i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Escharen
Jaar: 1880
Tags:

Brand in herberg De Vegetas

vertelde op 11 maart 2015 om 16:06 uur

In het 'Algemeen Handelsblad' van 7 oktober 1880 is een krantenverslag opgenomen van de brand in een herberg in Escharen, die het gehele pand in de as legde. Ik heb dat letterlijk overgenomen:

Op een afstand van ongeveer een kwartier uur van Grave staat, of liever stond een herberg, De Vegetas genaamd, waar de inwoners van Grave des Zomerzondagsmiddags, onder een grooten lindeboom, gewoon waren hun glas bier te komen gebruiken.

Gistermiddag om 4 uur brak plotseling een hevige brand uit in een aangrenzende schuur, waarin granen waren geborgen. In zeer korten tijd stonden stalling en woonhuis in lichterlaaie vlam. Niemand was thuis, behalve een dienstmeid en een knecht. De bewoners waren naar de kermis te Cuyk.

Aan blusschen viel niet te denken. De geheele voorraad hooi en granen, 5 varkens, benevens een groot gedeelte van den inboedel waren een prooi der vlammen. Inmiddels waren de spuiten van ’t garnizoen toegesneld, die op elkander werkende uit de Maas water wisten te bezorgen aan de spuit der gemeente Escharen. De gebouwen waren echter reeds een puinhoop.

Inboedel en gebouwen waren verzekerd. De oorzaak is onbekend, hoewel men die toeschrijft aan ’t broeien van hooi.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 17 maart 2015 om 16:48 uur

Beste Arno, mooi verhaal. Interessante casus om in de studiezaal van Grave een veldwerk van na de brand in Kadaster Archiefviewer op te zoeken!

Tonnie Roefs zei op 3 april 2015 om 10:06 uur

http://www.estersheem.nl/middenstand/de-vegetas

Op de website van het Esters Heem uit Escharen, kunt u alles lezen over deze brand op 'De Vegetas'. Graag horen wij uw bevindingen.

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 4 april 2015 om 13:24 uur

Bedankt voor de link, Tonnie. Jullie hebben met je uitgebreide onderzoek de geschiedenis van het pand, zowel vóór als ná de brand, goed gedocumenteerd vastgelegd. Top!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: