skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Brabantse koffietafel

Volgens de overlevering is de Brabantse koffietafel ontstaan na 1900, als maaltijd na een begrafenis. De begrafenisgasten moesten nuchter ter communie gaan en hadden er na de dienst een lange dag op zitten. Tijd om mik met kaas op tafel te zetten.

Koffietafel voor Karel Lamers

Jaren later werd de koffietafel uitgebreid met soep, vleeswaren, zult en worst, brood, krentenbrood en peperkoek. Toen was de maaltijd ook al lang niet meer gekoppeld aan een uitvaart. Dat blijkt ook wel uit deze foto, gemaakt in 1968: een koffietafel voor Karel Lamers, geneesheer-directeur van het Groot Ziekengasthuis.

De tafel staat vol, de schaaltjes vleeswaren zijn nog onaangeroerd: het gezelschap begint net aan de soep. Zelfs de asbakken op tafel – nu vrij ondenkbaar tussen al het etenswaar – zijn nog leeg. Was je aanwezig bij deze gelegenheid? Wat kun jij ons hierover vertellen?

Reacties (1)

Mik zei op 21 februari 2020 om 09:10
Mik Met Kaas!!!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen