skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Brabantse geluiden

Guus Meeuwis wist het in zijn liedjes al te vertolken. Het Brabant gevoel! Ik ben in Brabant geboren en opgegroeid en nu ik wat ouder ben realiseer ik mij dat het Brabantse geluid voor mij waardevoller is geworden dan gedacht.

Al enige weken ben ik druk met het verzamelen van informatie voor een krantenartikel en een verhaal voor het BHIC. Ik zet dan vragen uit bij mensen die over het onderwerp mogelijk meer weten of die familie en kennissen hebben die de ontbrekende informatie mogelijk kunnen aanleveren.  Enkele dagen geleden werd ik gebeld door Pietje Goossens uit Huijbergen die mij informeerde over de informatie die hij had verzameld.  Het verhaal heeft als onderwerp de voormalige coöperatieve melkfabriek “De Hoop” in Huijbergen.  Al pratende kwam een jeugdervaring van Pietje boven. Hij vertelde dat hij na de sluiting van de melkfabriek niet kon slapen. Het had niets met emotie rond de sluiting te maken maar des te meer met het voor altijd verdwenen geluid van de rammelende melkbussen op de rollerbaan van de melkfabriek. Hij sliep daar enkele meters vandaan.  En plots was het geluid voor altijd verdwenen. Een geluid dat zo bij het Huijbergen van de vijftiger en begin jaren hoorde.

Geen geluid, wel beeld. De zuivelfabriek in Huijbergen (foto: Wies van Leeuwen  / Provincie Noord-Brabant. Bron: BHIC, fotonr. PNB001038528)
Geen geluid, wel beeld. De zuivelfabriek in Huijbergen (foto: Wies van Leeuwen / Provincie Noord-Brabant. Bron: BHIC, fotonr. PNB001038528)

Zelf heb ik enkele jaren aan het Kasteelplein in Breda gewoond. Ik herinner me de zondagochtenden nog heel goed. De kerkklokken van de Bredase kerk riepen de gelovigen op. Ik draaide mij dan nog een keertje om na een avond stappen in Breda. En toch …..als ik door Breda loop en ik hoor het galmen van de kerkklokken dan dwalen mijn gedachten even terug naar de jaren tussen 1975 en 1980.  Wat een lekker geluid is dat!

De markt in Tilburg is ook zo’n locatie waar bijzondere geluiden te horen zijn. Minder dan vroeger maar ook hier is het geluid van de marktkoopman nog te horen die zijn handelsvoorraad aardbeien aan de man probeert te brengen. “Aardbeitjes 1 euro ooooo !” galmt over de hoofden van de langzaam slenterende menigte.  Intussen hoor ik het vet al pruttelen bij de viskraam. Tijd voor een gebakken visje.  “Zegt u het maar", hoor ik de dame roepen.

Het laatste Brabantse geluid wat mij nu te binnen schiet is het gepiep en gekraak van de NS-treinen op het “oude” station van Den Bosch. Ik heb daar heel wat keren op het perron staan te wachten en herinner me deze treingeluiden nog heel scherp. Soms hoor ik iets wat er op lijkt als ik langs het rangeerterrein van de spoorwegen in Roosendaal fiets. Maar als ik dan even later een wat smoezelige grijze Belgische trein voorbij zie gaan (richting Essen) weet ik het zeker: dit geluid was het dus niet.

Heeft het BHIC ook geluidsopnamen in haar archief?  Geen idee.  Zijn er lezers die ook herinneringen aan typische Brabantse geluiden hebben?  Vertel het in reactie op dit korte verhaal.

Reacties (5)

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 2 juni 2023 om 10:58
Wat een interessante vraag, Aart. Ook bij mij komen gelijk allerlei geluiden naar boven na het lezen van jouw verhaal en oproep.

Ik vraag het na bij mijn collega Joost Hoedemaeckers (beheerder van onze audiovisuele collectie), maar vermoed dat we een dergelijke Brabantse geluidscollectie niet hebben. Op brabantinbeelden.nl/films staan wel al onze films, net als die van het Regionaal Archief Tilburg en het RHC Eindhoven, waar - zeker bij de meer recente - ook geluid onder het beeld te horen is. Daar zullen dus wel Brabantse geluiden te vinden zijn, maar dan 'verstopt' als audio bij de films.

Het Meertens Instituut verzamelt audio, maar volgens mij gaat het dat eerder om dialect en taal dan om geluidsfragmenten zoals jij beschrijft.

Met jou ben ik dus eigenlijk wel heel benieuwd of andere archieven, instituten of historische verenigingen geluid, zoals straatgeluid, bewaren voor het nageslacht. Ik lees dus graag met je mee in de reacties onder je verhaal.
Marita Schoenmakers zei op 2 juni 2023 om 18:36
Wij woonden in Brghem op het station of te wel een wachtpost van de spoorwegen de treinen kwamen dicht voorbij maar vooral in de nacht de goederentreinen dat gebonk in bed dat herinner ik mij nog goed ook al heb ik daar maar tot mijn negende gewoond.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 juni 2023 om 20:24
Bedankt voor je berichtje, Marita! Die treingeluiden komen vaker terug, lees ik op Facebook.
Want Aart, naar aanleiding van een tip van Mathilde, heb ik je vraag ook op onze Facebookpagina gezet, daar komen nog meer reacties binnen:

https://www.facebook.com/BrabantBekijken
Rini de Groot. zei op 2 juni 2023 om 23:51
Vroeger zou je gezeten in de treincoupé de lengte van de spoorrails kunnen berekenen door het getik. Nu de doorsnee van het wiel door de platte kant.
L Brokken zei op 3 juni 2023 om 18:02
Kijk ook eens op Faceboek pagina Kaatsheuvel van toen en Gemeente Loon op Zand 1940 1945

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.