i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Beers
Periode: 1900 - 1933
Tags:

Briefkaart uit Roemenië

vertelde op 9 november 2018 om 15:50 uur

Mijn opa was vanaf 1912 veldwachter te Beers, maar daarvoor was hij boswachter op het landgoed De Ossenbroek, eigendom van baron Van den Hövell tot Westerflier. Er is nog een mooie foto waarop hij als jachtopziener poseert vooraan rechts bij een jachtgezelschap dat trots achter de jachtbuit van die dag staat.

Dat de baron hem al die jaren niet vergeten was, blijkt wel uit een briefkaart die hij in juli 1933 van de baron toegestuurd kreeg vanuit Roemenië. Hij was waarschijnlijk toen al ziek thuis, want hij is gestorven op 3 september 1933.

De baron schrijft:

"Geachte Terburg, wij hebben voorspoedig reis en warm weer. Het is hier in Roemenië zeer mooi. Er moet hier veel wild zijn, ook beeren en wolven, doch ik zie niets. Het gedierte blijft verscholen in de dichte bosschen. Gaan heden door naar Boekarest. Gegroet."

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 november 2018 om 13:43 uur

Wat aandoenlijk om te lezen Ton, dat de Baron toch nog aan je opa gedacht heeft, vanuit Roemenië. En wat een mooie foto van een stel trotse mensen. Leuk om zo nog een echt beeld van je opa te hebben.

Ton van Riet, Gemert zei op 24 december 2018 om 23:41 uur

Jammer genoeg heb ik hem niet meer meegemaakt. Ik ben geboren prcies drie jaar nadat hij is gestorven. Onze opoe, zijn vrouw, heeft nog geleeft tot 1958.
Aan haar heb ik heel goede geinneringen. Zij heeft haar prachtige gevoel voor
humor aan haar kinderen doorgegeven. Ik denk nog vaak aan de grappen en grollen van mijn moeder van haar broers en zuster (tante Cor).
Zie bijv: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-fietsenmaker-van-langenboom

Rini de Groot zei op 25 december 2018 om 01:58 uur

De naam van Van den Hövell tot Westerflier kwam me zo bekend voor als Burgemeester van het plaatsje Erp.

Ton van Riet, Gemert zei op 25 december 2018 om 14:24 uur

Dat zou best kunnen, Rini. In het verleden waren verschillende leden van de
familie burgemeester, o.a. van Haps, Elst en Breda.
Toepasselijk op deze kerstdag! Mijn grootvader - ziek thuis, (zal geweest zijn 1933). De baron en zijn zoons kwamen bij hem thuis een kerstboom zetten. Aardig toch!
De Ossenbroek was door de familie in gebruik als vakantie- en zomerverblijf. Mijn moeder vertelde: Ëen van de barons vroeg aan mijn grootvader of een van zijn dochters niet voor hem kon komen werken. Hij zocht nog een "binnenmeisje"". (Wat dat precies inhield weet ik niet.) De droge reactie van mijn grootvader: "Mijn vrouw kunde hebben, maar mijn dochters niet.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 2 januari 2019 om 14:48 uur

Je grootvader klinkt als een hele bijzondere man. Leuk dat zelf decennia nadat hij gestopt was met werken op het landgoed, de baron alsnog met hem in contact bleef. Een binnenmeisje is trouwens een soort kamermeisje (zie https://www.nationaalwoordenboek.nl/woord/binnenmeid.html).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: