skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The

Botanische tuin in Overloon

“Maaskanter Botanische Tuin in aanleg, Overloon”. Zo luidt de wel erg magere beschrijving bij deze foto. Zelfs het jaartal ontbreekt.

Een zoektocht via Google leert ons dat er nu een botanische tuin is in Overloon, als onderdeel van Zoo Parc Overloon. “In de parkachtige omgeving bevinden zich onder andere een rododendronvallei, kruidentuin, pinetum en kassen met een grote acacia- en cactuscollectie. In de bijenstal kunt u bijen van heel dichtbij bekijken”, zo staat daar onder meer te lezen.

In die omschrijving staat dat die tuin in 1986 is aangelegd. Dat zou wel overeen kunnen komen met de kleding en kapsels van de mensen op onze foto. Maar hebben we het hier over dezelfde plek? Zijn deze plantjes door de jaren heen uitgegroeid tot een ‘parkachtige omgeving’? De mensen die hier op de foto staan, kunnen daar ongetwijfeld meer over vertellen! Wat is jouw verhaal? Vertel het ons!

Reacties (4)

Nelly Nabbe-Weerts zei op 27 april 2013 om 14:42
Goedemiddag,
Ik las dit verhaal vandaag in de Weekendkrant.
Dit zou inderdaad wel eens de botanische tuin in Overloon kunnen zijn. Het is mijn broer die deze tuin in 1986 heeft opgestart. Hij is de grondlegger van deze botanische tuin. Hij staat overigens niet op de foto in de krant. Maar het is een prachtige tuin geworden waarmee zijn droom indertijd is uitgekomen. Mijn broer is helaas overleden april 2012 anders had ik u zeker zijn adres gegeven om hierover met hem te praten. Hij had daar veel over kunnen vertellen. Wij hebben zijn sterfdag afgelopen 14 april ook herdacht in de botanische tuin in Overloon.Deze dag zijn er ook nog veel papieren boven water gekomen over deze historische tuin. Mijn zus heeft deze papieren in haar bezit. Mocht u interesse hebben in deze papieren kan ik U haar eventueel haar adresgegevens doorgeven. Wel speciaal dat ik nu toch weer een stuk van die voor ons speciale botanische tuin tegenkom in de weekendkrant. Mijn broer heet: Antoon Weerts grondlegger van de Botanische Tuin "D'n Hof" in Overloon.De naam van de tuin was inerijd "D'n Hof" Mvgr.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 1 mei 2013 om 10:18
@Nelly: Hartelijk dank voor je reactie. Wat bijzonder dat je broer dit allemaal heeft opgestart. Dank voor je aanbod wat betreft de papieren mar we zijn vooral op zoek naar het verhaal achter de foto. Daarmee heb je ons weer een eind op weg geholpen!
Peter van Megen, Rijkevoort (telefonisch) zei op 1 mei 2013 om 10:21
Ik sta zelf niet bij de foto maar ik weet wel heel goed waar dit is. Het gaat om de kruidentuin. In die aparte vakjes kwam de kruiden, de buxus ernaast zorgde voor de looppaden.

In 1986 is de tuin opgestart door een paar vrienden, waaronder Toon Weerts. Na een paar jaar werd het allemaal wat te groot en heeft de gemeente het overgenomen. Uiteindelijk is in het in handen gegaan van het Zoo Park.

Zelf heb ik er achttien jaar aan gewerkt. Het is een mooi project; goed dat het ook na al die jaren nog steeds bewaard is gebleven.
J. Bierhof (schriftelijk) zei op 14 mei 2013 om 11:02
In het blad Maasland van vrijdag 26 april jl vraagt u middels de column Kijk naar Toen naar verhalen over de botanische tuin in Overloon. Welnu, ik ben bij de SBTO D'n Hof ten nauwste betrokken geweest. Op 3 september 1986 opende de Cuijkse wethouder E. van Grunsven de Hortus Minor, een botanische onderwijstuin en kijkhof. Daarvan ben ik vele jaren de hortilanus geweest.

<img src="http://www.bhic.nl/data/upload/overloon/overloon,%20botanischetuin2.jpg" alt="tekst voor tooltip" width="400" height="385" border="0" />

Vele lessen, demonstraties, workshops en bezoeken aan de scholen en tuinen van het Land van Cuijk behoorden daarbij tot mijn vrijwillige werkzaamheden. In die hoedanigheid ontmoette ik het hele bestuurd van de SBTO D'n Hof in Overloon én in de Hortus te Cuijk.

<img src="http://www.bhic.nl/data/upload/overloon/overloon,%20botanischetuin1.jpg" alt="tekst voor tooltip" width="400" height="699" border="0" />

Op de foto's zien we het vervoer van de Hortus Minor op de gemeentevrachtwagen van Vierlingsbeek (boven) en de ontmanteling van de boom (onder).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!