skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Broederhuis, huize Boschlust in Bergen op Zoom

Ben je ooit op kamp geweest met de Broeders van Saint Louis? Misschien was dat dan wel hier. Hopelijk heb je er goed herinneringen aan. Je kunt ze hier delen.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Op een groot landgoed bij de Wouwse plantage ligt het jachthuis Boschlust, dat in 1900-1901 als woonhuis werd gebouwd naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk. De Broeders van Saint Louis verwierven het huis in 1939 en begonnen er op 20 november een rusthuis. Het huis werd na de oorlog gebruikt als huis voor kamperende kinderen.

De communiteit is 31 oktober 1993 opgeheven. Tegenwoordig is het gebouw weer in gebruik als woonhuis.

Het vrijstaande pand, gebouwd in chaletstijl, heeft een vrijwel L-vormige plattegrond. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd met rode banden. Onder het schuifraam op de begane grond bevindt zich een hardstenen gevelsteen met opschrift: H.A.F.M.I. Eerens-de Ram 19 april 1900. Boven het raam op de verdieping een hardstenen gevelsteen met de tekst: Bosch-lust anno 1900. De ingang heeft een Jugendstil paneeldeur.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

Reacties (24)

Ruud zei op 23 augustus 2018 om 12:37
Wat is nu het huidige adres? Ik ben er in de jaren 60 een paar keer geweest, maar kan het nu in de omgeving van Borgvliet niet meer vinden
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 23 augustus 2018 om 14:12
Het adres was Fianestraat 12, 4624 RC Bergen op Zoom. Tegenwoordig is dit - als ik het goed heb - Molenzichtweg 14.
Jef van Veldhoven zei op 23 augustus 2018 om 14:18
Het JACHTHUIS BOSCHLUST werd gebouwd in 1900-1901 naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk in opdracht van W.F.C.J. Eerens in Chaletstijl. Eerens was de directeur van de rijksbelastingen in Den Bosch. Nadien waren de broeders van St. Louis er langere tijd gehuisvest, heden is het pand in gebruik als woonhuis.
Omschrijving.

Molenzicht 12 Bergen op Zoom zie (Monumenten.nl)
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 23 augustus 2018 om 14:19
@ Jef van Veldhoven. Dank voor de correctie en aanvulling.
Ruud zei op 23 augustus 2018 om 22:20
Bedankt! vandaag de villa gevonden, de vriendelijke eigenaar wist te melden dat het kamphuis helaas in 1990 is gesloopt. Een paar gelukkige jaarlijkse zomerkamp weken medio jaren ' 60 met de broeders van St. Louis van de Theodorus de Cellenschool uit Rotterdam zijn definitief historie.
Groeten

Ruud
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 27 augustus 2018 om 08:01
@ Ruud. Fijn dat je in ieder geval de villa hebt gevonden. En wat betreft die historie: op deze website kun je zelf je herinneringen insturen en zo die geschiedenis mee helpen vastleggen ;-)
René Bosch zei op 5 september 2018 om 18:53
Het landgoed werd ook intensief gebruikt door de scouting. Zij waren dan ook zeer teleurgesteld dat deze unieke plek met bos, zandvlakte en kampeermogelijkheden verviel aan het Brabants Landschap. Als juvenist heb ik er een aantal weken verbleven. Bij de zandvlakte stond een houten loods (die in de oorlog door de moffen als paardenstal werd gebruikt) waarin overnacht werd (stapelbedden). Voor dit gebouw was een wasgelegenheid (uitsluitend -zeer- koud water). Dit werd ter plekke uit de bodem gepompt en was sterk ijzerhoudend. Pittige ijzersmaak en ook roestbruin van kleur. In het bos was ook de kruisberg, een heuvel met een enorm houten kruis. Een gebied waar ik dierbare herinneringen aan heb, ookj door de vele bosspelen die de broeders organiseerden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 september 2018 om 14:58
Bedankt voor het delen van je herinneringen René. Wat een unieke plek om te verblijven en wat leuk om te lezen dat je er zoveel mooie herinneringen aan hebt.
G.Huizinga zei op 21 juli 2019 om 09:57
In de jaren 80 hier een paar zomers geweest met onze scoutinggroep. Warme herinneringen aan de Broeders. Vriendelijke heren op leeftijd die zeer gastvrij de jonge scouts een leuke tijd wilden geven. Prachtige kampeerplek en altijd veel scouts en kerkgroepen aanwezig...laatst een rondleiding gehad in Oudenbosch, nu vallen de puzzelstukjes op zijn plaats over de toch als kind wat mysterieuze broeders....
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2019 om 15:31
Bedankt G. Huizinga, voor uw reactie. Kwamen jullie met grote groepen naar deze kampeerplek toe? En kun je je nog herinneren wat er zoals gedaan werd op een dag?
A Tolenaar zei op 21 september 2019 om 17:32
In de jaren 60 diverse malen geweest met het koor van de St. Louisschool en in de 6e klas 'op retraite. Enkele jaren geleden nog geweest en de Kruisberg, het Vijverbos en het Prieeltje teruggevonden. Tijdens het kamp iedere dag een H.Mis. De Broeders deden ook veel jeugdwerk bij mijn voetbalclub RKSV Spartaan'20 en op de jeugdkampen in Oosterhout (Kamp Ahoy) werden vaak dezelfde bosspelen gespeeld. Nog steeds trouwens. Sinds 1955!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 september 2019 om 09:22
Dat is een indrukwekkend lange periode, A. Tolenaar. Hoe kijkt u erop terug? Mooie herinneringen aan die plek?
G.Huizinga zei op 8 maart 2020 om 19:54
Een aanvulling op mijn bericht van 21 juli en de vraag van mw Bruggeman. We kwamen altijd met ongeveer 30 tot 40 meiden in de leeftijd van 10-14, met 6 persoonstenten en groepstent.
Het programma bestond natuurlijk uit typische bos spellen zoals levend stratego op denzandvlakte, dierengeluidenspel, fietspuzzeltocht, bezoekje aan Bergen op Zoom en een ‘ hike’ naar Huijbergen met rugzak en bivakzak. En in de avond liedjes met gitaar. Kortom, fijne tijd in prachtige en bijzondere omgeving.


Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 maart 2020 om 10:19
Dat klinkt inderdaad heel idyllisch, G. Huizinga. Ik kan me voorstellen dat dat veel mooie herinneringen heeft opgeleverd. Heeft u misschien nog contact met deze mensen van de scouting van toen?
pierre voeten zei op 20 maart 2020 om 13:55
ik herinner me dat we als kinderen een week op vakantie gingen naar deze plek, overnachten in de houten barakken met stapelbedden, meisjes en jongens gescheiden, ik dacht dat van de kerk uitging, wij vertrokken van uit het wijkhuis tuinwijk uit de rozenstraat met begeleiding, ik herinner mij ook de zinken wasbakken met koud water , elke ochtend naar de kapel voor de mis, heb er wel leuke herinneringen aan, alleen de stilte en een beetje mysterieus alles niet het alledaagse wat we gewend waren een wijk met grote gezinnen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2020 om 16:06
Hallo Pierre, ik kan me die tegenstrijdige gevoelens goed voorstellen. In welke jaar (of decennium) ben je zo op vakantie geweest?
pierre voeten zei op 22 maart 2020 om 16:52
ik denk 1960 of 1962 rond die tijd, ik was wel kerkelijk op gevoed, dat zat er wel in geprent
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2020 om 15:23
Helemaal duidelijk, bedankt voor je aanvulling Pierre.
Richard Binkhuysen zei op 15 mei 2020 om 21:19
Het pand moet ook in oktober 1944 als hoofdkwartier tijdens de Slag om Woensdrecht gediend hebben voor het 1e Batallion Fallschirmjäger Regiment 6 .
Dit was ook het Batallion wat als eerste Hoogerheide en Woensdrecht binnen trok op 8 oktober 1944 om de Canadezen tot staan te brengen.
Hiermee bedoel ik dus niet het Regiments hoofdkwartier maar de Staf van Hauptmann Reino Hamer.
De houten barraken waar Pierre Voeten het over heeft kunnen van Lager 806 zijn als ze zo'n 150 m v/h gebouw zelf lagen. Zeg maar 2 voetbal velden.
Joop (Johan)Engeringh zei op 6 juli 2020 om 20:04
Augustus 1960, ik was 11 jaar..... anderen bedachten dat ik een roeping had om broeder te worden. ( Op de vraag van broeder Mathias in Alkmaar van wat wil je worden i.v.m. vervolgonderwijs, antwoordde ik, Zoiets als u, onderwijzer. Dat werd begrepen als broeder...)
Zes weken later zat ik als jochie in het juvenaat in Oudenbosch. We fietsten de volgende dag meteen naar Boslust om er een week te kamperen. Een prachtige tijd: broeder Ludwinus etc organiseerde nachtspelen jn het donkere bos. We moesten o.a. verstopte broeders in het donkere bos zoeken die af en toe verplicht seinden met zaklantaarns. Ik meende zo'n licht te zien, belandde in een dicht dennenbos gedeelte en ontdekte in de verte lichten van auto's en voelde me verdwaald. gelukkig was het bos met een hek afgezet. Ook speelden we levens stratego, geweldig. Broeder William kookte op het fornuis, tanden poetsen buiten met koud bronwater. In de middag al slapen in de stapelbedden, want de nachtspelen duurden lang. In de slaapbarak hingen posters met brandgevaar. Ik droomde er van.In de morgen Mis in de kapel met elke dag ander thema met Rector Klep. Ook fietswedstrijden: Start op de zandvlakte en via de kruisberg weer terug. Vele jaren keerden we de eerste schoolweek van het jaar terug naar Boslust, steeds een feest. Acht jaar bleef ik op het juvenaat, de laatste drie jaar in het klooster in Bosschenhoofd, nu hotel De Reiskoffer. Ik was inmiddels student op de kweekschool De Vossenberg. Met de kweekschool gingen we met de klas ook een keer naar Boslust, nu in tenten. Met een paar studenten slopen we laat in de avond het Boslustterrein af, brommers mee en we belandden in De Zwarte Kat in Bergen op Zoom. Tegen de morgen slopen we terug de tent weer in. Acht jaar zou ik in het klooster blijven. Het laatste jaar, ik was 19, was ik dirigent van het ritmisch koor in Bosschenhoofd. Als jochie gekomen, als onderwijzer terug naar Noord-Scharwoude. Het zou 40.....jaar duren voor ik de moed had Oudenbosch terug te zien. Veel was er nog. En nu 14 juni 2020 ga ik met mijn vrouw logeren in hotel De Reiskoffer, kijken of mijn kamertje er nog is. Jammer van alles misbruikverhalen in de kerk, ik heb er nooit iets van gemerkt, heb slechts mooie herinneringen aan vele broeders en aan het Boslust tussen 1960 en 1969. En aan de kwaaie herdershond die ons nachtelijk avontuur in 1968 niet verraadde. Mochten andere juvenisten dit lezen, mijn email is j.engeringh@ziggo.nl Alle goeds voor Boslust in de toekomst!
Richard Binkhuysen zei op 7 juli 2020 om 06:35
Helaas zijn er voor zover ik weet geen filmbeelden van 'De Zwarte Kat'.
Hier wat beelden eind jaren 60 van Bergen op Zoom.
https://youtu.be/PaW9bi-xxSM
Wim Ras zei op 11 september 2020 om 17:58
Ook ik ben in de jaren 60 naar Boslust geweest van uit Rotterdam zuid. We vertrokken van het Heilig Hart school op de Bree met 40 personen op de fiets naar Boslust. Ik zat op een club die heette De Houthaven. De reis ging eerst naar het internaat van de broeders van St.Louis in Oudenbosch, waar we in de middag een broodmaaltijd kregen. Vervolgens fietsten we naar Boslust. Het was week lang genieten met veel bosspelen zowel overdag als s'avonds Ook ging er een vaste kookstaf mee. Het water was heel ijzerhoudend en koud. De wc moest je met een emmer water door spoelen. Het kruis op de berg is door de Houthaven daar gemaakt en op de kruisberg neer gezet. Ik heb er hele fijne kampjaren mogen meemaken.
Willem van Hooijdonk zei op 13 maart 2021 om 15:17
In mijn scoutingtijd met de Sint Jansgroep uit Roosendaal ook vaak hier geweest. Als welpen in de barak met naastgelegen voetbalveld. Later als verkenners in patrouilletenten in het bos. Zelf je eten koken op houtvuur. Bosspelen en nachtelijke droppings. Over de grote zandvlakte tot vlak bij het achter gelegen vliegveld Woensdrecht. Ook kan ik mij nog fraaie totempalen herinneren.
Enkele jaren geleden ben ik nog eens op het terrein geweest. Oude herinneringen opgehaald. Natuurlijk is er veel veranderd nu.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 maart 2021 om 20:25
Als ik het zo lees, moeten dat toch wel indrukwekkende maar ook mooie momenten zijn geweest. Denk je er met veel plezier aan terug?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!