skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Brandweerwagen als mobiel erfgoed

Of het nu aan de zegen van de pastoor of aan de vurige passie van een lid van de vrijwillige brandweer heeft gelegen, feit is dat de open trekker-manschappenwagen, die van 1955 tot en met 1970 in Berghem gebruikt werd voor het blussen van branden, een tweede leven heeft gekregen.

In de tijd van schaarste direct na de Tweede Wereldoorlog beschikte de gemeente slechts over een Engelse motorspuit op een 2-wielig onderstel, tijdelijk door de Rijksinspectie voor de Luchtbescherming en het Brandweerwezen ter beschikking gesteld uit een dump van de Army Fireservice. Voor een brandweerrode uitstraling had men zelf de verfkwast ter hand genomen.

Omdat de brandspuit moeilijk te vervoeren was, wilde het gemeentebestuur er een vrachtwagen bij. Toestemming daarvoor kwam af na een “dreigement” aan de rijksinspectie om de geleende motorspuit niet aan te kopen, tenzij Berghem een vrachtwagen toegewezen kreeg. Immers: “Berghem is nogal een uitgestrekte gemeente”, zo was het argument.

De eerste open trekker-manschappenwagen (een Dodge) werd aangekocht in 1946 en in 1947 omgebouwd tot brandweerauto, uitgerust met een aanhangwagen voor het trekken van de motorspuit.

In 1954 bleek bij een keuring dat het hart van auto aan een complete revisie toe was. Het gemeentebestuur besloot een nieuwe open trekker-manschappenwagen aan te kopen. De keus viel op een Morris met kenteken PA-31-50 [aanvulling: aanvankelijk N-74969. redactie] . Gebr. Van den Born te Waspik bouwde de vrachtwagen om tot brandweerauto.

Op 20 mei zegende de pastoor ’s avonds na het lof en in tegenwoordigheid van de voltallige gemeenteraad deze brandweerauto plechtig in. De Morris diende vijftien jaar, van 1955 tot en met 1970. Maar in 1969 was hij op: verouderd en versleten. Onderdelen waren niet meer te krijgen. Het werd tijd voor een nieuwe brandweerwagen en de keuze viel op een gesloten model, dat in mei 1970 in gebruik werd genomen.

Maar één lid van de vrijwillige brandweer trok zich het lot van de oude Morris aan. Dat was Lambert J.M.H. den Brok (Bert voor intimi). Op 13 oktober 1986 droeg de gemeente de oude Morris uit 1954 om niet over aan Bert den Brok. Wat er in de tussenliggende vijftien jaar met de brandweerwagen is gebeurd, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk heeft hij ergens gestald gestaan. Bert verplichtte zich de oude brandweerwagen weer in een goede staat brengen en hem aan de gemeenschap van Berghem gratis ter beschikking te stellen voor maximaal 5 evenementen per jaar.

Natuurlijk was de Morris prominent aanwezig bij de viering van het 50-jarig bestaan van de Berghemse brandweer op zondag 8 september 1991. Hij maakte deel uit van het enorme defilé van antieke tot eigentijdse brandweervoertuigen, waarbij ook nog een spectaculaire waterfontein spoot, de grootste ooit in Nederland. En de oude Morris doet nog steeds mee...

Reacties (6)

A.staassen zei op 23 mei 2011 om 11:32
de brandweerwagen werdt geleverd door garage staassen in die periode morris dealer later renault dealer
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 mei 2011 om 09:38
@ A. Staassen: Bedankt voor de aanvulling! Heeft deze garage vaker dergelijke auto's geleverd?
Wim Ploegmakers Beusichem, zei op 20 september 2012 om 23:20
In Geffen had men in 1966 ook nog zo'n Morris brandweerwagen maar dan met een linnen kapje op de cabine. Deze is later gekocht door meelhandel Harry de Kinderen uit Geffen. Toen ik de auto later zag waren de luiken aan de zijkanten dichtgelast wat ik zonde vond. Die auto was ook van de beginjaren 50. Toen de gemeente hem wegdeed had deze nog geen 5000 km gereden en zag er als nieuw uit. Hij was ook alleeen voor Geffen en soms daarbuiten. Die auto kwam een enkele keer in de garage bij Toon Groos voor nieuwe olie. Waar hij gebleven is weet ik niet maar ik heb ooit gehoord dat hij naar Romalen gegaan zou zijn bij een carnavalsvereniging.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 24 september 2012 om 10:54
Beste Wim,
bedankt voor je leuke verhaal over de brandweerwagen van Geffen. Op zich is het natuurlijk goed nieuws dat een brandweerwagen maar 5000 km heeft gereden en er nog als nieuw uitziet. Dan moet het met de brandveiligheid in Geffen wel goed gezeten hebben.
Nogmaals bedankt en met vriendelijke groeten,
frank de vos zei op 4 december 2017 om 09:31
kan er mij keer iemand het adres geven van Bert den Brok
is voor onderdelen van chevrolet

en telefoon of mobiel

dringend aub
mvg frank de vos ,belgie
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 december 2017 om 12:26
Beste Frank, bedankt voor je reactie. Ik denk dat je het beste even via Google en/of de online Telefoongids kunt zoeken op de naam 'Den Brok' in Berghem. Veel succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.