i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Brabants bakhuis

vertelde op 19 december 2019 om 11:14 uur

Bakhuisjes vormen lange tijd een essentieel onderdeel van vrijwel iedere boerderij in Brabant. Tot ongeveer 1900 is dat dé plek waar het brood wordt gebakken. Op de foto zien we het bakhuis bij de boerderij van Petrus J.M. van Hal op Selissen uit Boxtel.

In vroeger tijden hebben rijkere boeren een eigen bakhuisje direct aan het huis of - vanwege brandgevaar -  verderop op het erf. De iets minder rijke boeren delen vaak een dergelijk gebouwtje. Met ingang van de vorige eeuw zorgt de bakker steeds vaker voor het brood en raken deze huisjes in onbruik, en volgt onvermijdelijk het verval. Sinds een jaar of tien is er meer oog voor de historische waarde en wordt menig huisje in ere hersteld, menigmaal om er een B&B in te beginnen.

Weet je nog dat deze bakhuisjes daadwerkelijk werden gebruikt voor het bakken van brood? Roept deze foto andere herinneringen bij je op? Vertel ons je verhaal!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Mark Goossens zei op 20 december 2019 om 17:24 uur

Den Dungen heeft sinds de jaren '80 weer een operationeel bakhuisje, dat bij speciale gelegenheden wordt gebruikt:

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/7e87639a-45f9-11e3-b037-5f3f135be011/media/32a026ba-1cb5-1033-2531-9d2e0782047b

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 december 2019 om 20:21 uur

Weer in gebruik, dat is ook een mooie invulling natuurlijk :)
Bedankt voor het linkje, Mark!

Mark Goossens zei op 23 december 2019 om 17:11 uur

Ik kan me niet herinneren of dat Dungens bakhuisje in verval was geraakt en weer gerestaureerd, of dat er gewoon een nieuw bakhuisje is gebouwd gebaseerd op een oud ontwerp. In ieder geval wordt het met hout gestookt.

Tot je artikel dacht ik altijd dat het een "bakkershuisje" was, maar ik begrijp nu dat het juist niet door bakkers werd gebruikt, en dat die huisjes begonnen te verdwijnen op het moment dat bakkers, zoals die in mijn familie, commercieel werden.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 december 2019 om 10:55 uur

Dacht ik zelf ook hoor, Mark. Maar het Nederlands Bakkerijmuseum praatte me bij: http://www.bakkerijwiki.nl/index.php?t=5&h=47

En er ging een wereld voor me open ;)

Mark Goossens zei op 6 januari 2020 om 20:01 uur

Een kleine glimp van het Dungen bakhuis in gebruik, in een aflevering van "Man Bijt Hond" van tien jaar geleden tijdens de Dungense Kerstmarkt: https://youtu.be/4C2VT1V-NWI?t=1929

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 januari 2020 om 16:40 uur

Nou, wat een vondst Mark! Wat leuk om het bakhuis in dit fragment terug te zien. Veel dank voor deze aanvulling.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 januari 2020 om 12:05 uur

Via de mail wijst Gijs van Aarle ons op zijn boek 70 jaar bakker in Rooi en zijn ruime ervaring met broodbakken in houtgestookte ovens. Een bijzonder boek dat gaat over de geschiedenis van het broodbakken tot het bouwen van een bakhuis. En voor de liefhebbers... in te zien op onze studiezaal:

http://www.bhic.nl/onderzoeken/boeken?mivast=235&miadt=235&mizig=82&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mires=0&mip2=70%20jaar&mip1=gijs%20van%20aarle

Heel veel dank voor de nuttige tip, Gijs!

Jef van Veldhoven zei op 21 januari 2020 om 12:27 uur

Zie ook het bakhuisje op Haanwijk in mijn fotoalbum https://myalbum.com/album/V5lJBaPxHKbD
In dit bakhuisje wordt op 2e Paasdag altijd brood gebakken.

Mark Goossens zei op 21 januari 2020 om 15:00 uur

Haanwijk, natuurlijk! Daar heeft mijn familie (die nog steeds bakkers heeft) eens een zondag picknick gehouden waarbij ook dat bakhuisje werd gebruikt. Dat was 1981. Ik neem aan dat het te huur is, mits je weet wat je doet.

Overigens, Haanwijk, top vijf mooiste stukjes Brabant hoort het wel in thuis denk ik. Jammer dat de dikke weg is.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 september 2009 om 12:28 uur

Voorvaderlijk bakhuis

vertelde op 5 maart 2018 om 10:24 uur

Tweehonderd jaar brood bakken