skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Boxmeerse Koning van de Metworst

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 29 januari 2018
bijgewerkt op 1 februari 2018
Volgens traditie worden op carnavalsmaandag de Metworstrennen in Vortum-Mullem gehouden. We vonden er deze aansprekende foto van. De winnaar toont, samen met zijn metgezellen, trots zijn prijs: een meterslange worst, brood, een halve varkenskop en twee vaten bier. Wie weet meer over deze foto te vertellen? Deel jij jouw verhaal? We hopen op reacties!
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenWie weet meer over deze foto? (foto: collectie BHIC, BOX0523)

 

Boxmeerse ‘jonggezellen’ strijden carnavalsmaandag weer om de titel ‘Koning van de Metworst’. Ook kan de winnaar van de Metworstrennen rekenen op ‘een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop’. Voor het verhaal achter de traditie, moeten we terug naar de 15e eeuw, toen Boxmeerse jongemannen de freule Aleida te hulp schoten. Als dank belastte zij een van haar hoeves met deze jaarlijkse uitkering.

Dan nu naar de foto: wie kan ons hier iets over vertellen? Wij vermoeden dat de foto rond 1957 gemaakt is; wat denk jij? Herken jij deze Koning van de Metworst? Of wellicht een van zijn metgezellen? En wie is de dame op de achtergrond?

We hopen op reacties. Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' onder dit verhaal.

Gewoon, omdat we het zo leuk vinden, én om alvast in de stemming te komen, delen we op deze plek ook nog graag dit filmpje over de Metworstrennen in 1973. Het is gemaakt door Jan Sleddens. Tip: zet het geluid aan. Wil je nou meer van dit soort opnamen uit Boxmeer (en omgeving) zien, kijk dan eens op deze webpagina over het Boxmeer van vroeger op onze website. Scroll je wat naar beneden, dan vind je daar nog meer filmpjes (en heel veel foto's en verhalen).

Jan Sleddens maakte in 1973 deze film over de Metworstrennen op Carnavalsmaandag. Renee Nouwen werd toen Koning van de Metworst.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto. Kijk hier voor meer oude foto's van de Metworstrennen.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (6)

Gerard Arts (telefonisch) zei op 6 februari 2018 om 15:47
Zojuist belde de heer Gerard Arts: de koning van de Metworst op deze foto. Hij won de race - en de eer - in 1957. Meneer was toen 20 jaar, inmiddels is hij 82.

Zijn metgezellen waren: Ruud Olieslagers met de twee broden; Theo Boumans met het varkenshoofd; en Harry Stiphout rechts met het brood. De mevrouw achter dit viertal is de Beschermvrouwe van de Metworst. Zij overhandigde, volgens traditie, de cadeaus.

En de traditie van de Metworst wordt ook in de familie Arts zelf doorgeven. Dit jaar rijdt kleinzoon mee. Wie weet, wint hij de race en treedt hij in de voetsporen van zijn opa.

Het voedsel dat gewonnen werd, werd trouwens weggeven, bijvoorbeeld aan de armen. Behalve de twee vaten bier. Die werden de maandag na carnaval opgedronken door de verenigingsleden.
G. Verberkt (telefonisch) zei op 8 februari 2018 om 12:11
Alhoewel meneer Verberkt maar liefst vier keer Koning van de Metworst werd, verloor hij in 1957. Hij werd toen verslagen door Gerard Arts en staat dus niet op deze foto. G. Verberkt won de race wél in 1951, 1953, 1954 en 1961.

In twee tussenliggende jaren (1955 en 1956) werden de Metworstrennen vanwege sneeuw niet verreden. Misschien had hij het anders wel tot Keizer van de Metworst geschopt. Die titel is voorbehouden voor de jongeman die de wedstrijd drie maal achtereen wint. Iets wat in de 20ste en de 21ste eeuw nog niemand gelukt is.

Ook in deze familie gaat de traditie over op zoon en kleinzoon. Maandag verdedigt kleinzoon Rens Verberkt zijn titel. In 2017 mocht hij zich namelijk Koning van de Metworst noemen. Het is er dan ook "echt eentje van de Metworst", aldus zijn trotse opa.
Maurits Stoetzer zei op 8 februari 2018 om 12:32
Reactie op de telefonische notitie van de heer G. Arts
[Q] De mevrouw achter dit viertal is de Beschermvrouwe van de Metworst. Zij schonk, volgens traditie, de cadeaus. [U]
Helaas is dit verkeerd geciteerd! De geschenken (brood, varkenskop, worst en vaten bier) worden geschonken door de Belaste Hoeve, niet door de beschermvrouwe! Zij zal ze overhandigd hebben, zoals ook nu nog gebeurt. Graag rectificeren.

Reactie op telefonische notitie Gerrit Verberkt:
[Q] Die titel is voorbehouden voor de jongeman die de wedstrijd vijf maal wint.[U] Dit zal zeker verkeerd geciteerd zijn. Dit is correct: "de jongeman die de wedstrijd drie maal achtereen wint." . Daarbij ook nog de kanttekening dat het een officieuze titel is die pas in de jaren '50 bedacht is. Eind 19e eeuw zijn de gebroeders Chris en Mathias Arts beiden 'keizer' geweest. In beide gevallen spreken de kranten slecht van koning, en niet van keizer.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 8 februari 2018 om 13:00
Dank Maurits voor je correcties! Fijn dat je deze aan ons doorgeeft, zodat we de teksten aan kunnen passen.
Zr chirsta zei op 11 maart 2019 om 20:43
maria regina stevensbeek

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen