i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vught
Periode: 1962 - 1971
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 22 juni 2012 om 15:24 uur

Architect B. Oomen uit Oosterhout bouwde in 1962 voor de Paters van de H. Familie een school, een internaat en een broederhuis op een perceel aan de Sparrendaalseweg dat de Missionarissen van Scheut voor een symbolisch bedrag aan hen hadden afgestaan.

Vught, De Steffenberg, 1962. Fotograaf: Persbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1634-010601De paters dreven de school samen met de Scheutisten, maar beide communiteiten woonden elk in een eigen huis. In 1971 is het complex verkocht aan de Stichting Blizo, een blindeninstelling uit Engelen. De gebouwen zijn in 2004 gesloopt. Het terrein maakt nu deel uit van een particulier landgoed.

De gebouwen van het missiehuis De Steffenberg waren in een moderne, zakelijke stijl vormgegeven. Het gebouw had een T-vormige plattegrond. Achter een vierkante kapel lag een internaatsvleugel met vier verdiepingen. Haaks hierop stond het tweelaagse entreegebouw. Het betonskelet was gevuld met bakstenen muren.

In de ingangspartijen waren grote glaspuien opgenomen, evenals in de verbindende gangen, waarvan er een naar de kapel leidde. Onder de kapel lag de keuken. De hoeken van de vierkante kapel waren voorzien van glas-in-loodramen. In de gemetseld muurvlakken tussen deze delen waren brede ramen geplaatst. Op het dak van de kapel stond een opengewerkt torentje met kruis. Het geheel lag in een bosrijke omgeving.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Piet van Kaam zei op 23 maart 2019 om 14:40 uur

Door een vies spelletje van 9 omwonende rijken en de Gemeente Vught stierf De Steffenberg een roemloos einde. Na twee jaar leegstand was het CAO van plan er asielzoekers te huisvesten. De negen welgestelden staken daar een stokje voor en kochten de boel op en transformeerde de plek tot een landgoed. De ING bank verstrekte de kredieten aan de welgestelden.

Piet van Kaam zei op 25 maart 2019 om 08:59 uur

CAO moet natuurlijk COA zijn.

Peter Schramade zei op 25 maart 2019 om 10:22 uur

Jammer van die titel: een broederhuis heeft de Steffenberg nooit gehad en is het al helemaal nooit geweest.

Peter Schramade zei op 25 maart 2019 om 10:30 uur

Een school had of was de Steffenberg ook al niet. De school die de paters van de H.Familie en de paters van Scheut samen runden is altijd gehuisvest geweest in de gebouwen van de paters van Scheut. Er is wel heel veel mis met dit artikel!!

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 maart 2019 om 12:34 uur

@ Piet: bedankt voor je aanvulling! Zo krijgen we ook een beeld van hoe het met De Steffenberg is afgelopen, en houden we het verhaal up-to-date.

@ Peter: we waarderen je oplettendheid! Aan de hand van je aanvullingen zullen we de inhoud nog eens tegen het licht houden.

Peter Schramade zei op 30 maart 2019 om 21:02 uur

Dank voor je reactie Thijs. Gisteren was ik op bezoek bij oud-paters Arie Akkermans (94) en Karel Baerwaldt (89), beide woonden op de steffenberg en waren leraar klassieke talen. Bij hen heb ik mijn herinneringen nog eens gecheckt. Wat ik eerder schreef klopt. Op de Steffenberg heeft zelfs nooit een broeder gelogeerd. Wel was er een frater, dwz iemand die net geen pater is kunnen worden. Wel was er een verblijf voor een aantal zusters (ook vd Heilige Familie, uit Baarlo), zij verzorgden onder meer de maaltijden.
Ander punt: er staat nog een tweede artikel over de Steffenberg op jullie site. TIP: Verwijs in beide naar elkaar, of maak er 1 en eenduidig verhaal van

Overigens: ook dat andere artikel bevat alternatieve feiten!!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: