i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Periode: 1939 - 1993
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 3 april 2014 om 15:05 uur

Ben je ooit op kamp geweest met de Broeders van Saint Louis? Misschien was dat dan wel hier. Hopelijk heb je er goed herinneringen aan. Je kunt ze hier delen.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Op een groot landgoed bij de Wouwse plantage ligt het jachthuis Boschlust, dat in 1900-1901 als woonhuis werd gebouwd naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk. De Broeders van Saint Louis verwierven het huis in 1939 en begonnen er op 20 november een rusthuis. Het huis werd na de oorlog gebruikt als huis voor kamperende kinderen.

De communiteit is 31 oktober 1993 opgeheven. Tegenwoordig is het gebouw weer in gebruik als woonhuis.

Het vrijstaande pand, gebouwd in chaletstijl, heeft een vrijwel L-vormige plattegrond. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd met rode banden. Onder het schuifraam op de begane grond bevindt zich een hardstenen gevelsteen met opschrift: H.A.F.M.I. Eerens-de Ram 19 april 1900. Boven het raam op de verdieping een hardstenen gevelsteen met de tekst: Bosch-lust anno 1900. De ingang heeft een Jugendstil paneeldeur.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (18)

Ruud zei op 23 augustus 2018 om 12:37 uur

Wat is nu het huidige adres? Ik ben er in de jaren 60 een paar keer geweest, maar kan het nu in de omgeving van Borgvliet niet meer vinden

Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 23 augustus 2018 om 14:12 uur

Het adres was Fianestraat 12, 4624 RC Bergen op Zoom. Tegenwoordig is dit - als ik het goed heb - Molenzichtweg 14.

Jef van Veldhoven zei op 23 augustus 2018 om 14:18 uur

Het JACHTHUIS BOSCHLUST werd gebouwd in 1900-1901 naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk in opdracht van W.F.C.J. Eerens in Chaletstijl. Eerens was de directeur van de rijksbelastingen in Den Bosch. Nadien waren de broeders van St. Louis er langere tijd gehuisvest, heden is het pand in gebruik als woonhuis.
Omschrijving.

Molenzicht 12 Bergen op Zoom zie (Monumenten.nl)

Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 23 augustus 2018 om 14:19 uur

@ Jef van Veldhoven. Dank voor de correctie en aanvulling.

Ruud zei op 23 augustus 2018 om 22:20 uur

Bedankt! vandaag de villa gevonden, de vriendelijke eigenaar wist te melden dat het kamphuis helaas in 1990 is gesloopt. Een paar gelukkige jaarlijkse zomerkamp weken medio jaren ' 60 met de broeders van St. Louis van de Theodorus de Cellenschool uit Rotterdam zijn definitief historie.
Groeten

Ruud

Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 27 augustus 2018 om 08:01 uur

@ Ruud. Fijn dat je in ieder geval de villa hebt gevonden. En wat betreft die historie: op deze website kun je zelf je herinneringen insturen en zo die geschiedenis mee helpen vastleggen ;-)

René Bosch zei op 5 september 2018 om 18:53 uur

Het landgoed werd ook intensief gebruikt door de scouting. Zij waren dan ook zeer teleurgesteld dat deze unieke plek met bos, zandvlakte en kampeermogelijkheden verviel aan het Brabants Landschap. Als juvenist heb ik er een aantal weken verbleven. Bij de zandvlakte stond een houten loods (die in de oorlog door de moffen als paardenstal werd gebruikt) waarin overnacht werd (stapelbedden). Voor dit gebouw was een wasgelegenheid (uitsluitend -zeer- koud water). Dit werd ter plekke uit de bodem gepompt en was sterk ijzerhoudend. Pittige ijzersmaak en ook roestbruin van kleur. In het bos was ook de kruisberg, een heuvel met een enorm houten kruis. Een gebied waar ik dierbare herinneringen aan heb, ookj door de vele bosspelen die de broeders organiseerden.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 september 2018 om 14:58 uur

Bedankt voor het delen van je herinneringen René. Wat een unieke plek om te verblijven en wat leuk om te lezen dat je er zoveel mooie herinneringen aan hebt.

G.Huizinga zei op 21 juli 2019 om 09:57 uur

In de jaren 80 hier een paar zomers geweest met onze scoutinggroep. Warme herinneringen aan de Broeders. Vriendelijke heren op leeftijd die zeer gastvrij de jonge scouts een leuke tijd wilden geven. Prachtige kampeerplek en altijd veel scouts en kerkgroepen aanwezig...laatst een rondleiding gehad in Oudenbosch, nu vallen de puzzelstukjes op zijn plaats over de toch als kind wat mysterieuze broeders....

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2019 om 15:31 uur

Bedankt G. Huizinga, voor uw reactie. Kwamen jullie met grote groepen naar deze kampeerplek toe? En kun je je nog herinneren wat er zoals gedaan werd op een dag?

A Tolenaar zei op 21 september 2019 om 17:32 uur

In de jaren 60 diverse malen geweest met het koor van de St. Louisschool en in de 6e klas 'op retraite. Enkele jaren geleden nog geweest en de Kruisberg, het Vijverbos en het Prieeltje teruggevonden. Tijdens het kamp iedere dag een H.Mis. De Broeders deden ook veel jeugdwerk bij mijn voetbalclub RKSV Spartaan'20 en op de jeugdkampen in Oosterhout (Kamp Ahoy) werden vaak dezelfde bosspelen gespeeld. Nog steeds trouwens. Sinds 1955!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 september 2019 om 09:22 uur

Dat is een indrukwekkend lange periode, A. Tolenaar. Hoe kijkt u erop terug? Mooie herinneringen aan die plek?

G.Huizinga zei op 8 maart 2020 om 19:54 uur

Een aanvulling op mijn bericht van 21 juli en de vraag van mw Bruggeman. We kwamen altijd met ongeveer 30 tot 40 meiden in de leeftijd van 10-14, met 6 persoonstenten en groepstent.
Het programma bestond natuurlijk uit typische bos spellen zoals levend stratego op denzandvlakte, dierengeluidenspel, fietspuzzeltocht, bezoekje aan Bergen op Zoom en een ‘ hike’ naar Huijbergen met rugzak en bivakzak. En in de avond liedjes met gitaar. Kortom, fijne tijd in prachtige en bijzondere omgeving.


Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 maart 2020 om 10:19 uur

Dat klinkt inderdaad heel idyllisch, G. Huizinga. Ik kan me voorstellen dat dat veel mooie herinneringen heeft opgeleverd. Heeft u misschien nog contact met deze mensen van de scouting van toen?

pierre voeten zei op 20 maart 2020 om 13:55 uur

ik herinner me dat we als kinderen een week op vakantie gingen naar deze plek, overnachten in de houten barakken met stapelbedden, meisjes en jongens gescheiden, ik dacht dat van de kerk uitging, wij vertrokken van uit het wijkhuis tuinwijk uit de rozenstraat met begeleiding, ik herinner mij ook de zinken wasbakken met koud water , elke ochtend naar de kapel voor de mis, heb er wel leuke herinneringen aan, alleen de stilte en een beetje mysterieus alles niet het alledaagse wat we gewend waren een wijk met grote gezinnen

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2020 om 16:06 uur

Hallo Pierre, ik kan me die tegenstrijdige gevoelens goed voorstellen. In welke jaar (of decennium) ben je zo op vakantie geweest?

pierre voeten zei op 22 maart 2020 om 16:52 uur

ik denk 1960 of 1962 rond die tijd, ik was wel kerkelijk op gevoed, dat zat er wel in geprent

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2020 om 15:23 uur

Helemaal duidelijk, bedankt voor je aanvulling Pierre.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: