog en restaurator) zei op 24 december 2017 om 13:48
over de protretten hierboven .... de portretten bevinden zich niet meer in de originele toestand. Mijn grootoom Louis Cabri, heeft ze in Antwerpen aan een (bitter slechte) restaurateur gegevn, die bij Maria Blaskens de mond heeft beschadigd, de handen en de rok. Bij Jan Cabri heeft hij het hoofd en de handen beschadigd. Wellicht kon deze restaurateur noch restaureren, noch schilderen en moeten bij een volgende restauratie de overschilderingen ( te zien met uv licht ) weggenomen worden en op een vakkundige manier behandeld worden. (Dr. eric cabri, Kunstgeschiedkundige, archeoloog en restaurator)
Dr. eric cabri, Ph.D. zei op 24 december 2017 om 13:57
Mr Boeckx...er is geen enkel bewijs dat Jean Cabrit de voorvader van van Isaac Cabri die in 1699 in amsterdam aankwam. Dat zijn speculaties. Er is trouwens maar een documentdat de cabrits in de languedoc met de cabris in amsterdam lieren en dat de huwelijksacte van isaac cabri van Languedoc ouders doodt met Jeanne Mazelle ouders doodt. Jeanne Mazelle woonde in de kaverstraat in amsterdam. na het huweljk zijn isaac en jeanne naar den bosch gaan wonen. Waarom weet geen ziel. Dus veronderstellen dat Jean Cabrit de vader van Isaac is is pure veronderstelling maar niet bewezen. Er zijn er nog meer die daar voor in aanmekring komen, zoals Antoine, David, enz enz....de hele languedoc zit vol met cabrits....en ook nog in Italie zitten er een hoop cabris....sorry, ik ben wetenschapper en bij mij moet alles onomstotelijk bewezen worden
dr. eric cabri, ph.d zei op 24 december 2017 om 14:00
Tevens moet ik tegenspreken dat onze familiegeschiedenis tot in soanje terug gaat...daar zat dan in de 13de eeuw wel een joodse occulist aan het catalaanse hof met dezelfde naam, die zich dan tot het katholocisme heeft bekeerd, maar dat is maar een enkel dokument en lieeert onze familie niet met spanje.
dr. eric cabri, ph.d zei op 24 december 2017 om 14:04
Beste mensen, geneaogie is een geschiedkundige tak en behoort tot de menselijke wetenschappen. Geschiedenis schrijven is ook aan bepaalde regels van de wetenschap verbonden en zomaar wat in de lucht gooien omdat men hier en daar wat scherven vindt, maakt nog niet dat de pot uit het antieke Rome komt....hier wordt nogal een loopje genomen met de geschiedkunde....
dr. eric cabri, ph.d zei op 24 december 2017 om 14:09
sorry Mitsy, its all in dutch, ... a bit too long to translate, as i am too busy restorring the castle here in altwarp. but if u wish we can skype...Both to you and all the bosmans and the cabris in sa and canada....HAPPY NEW YEAR....louly ill send u all the rubbish when im back in the hague after jan 15th....
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 december 2017 om 16:40
Bedankt allemaal voor de uitgebreide reacties. Fijn om wat meer te weten te komen over de familiegeschiedenis van de Cabri's. Wat jammer dat de schilderijen in het verleden zo slecht behandeld zijn...

Het is natuurlijk lastig om te weten hoe iemand anders precies aan zijn/haar onderzoeksresultaten is gekomen. Edouard heeft hierboven aangegeven dat hij samen met Louis Cabri ook wetenschappelijk onderzoek naar deze familie heeft gedaan.

Het doel van dit verhaal en dit forum is het delen van een gemeenschappelijke interesse en/of onderzoeksgebied. Inderdaad zijn ook wij vooral zeer geïnteresseerd in de mensen achter de archiefstukken of schilderijen, zoals jij hierboven aan hebt gegeven, Eric. Laten we daarom deze verhalen met elkaar blijven delen. We wensen jullie als BHIC fijne feestdagen toe!
Louis Cabri zei op 24 december 2017 om 16:45
We are grateful to my cousin Eric for his knowledge of the Cabri family and ancestors, but we are also grateful to BHIC for highlighting two of our ancestors, one of whom (born in 1805 in 's-Hertogenbosch) had a very difficult childhood in an orphanage but through sheer courage and perseverance had a successful career and raised a family, in spite of the death of his wife at an early age.
Merry Christmas everyone
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 december 2017 om 17:28
We are also very grateful for your research, Louis Cabri! You are always welcome on our website to share your stories about this family. We wish you a merry christmas too!
Dr. Eric Cabri, Ph.D zei op 26 december 2017 om 02:38
hi Lisette, jouw verhaal is op en top correct...en in zijn historische context geplaatst. Daar is niets op aan te merken. Maar jij bent dan ook een wetenschapper...of op de weg om er eentje te worden. Zij zeker : geschiedenis is een erg interressant vak, maar kan schrooooooooomelijk verdraaid worden en documenten kunnen schrooooooomelijk misbruikt worden. Daarom is tekstkritiek erg belanrijk. Maar dat heb je goed gedaan....alles beste en ook aan Rob van de Cartografie....Dr. Eric Cabri, Ph.D., Landhaus Amelrode zu Altwarp, 17135 Altwarp, Mecklenburg Vorpommeren.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 27 december 2017 om 14:20
Gelukkig maar, Eric, bedankt voor je reactie! En je hebt inderdaad gelijk als het gaat om het belang van tekstkritiek in de wetenschap. Ik heb zelf overigens geschiedenis en archiefwetenschap gestudeerd, dus ik weet er wel het één en ander van af... Nogmaals fijne dagen en tot in het nieuwe jaar!
Nina Denzzo zei op 28 november 2018 om 10:52
Hi, Ik wil niet op het verhaal reageren, maar ik ben al even aan het proberen om de contact gegevens van Eric Cabri te vinden. Ik heb namelijk een vraag over Ghislaine de Menten de Horne. Eric, als je dit leest, zou je mij een mailtje kunnen sturen op production@denzzo.be? Bedankt!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 28 november 2018 om 15:53
Beste Nina, ik heb Eric Cabri ook een e-mail gestuurd, waarin ik hem heb gevraagd om contact met je op te nemen. Hopelijk kunnen jullie op die manier informatie met elkaar uitwisselen!
Louis J. Cabri zei op 28 november 2018 om 16:14
Lisette, congratulations on keeping the conversation going.
With regard to Nina Denzzo's request, I hope Eric has been in touch with her.
Best regards and for once more the festive season.
Nina Denzzo zei op 29 november 2018 om 11:15
Dankjewel Lisette!
Eric Cabri heeft inderdaad contact met me opgenomen. Nu hopen dat hij me verder kan helpen. Alvast heel erg bedankt voor jouw hulp.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 november 2018 om 11:59
Thank you, Louis! I received a message from Eric that he has contacted Nina and Nina herself also mentioned that they have contacted each other.

Heel fijn om te horen dat jullie inmiddels contact hebben gehad, Nina! Veel succes met jullie onderzoek!
dr eric cabri zei op 19 oktober 2023 om 05:24
Update : de twee grote portretten zijn recentelijk in het atelier Tratteggio te Zonhoven door Brigitte Mmewis gerestaureerd en hangen nu , samen met de kleinere portretten, in de Statiekamer in het Landgoed Amelrode te Altwarp, Duitsland. Zo zijn de vier portretten na bijna 100 jaar weer verenigd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 oktober 2023 om 11:04
Wat een mooie gedachte! En wat fijn dat je ons hiervan op de hoogte brengt, Eric. Dank daarvoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.