i

Britse Lancasters botsen

vertelde op 12 september 2012 om 13:56 uur

In de nacht van 7 op 8 februari 1945, even na half een, botsten twee Britse bommenwerpers, allebei van het type Avro Lancaster, op elkaar. Ze kwamen terug van een bombardementsmissie op Ladbergen, met als voornaamste doel het Dortmund-Ems kanaal, een belangrijke verbindingsroute tussen het Ruhrgebied en de Noordzee.

De vliegtuigen die met elkaar in botsing kwamen, waren de ND-961 van het 97 squadron en de PB-181 van het 83 squadron. Het eerste toestel kwam in Best neer, bij ’t Lisseven. Geen van de bemanningsleden overleefde de crash. Evenmin liep het goed af met de bemanning van het tweede toestel dat in Son terecht kwam.

Volgens een rapport uit Son van 4 februari 1946, dus opgesteld bijna een jaar na het ongeval op basis van gegevens van H.Q. 2nd TAF (Tactical Air Force), stortte het vliegtuig neer halverwege tussen de Boschdijk en de weg naar Nijmegen, enkele honderden meters ten noorden van het Wilhelminakanaal. Hoewel men vanuit andere vliegtuigen had gemeend de bemanning te zien springen, bleek dat later niet bevestigd te worden door de feiten.

De militaire politie van de RCAF vond op de plaats van de crash de verkoolde lichamen van vijf bemanningsleden. Drie van hen konden worden geïdentificeerd, namelijk navigator F/Sgt E.S. Thorn, bommenrichter F/Sgt G.H. Lonsdale (21)  en bommenrichter F/Sgt J.D. Lauther. Op het militaire kerkhof in Woensel liggen in één graf de resten van twee andere bemanningsleden van de PB-181: boordschutter F/Sgt L.F.F. Scull en boordwerktuigkundige F/Sgt J.W. Stazaker. In het graf daarnaast rust boordschutter F/Sgt R.J.H. Jackson. Dan blijft nog over bommenrichter Lonsdale en boordwerktuigkundige F/Sgt G. Summers, die net als Thorn begraven werden in Nederweert.

Over de identiteit van de gezagvoerder bestaat enige onduidelijkheid. Het rapport uit 1946 noemt hem F/Lt P.A. Weber, het Verliesregister , F/Lt E.P. Weber. In het boek van F.K. Mason, The Avro Lancaster uit 1990, wordt echter totaal iemand anders als captain genoemd, namelijk F/Sgt R.H. Cheatle van de RAAF. Dit laatste lijkt een vergissing. Wat er met Weber is gebeurd, vertelt Ad van Zandvoort in onderstaande reactie. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Ad van Zantvoort zei op 1 december 2012 om 21:09 uur

Weber heeft het ongeval overleefd. Door de botsing werd de canopy(cockpitkap) van de romp van het vliegtuig gerukt en Weber (piloot) werd uit zijn stoel geslingerd. Hij raakte hierdoor bewusteloos. Minuten later kwam hij weer bij zijn positieven en wist veilig de grond te bereiken.

Rien Wols bhic zei op 3 december 2012 om 15:00 uur

Dank voor de correctie, Ad. Ik ben nog aan het zoeken geweest, maar kan in mijn aantekeningen niet meer vinden, waarom ik hier zo stellig vermeld dat Weber in Woensel begraven ligt. Ik kan hem daar namelijk helemaal niet vinden.
Ik ben natuurlijk wel benieuwd waar je deze informatie vandaan hebt :-)
Vriendelijke groet,

Ad van Zantvoort zei op 4 december 2012 om 07:01 uur

Hallo Rien,
Ik ben benieuwd naar dat rapport van 4 Febr 1946!!! De feitelijke crashplaats van de Lancaster van Weber(PB181) nog steeds niet gevonden.
Gr. Ad

Rien Wols bhic zei op 6 december 2012 om 10:55 uur

Ik kan je van dat rappport wel een kopietje doen toekomen. Scan of fotokopie?

Ronny van Hoften zei op 23 januari 2016 om 10:37 uur

Jullie hebben 1 bemanningslid gemist zie ik. Het betreft Gilbert Hugh Lonsdale ,hij was de Air Bomber. Lonsdale ligt ook op Nederweert War Cemetery begraven!

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 26 januari 2016 om 14:47 uur

hartelijk dank Ronny, fijn dat we de bemanning nu compleet hebben. Ik heb Lonsdale toegevoegd in de tekst.
Vriendelijke groet

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 oktober 2012 om 15:59 uur

Lancaster op De Veluwe

vertelde op 24 oktober 2012 om 16:34 uur

Lancaster bij Het Ven

vertelde op 7 september 2012 om 14:41 uur

Neergestorte vliegtuigen in Son 1940-1945

vertelde op 21 juni 2013 om 11:34 uur

Hulpactie