skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Boswachter bij Staatsbosbeheer

Dat was Teunis van Hemel. Aan het begin van zijn aanstelling in 1920 woonde hij in het Kerkstraatje, later verhuist hij voor even naar Huize ‘Den Berg’, naar de familie Damen.

Van de gemeente krijgt hij in 1923 een gratificatie van fl. 50,- op voorwaarde dat hij een huis laat bouwen aan Ollandseweg, sectie I 1968. Hij gaat er wonen met zijn vrouw Lijntje, die hij in datzelfde jaar huwt. Daar worden ook zijn kinderen geboren.

Diverse keren komen we hem tegen in de archieven, o.a. voor de Tweede Wereldoorlog als berijder van een motor, lid van de Commissie tot wering van schoolverzuim en vertegenwoordiger van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Bij het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd vinden we een briefwisseling gericht aan de burgemeesters van de naburige gemeentes. In het schrijven lezen we: "Begin januari 1955 neemt de U welbekende heer van Hemel (Staatsbosbeheer) afscheid van dienst wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Het is niet nodig U de kwaliteiten van deze voortreffelijke man nader te schilderen.
Ik meen dat het passend is gezamenlijk van hem afscheid te nemen. Ik zou U willen voorstellen dit te doen te Sint-Oedenrode en hem hierbij een gezamenlijk geschenk aan te bieden. Indien u akkoord gaat zal ik voor de verdere afwerking zorgen en U van de komende gebeurtenissen op de hoogte houden. Afzender De Burgemeester van Sint-Oedenrode E. Leurs." Akkoord gaan Schijndel, Liempde, Best, Son, Erp, Vught en Lieshout.

Exursie Staatsbosbeheer bij de N.V. OdaBij het afscheid wordt hem namens Sint-Oedenrode en de bovenstaande gemeenten een rijwiel aangeboden. Tijdens de receptie bedankt de heer Van Hemel de gemeentes voor het cadeau en voor de prettige samenwerking die hij heeft mogen ondervinden.

Ook bedankt hij de gemeente nog in een persoonlijk brief. Hij schrijft daarin, dat "het zijn behoefte is om zijn dank te betuigen voor de wijze waarop men heeft medegewerkt en heeft bijgedragen om zijn afscheid zo groots te doen plaats vinden en hij hoopt met zijn rijwiel nog menigmaal door de gemeente bossen te rijden en te mogen genieten van het mooie vervoermiddel.
Sinds 16 november 1920 heeft hij het beheer over de bebossing van de gemeente, en hij kan niet anders zeggen dan dat hij steeds op de meest prettige wijze met het gemeentebestuur heeft samengewerkt.
Moge dan de kale vlakte die hij bij zijn komst aantrof, nimmermeer terugkeren, doch de bossen opgroeien tot zeer zware bestanden met mooie plantingen en goede financiële uitkomsten als mede een recreatieoord bij uitmuntendheid."

Ter gelegenheid van het afscheid van de heer Van Hemel is een herinneringsalbum vervaardigd door de houtvester in de Houtvesterij ‘Helmond’, Marktstraat 1. In het album is rekening gehouden met alle personen, instanties e.d. die tot het welslagen van dit afscheid hebben bijgedragen.

Foto’s: collectie Jo van der Kaaij
Bronnen: BHIC, Archief gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1811-1933, toeg.nr. 7634, gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1934-1969, BHIC, toeg.nr. 7635.

Reacties (6)

Ton Wijnen zei op 15 februari 2017 om 00:02
Weet iemand wie de voorganger van dhr. Van Hemel was? Wellicht mijn opa, Jan Wijnen? Mijn vader Leo is in 1919 geboren en in 1921 naar Nijmegen verhuisd, alwaar mijn opa boswchter werd op het landgoed Heijendaal van de fam. Jurgens (van de margarine),
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 februari 2017 om 08:54
Hallo Ton, ik vraag het na bij de schrijfster van dit verhaal, Willie Damen van de Mosselaer; mogelijk weet zij meer.
Ton Wijnen zei op 20 februari 2017 om 10:16
Hallo Marilou.
Bedankt alvast voor je navraag. Vroeger heb ik binnen de familie vaak de naam Sint-Oedenrode gehoord.
Als Nijmeegs kind vond ik dat een prachtige naam. Maar natuurlijk ook Helmond (waar opa woonde) en Someren. Ik ben er dus niet zeker van dat hij ook daadwerkelijk op de boswachterij in St.Oedenrode heeft gewerkt.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 20 februari 2017 om 11:06
Zelf ben ik hem nog niet tegengekomen, maar ik ga proberen om wat meer te achterhalen.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 21 februari 2017 om 16:47
Ik denk dat je opa niet in Sint-Oedenrode heeft gewoond.
Vanwege de ontginning en bebossing van het Vressels bos, was er regelmatig samenwerking met Van Hemel, Staatsbosbeheer en de Houtvesterij te Helmond. Of het herinneringsalbum bij de familie bewaard is gebleven weet ik niet.
Ton Wijnen zei op 21 februari 2017 om 19:23
Mijn vader is in Helmond geboren, dus zal mijn opa waarschijnlijk in de Houtvesterij aldaar hebben gewerkt. En zijn de woorden "Sint-Oedenrode" mogelijk herhaaldelijk gevallen nav de door U genoemde Samenwerking. Dank in ieder geval voor Uw reactie.
Helaas weet ik van mijn opa niet zoveel, behalve dat hij jarig was op D-day, dus op 6 juni.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.