skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Brandweer in nood

Het zal je maar gebeuren, je belt de hulpdiensten om een ongeluk van een brandweerauto te melden. Deze chauffeur heeft duidelijk iets over het hoofd gezien tijdens zijn rit.

Brandweer in nood, foto Frans Kuit

Zoals altijd trekt een dergelijk ongeval veel ‘ramptoeristen’. De schade lijkt mee te vallen en waarschijnlijk zijn er dan ook geen ernstig gewonden gevallen. Van de inzittenden is geen spoor meer te herkennen.

Ongetwijfeld heeft dit incident veel grappen opgeleverd over de brandweer in Heeswijk. Wij zijn benieuwd wie er meer kan vertellen over deze ‘geparkeerde’ brandweerauto. Stond jij ook te kijken of weet je wat er precies is gebeurd indertijd? Deel je kennis! 

Reacties (10)

PH.van der Pas zei op 27 februari 2015 om 17:41
De man met pet is Hein Sigmans . Hij was ook de bestuurder van deze brandweerauto.
Mevrouw van der Pas (telefonisch) zei op 2 maart 2015 om 09:36
Ik kan me deze situatie nog heel goed herinneren. De auto werd bestuurd door Hein Sigmans. Het is de man op de foto met het petje op, die had hij altijd op. Als er ergens brand was, was hij er als eerste bij. Ook dit keer maar hij nam de bocht te krap en belandde zo in de sloot. Ik weet nog dat hij stond te vloeken en helemaal verbaasd was: "Dat heb ik nog nooit meegemaakt!"

Natuurlijk kwam iedereen in de omgeving kijken; zo veel auto's kwamen er nog niet langs. Volgens mij is de foto al wel een halve eeuw oud. En dan zo'n omgevallen bus, dat was helemaal wat. Het jongetje naast de bus is mijn zoon en die is daar een jaar of 7 of 8. Er was voor de rest niets gebeurd, er waren geen gewonden gevallen of zo dus dat maakte het ook minder zwaar.

Overigens wás er wel ergens brand, volgens mij in dat kleine huisje dat je helemaal achteraan ziet. Ook dat is waarschijnlijk niet erg geweest, anders had ik dat vast nog wel geweten. Wat ik me herinner, moesten de meesten wel glimlachen om de hele situatie.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2015 om 14:02
U hebt het prachtig verwoord. Moet wel heel spannend zijn geweest voor die jongens er om heen!
dhr. Van Zutphen (telefonisch) zei op 3 maart 2015 om 15:53
Ik kan het me ook nog levendig voor de geest halen want ik zat ín de bus toen het gebeurde. Er was voor de rest niets ernstigs aan de hand, er raakte niemand gewond maar het was wel flink schrikken. Het gebeurde op 26 april 1963 en we rukten uit vanwege een schoorsteenbrand in de Ossenstal (dat was de naam van het huis). Onze chauffeur Hein Sigmans moest uitwijken voor een tegemoetkomende auto en daar gingen we. Ook de commandant en onder-commandant zaten in de bus.

In totaal heb ik 32 jaar bij de vrijwillige brandweer in Heeswijk gezeten. Ik nam het stokje over van mijn vader die al ergens in de jaren dertig bij de brandweer ging. Toen had je het nog over een brandweerspuit met een paard ervoor. Tragisch genoeg verongelukte mijn vader in de oorlog. Maar na mijn eigen afscheid bij de brandweer heeft mijn zoon het weer overgenomen zodat er nu al drie generaties bij de brandweer zijn.

In mijn eigen jaren bij de brandweer kwam het wel eens voor dat je maar één keer in de maand hoefde uit te rukken. Maar er waren ook drukkere tijden. Je maakte van alles mee: mooie en minder mooie dingen. Wat mij nog steeds scherp voor ogen stond, is een verkeersongeval met twee auto's tegen een boom. Van één de auto's zat de bestuurder beklemd en we konden hem niet redden. Zoiets laat je nooit meer los. En slachtofferhulp bestond niet in die tijd.

Maar er waren ook veel mooie dingen: de feestavonden die eens per jaar werden gehouden of de carnavalsoptocht waaraan we als brandweerteam meededen. Ook hebben we deelgenomen aan brandweerwedstrijden en we zijn ook wel eens doorgestroomd naar gewestelijke wedstrijden. Heel mooie tijden.

Overigens is de schoorsteenbrand destijds nog geblust door de brandweer van Veghel omdat wij dus waren gekanteld. De bus is eruit getakeld en was aan de zijkant flink beschadigd. Maar het goeie was dat we het allemaal konden na vertellen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 4 maart 2015 om 11:30
De uitdrukking 'beelden zeggen meer dan woorden' is hier maar ten dele waar. Door deze verhalen uit de eerste hand, kunnen we deze foto in het juiste perspectief plaatsen.

Hartelijk dank ook heer Van Zutphen voor uw boeiende bijdrage. En u zult wel heel trots zijn dat uw zoon als derde generatie ook lid is van de vrijwillige brandweer!
Paul van Woerkum zei op 23 november 2017 om 18:12
Beste lezers,

Is er van deze DAF brandweerwagen ook nog een foto dat hij recht op zijn wielen staat.
Ik ben al geruime tijd bezig met het archiveren van DAF Zeven- en Zesstrepers uit het gehele land maar ik heb van deze DAF uit Heeswijk Dinter nooit een foto kunnen bemachtigen. Mogelijk zijn er nog brandweerlieden uit dit korps van voorheen die thuis nog een foto hebben liggen van deze neveltankautospuit.
Wij zijn in de mogelijkheid om deze foto te kopiëren van negatief of foto.
Hiermee kan ons archief nog completer gemaakt worden.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 24 november 2017 om 13:29
In de fotocollectie van BHIC hebben we geen foto van deze DAF brandweerwagen waarin hij recht op zijn pootjes staat.
U zou een oproep kunnen doen op de facebook pagina van Mooi Bernheze
https://www.facebook.com/MooiBernheze/
Of op de website van Heemkundekring de Wojstap te Heeswijk-Dinther http://www.dewojstap.nl/
paul van woerkum zei op 24 november 2017 om 15:26
Dank je wel Annemarie, dat ga ik binnenkort proberen.
A. van der Smaal zei op 19 juli 2018 om 20:50
Datum: 26-04-1963, Heeswijk-Dinther
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2018 om 13:25
Bedankt voor het doorgeven van deze exacte datum, A. van der Smaal. Heb je het toevallig zien gebeuren ?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen