skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Boxmeerse villa's

We kijken hier naar drie opvallende 'vrijstaande woonhuizen' aan de Spoorstraat te Boxmeer. Wie kan ons meer vertellen over deze woningen en hun voormalige of huidige bewoners?

Boxmeerse villa's aan de Spoorstraat te Boxmeer in 1987. De woningen zijn in ca. 1925 gebouwd.

Deze woningen zijn rond 1925 gebouwd en volgens Google Streetview staan ze er vandaag de dag nog steeds. Waarschijnlijk zullen er nu wel drie andere auto’s voor de deur staan dan in 1987, het jaar waarin de foto is gemaakt.

Wij willen graag meer weten over deze Boxmeerse villa’s. Ben jij één van de huidige bewoners of weet jij wie hier vroeger heeft gewoond? Hoe zien de huizen er van binnen uit en is er veel restauratiewerk verricht? Vertel het ons!

René Zelten is in het bezit van kadastrale tekeningen van deze drie woningen en die wilde hij graag met ons delen. In onderstaand pdf bestand kun je de veldwerken bekijken.

Kadastrale tekeningen Spoorstraat

De familie Kempkens op het muurtje van Spoorstraat 55.Daarnaast wilde René een prachtige foto met ons delen, waarop de voortuin nog goed te zien is. Van links naar rechts zien we op deze foto Trees Kempkens (de moeder van René), Annie Kempkens, Mia Kempkens (overleden) en Tiny Kempkens (overleden). Tiny is getrouwd met Addy Josphez, de zoon van Martien Josphez, die op nummer 51 woonde. De vier vrouwen zitten op het muurtje van de voortuinafscheiding bij nummer 55.

Reacties (37)

Willy Theunissen zei op 7 maart 2017 om 22:32
Het rechtse pand is nr. 51 daar woonde vroeger de familie Martien (Tien) Josephs , Tien was een bekend zondags schilder in Boxmeer die veel van Boxmeer schilderde . Zo kwam ik eens bij hem achterom en zag er een schildpad lopen waarop een achterlicht was geschilderd . Triest is dat hij voor de deur onder een auto kwam en overleed op ongeveer 95 jarige leeftijd . Heden wordt het pand bewoond door de heer en mevrouw Peters .
Rene Zelten zei op 7 maart 2017 om 23:40
Het linkse pand (55) woont nog steeds een tante van mij, Annie Kempkens. Mijn moeder, Trees Zelten-Kempkens is daar opgegroeid.
Annie heeft daar lang samen gewwond met mijn oma, voornaam ben ik kwijt, maar achternaam was Kempkens-Muijsers.
Er waren nog 2 dames. Mia Kempkens die al vroeg is overleden en Tiny Josephs-Kempkens. Tiny touwde met Ad Josephs, de zoon van Tien Josephs, die op nummer 51 woonde. Tien Josephs is trouwens niet voor de deur onder de auto gekomen, maar bij het oversteken bij de stoplichten, die toen meer richting de rotonde stonden. Hij had als voetganger groen en stak met zijn hondje over. Uit de Rembrant van Rijnstraat kwam toen een auto aan gescheurd en heeft hem toen overhoop gereden.
Omdat oma weduwenaar was, moest ze ergens de kost mee verdienen, daarom had zij kostgangers in dienst, een ervan hete Pietje Kerstjes. Een andere hete Herman Giezen. Pietje werkte bij de belastingdienst in Gennep.
Annie is tot op heden nog de bewoonster van het pand.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 8 maart 2017 om 10:51
Bedankt voor jullie uitgebreide reacties, Willy en Rene. Fijn dat jullie met ons willen delen wie er in deze huizen hebben gewoond en wie de huidige bewoners zijn.

Bijzonder om ook de verhalen achter deze woningen en families te horen. Het ongeluk waarbij Tien Josephs is omgekomen moet vast als een bom zijn ingeslagen in Boxmeer. Wat een verdrietig einde voor deze schilder...

Natuurlijk horen we het graag als er nog meer verhalen zijn die jullie met ons willen delen of als er andere (oud) buurtgenoten zijn die hun herinneringen aan de Spoorstraat kwijt willen.
Willy Theunissen zei op 8 maart 2017 om 12:24
Rechts naast naast de panden was een slijterij van van Borne gevestigd links was de W.O.B. ( Waterleidingsbedrijf Oost Brabant ) gevestigd met ambtswoning van de directeur van Rosmalen .
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 8 maart 2017 om 13:57
We krijgen een steeds completer beeld van de Spoorstraat, hartstikke bedankt voor je aanvulling, Willy!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 9 maart 2017 om 11:07
Vandaag kregen we een telefoontje van mevrouw Bosters, die ons nóg meer kon vertellen over de geschiedenis van deze 'villa's aan de Spoorstraat. Haar ouders kochten het pand met nummer 51 in 1927 van een Joodse rabbi en ze hebben er tot in 1990 in gewoond. Nadien is de woning grondig verbouwd.

Ze wist ons verder nog een andere interessante wetenswaardigheid te vertellen. Vroeger beschikten deze drie huizen namelijk over royale voortuinen, maar in de loop van de twintigste eeuw moesten ze plaatsmaken voor parkeerplaatsen. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar foto’s van vóór het autotijdperk…
Willy Theunissen zei op 9 maart 2017 om 15:44
In de tijd van de voortuinen toen was de Spoorstraat bestraat met van die gladde kasseien , er hebben daar altijd auto's gereden
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 9 maart 2017 om 15:54
Bedankt voor de verduidelijking, Willy! We houden ons natuurlijk altijd aanbevolen voor mensen die de tuinen ooit op de gevoelige plaat hebben vastgelegd!
Willy Theunissen zei op 9 maart 2017 om 16:12
Ik denk dat jullie ook veel foto's van de Spoorstraat zitten in het archief , ik weet niet hoe ik een foto op moet loaden naar hier .
Willy Theunissen zei op 10 maart 2017 om 15:53
Bedankt voor de link ik heb hem op FB geplaatst ik heb zelf wel twee foto's waar de tuinen in ieder geval goed zichtbaar opstaan .
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 maart 2017 om 19:02
Als je een scan van de foto hebt, dan wil ik de foto wel bij dit verhaal plaatsen Willy. Je zou de scan dan kunnen mailen naar forumbeheer@bhic.nl
Willy Theunissen zei op 13 maart 2017 om 13:22
Gisteren trof ik de heer Peeters huidige bewoner van nr. 51 en die vertelde dat hij iets van joods gevonden had ook wist hij te vermelden dat op nr. 53 Remmen woonde .
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 maart 2017 om 10:14
Dat is interessant om te horen, Willy! Mevrouw Bosters vertelde ons vorige week aan de telefoon dat nummer 51 vóór 1927 inderdaad bewoond werd door een joodse familie. Weet je misschien meer over het joodse voorwerp dat de heer Peeters gevonden heeft? We zijn natuurlijk erg benieuwd!
Willy Theunissen zei op 14 maart 2017 om 15:37
Doe ik , ik tref de heer Peeters vaak 's zondags .
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 maart 2017 om 15:40
Wat ontzettend fijn, bedankt alvast! We zullen deze pagina goed in de gaten houden...
Truus Weijers-Schrijen zei op 19 maart 2017 om 13:06
Rechts op de foto staat het huis waar Chrisje Peters gewoond heeft. Zijn vader had daar een kapsalon beneden en de familie woonde boven. Ik woonde tegenover de familie Peters van ca. 1952-1957. Ik weet niet wanneer de familie Peters verhuisde want ik ben ook nog buren geweest met de fam. v.d. Borne die, geloof ik, uit St. Anthonius kwamen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 maart 2017 om 09:16
Er komen steeds meer verhalen naar boven over de families die aan de Spoorstraat hebben gewoond. Van een schilder, een kapper, een Joodse familie tot een slijterij! Ontzettend leuk om te lezen, bedankt voor het delen van je herinneringen, Truus!
Truus Weijers zei op 21 maart 2017 om 09:45
In het middelste huis woonde, in de periode 1952-1957 toen ik in de Spoorstraat woonde de familie Hartman.
Rene Zelten zei op 21 maart 2017 om 09:56
Ik heb van mijn tante op huisnummer 55 tekeningen gekregen van het kadaster. Deze zijn uit de jaren 20. Ik zal eens kijken hoe ik deze hier kan plaatsen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 maart 2017 om 11:04
Bedankt ook voor deze informatie, Truus en wat leuk dat je in het bezit bent van zulke oude tekeningen, Rene! Als je een mailtje stuurt (t.a.v. Lisette Kuijper) naar info@bhic.nl dan kunnen wij deze afbeeldingen eventueel bij het verhaal plaatsen. Het zou een prachtige aanvulling zijn!
Truus Weijers zei op 21 maart 2017 om 15:04
Lisette, ik heb geen tekeningen. Dat is René Zelten, neem ik aan.
Rene Zelten zei op 21 maart 2017 om 23:41
Inderdaad Truus. Ze bedoeld mij.
Zojuist de tekeningen naar haar toe gemaild. Hoop dat ze deze hierbij kan plaatsen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 22 maart 2017 om 09:15
Dat klopt inderdaad, ik bedoelde René! Hartelijk dank voor het toesturen van de tekeningen en de mooie foto. Hierboven kunnen jullie ze als het goed is allemaal bekijken. Veel plezier ermee!
Jo Linders Theunissen zei op 10 april 2017 om 23:59
Ik ben december 1949 aan de overkant van deze huizen (op spoorstraat 50) geboren. Van royale voortuinen kan ik me niks herinneren. Wel dat die tuintjes een muurtje hadden. Als kind hadden wij namelijk het spelletje / wedstrijdje wie als 1e zo vlug mogelijk naar de overkant kon rennen ,het muurtje kon aantikken en weer op eigen vensterbankje " thuis " was. (ik ben daardoor nog eens tegen een fiets gelopen en met hoofdwond en hersenschudding in het ziekenhuis terecht gekomen). Op jullie site staan deze huizen onder link https://www.bhic.nl/foto/02b9c536-45fa-11e3-acec-539ff7e2d167 vanaf de hoek van de oranjestraat gefotografeerd waarop de door Truus Schrijen bedoelde kapsalon staat. Achter die huizen hadden wij ons "veldje " waar groenten e.d. voor eigen gebruik werden geteeld.
Dennis Veenbrink zei op 11 april 2017 om 12:56
Het jaar waarin de foto gemaakt is van drie woonhuizen aan de Spoorstraat is mij bekend.

Een voormalige vriend Boy Arts woonde in het middelste huis. Zijn vader reed in een Volvo, maar die zie ik niet op de foto staan. Misschien is het de achterste auto.

Zijn zus Leslie weet ik niet waar ze inmiddels woont (Eindhoven?).
Boy had een ouderwetse bedstee en daaronder is een ruimte zodat joden in de Tweede Wereldoorlog daar konden verstoppen zei hij.

Er is restauratiewerk verricht (vanwege vocht), maar het moest allemaal volgens bepaalde regels in oude stijl blijven.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 april 2017 om 13:32
Wat leuk, de herinneringen blijven binnenstromen! Bedankt voor je verwijzing naar de foto in onze beeldbank, Jo; een mooie aanvulling op alle reacties. Ik kan me voorstellen dat je je de muurtjes nog goed kunt herinneren, zeker na zo'n vervelend ongeluk...

Wat een bijzonder verhaal over de bedstee van Boy, Dennis! We zijn heel benieuwd of anderen hier misschien meer over kunnen vertellen.
Willy Theunissen zei op 10 mei 2017 om 21:06
Dat is interessant om te horen, Willy! Mevrouw Bosters vertelde ons vorige week aan de telefoon dat nummer 51 vóór 1927 inderdaad bewoond werd door een joodse familie. Weet je misschien meer over het joodse voorwerp dat de heer Peeters gevonden heeft? We zijn natuurlijk erg benieuwd!
Hallo Lisette ,
De heer Peeters vond ergens in de woning zat ergens achter een kaartje maar kan het niet lezen vanwege de vreemde taal .
Groetjes Willy
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 mei 2017 om 11:34
Bedankt voor je reactie, Willy! Dat klinkt heel interessant...We houden ons natuurlijk altijd aanbevolen voor een foto of scan van het bewuste kaartje!
Willy
Willy zei op 6 februari 2018 om 20:24
Van het kaartje is niet meer te achterhalen , ik heb wel nieuws over het pand nr. 51 waar Martien Josephs woonde , er staat in de Boxmeerse krant de Bok feb. 2018 een verhaal over hem en een foto van zijn pand waar hij voor het huis een expositie hield . Hij kocht het pand in 1929 van Ismaël van Baaren een joodse godsdienst leraar . Ik heb de foto uit de krant gekopieerd als je wilt kan ik hem toezenden .
Groetjes Willy
Rene Zelten zei op 6 februari 2018 om 20:35
Het zou mooi zijn als de orginele foto te zien is uit de krant. De foto in de krant is een foto van een foto. Je ziet het spiegelbeeld van de fotograaf.
Waarom ik graag de orginele foto zou willen hebben. Als het goed is staat mijn oma erop, die op 55 woonde. Misschien is het op de orginele foto beter te zien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 februari 2018 om 09:39
Hallo Willy en René, bedankt voor jullie reacties. Rond het publiceren van foto's van anderen zijn de laatste tijd veel ontwikkelingen (omtrent auteursrechten). Daarom is het handiger om het linkje naar deze krant te plaatsen zodat iedereen het artikel (en de foto) zelf op hun site kan bekijken. En René, er is op die site ook een optie om het artikel te downloaden dus mogelijk kun je de foto dan beter zien. (En Willy, veel dank voor deze verwijziging!) Het betreffende artikel staat op pagina 11.

Klik maar eens hier:

https://issuu.com/debokgrafischhuisboxmeer/docs/debok_nummer_32
Marc van Hagen zei op 5 april 2018 om 00:58
Wat leuk om dit allemaal te lezen. Toevallig kwam ik op deze site uit. Ik ben geboren in het huis naast de sigarenwinkel van familie Lamée. Mijn ouders, Jan en Annie van Hagen zijn hier in 1959 naar toe verhuisd omdat mijn vader een baan kreeg bij Stork. Mijn zus Mirjam en ik zijn daar geboren. Mijn ouders waren ook bevriend met familie Lamée en familie Zelten, de ouders van René die ook reacties op deze site heeft geplaatst. In 1965 zijn wij weer naar het zuiden verhuisd.
Rene Zelten zei op 5 april 2018 om 08:24
Hallo Marc, ja, familie van Hagen, die ken ik nog wel.
Toen jullie weer naar het zuiden zijn verhuisd, zijn we nog bij jullie op bezoek geweest.
Leuk om zo weer iets van oude buren te horen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 5 april 2018 om 16:21
Wat bijzonder dat jullie elkaar als oude buren op onze website weer aantreffen, Marc en René! Mochten jullie het leuk vinden om elkaar eens een mailtje te sturen om meer herinneringen met elkaar te delen, dan kan het BHIC eventueel achter de schermen jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen.
René Zelten zei op 4 mei 2018 om 10:27
Ik zoek op ZÉÉR korte termijn mensen, die geinteresseerd zijn in de schilderijen van Martien Jospehz.
Svp. een telefoontje naar mij, ben te vinden in het telefoonboek.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 mei 2018 om 16:04
Ik weet niet of onze website hier het meest geschikt voor is, maar ik hoop dat er mensen zijn die aan je oproep gehoor geven, René. Succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen