i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Valkenswaard
Periode: 1928 - 1986
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 28 september 2012 om 09:51 uur

De Broeders van Dongen namen in 1927 de lagere school over. Aanvankelijk woonden ze aan de Markt, een jaar later betrokken ze een nieuw huis aan de Dommelseweg 33, dat ontworpen was door architect ir. S.L.A. Orie. De broeders bedienden tot 1985 de Sint-Aloysiusschool en van 1932 tot 1953 ook de lagere school Sint-Franciscus.

Valkenswaard, Broederhuis Aloysius, c. 1930. Foto: Collectie Broeders van DongenValkenswaard, Broederhuis Aloysius, c. 1950. Foto: Collectie Broeders van Dongen.

Tussen 1945 en 1984 leidden ze ook nog de Sint-Willibrordus MULO. De communiteit is in 1985 opgeheven. Het huis is gesloopt om plaats te maken voor een appartementengebouw, dat in 1990 in gebruik is genomen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Jos Driessen zei op 3 januari 2019 om 22:35 uur

Dit klooster ken ik nog wel uit mijn jeugd. Van enkele broeders heb ik vast les gehad, en van eentje blokfluitles. Naar de Luikerweg lopend vanaf dit klooster had je nog bakkerij Stoffels (meer n klein broodfabriekje) en na de rechtse bocht had je dan het levensmiddelen winkeltje van Frieda Geldens.
De zonen Henri en Martien hadden achterom een schildersbedrijf. Half Valkenswaard wist Frieda goed te vinden al was het maar omdat je altijd achterom kon na sluitingstijd. Veel boodschappen werden opgeschreven om later (hopelijk) betaald te worden. Maar ook de broeders wisten Frieda goed te vinden. Via een gat in de heg achter in de tuin konden ze ongezien bij Frieda binnen komen. Natuurlijk een praatje maken, maar ze lusten ook graag een borreltje, en een rokertje was er ook wel, wat ze in hun klooster vast niet kregen. Ik ben ze daar vaak tegen gekomen. Als jochie hielp ik haar nog wel eens door bestellingen boodschappen op te halen bij groothandel Van de Besselaar aan de Luikerweg. (vlakbij waar nu drogisterij Driessen zit). Ook moest ik wel eens naar de Dijkstraat waar Van Hoof een groothandel in sigaretten –zeg maar rookwaar had-. Een zoete inval is het altijd bij haar gebleven. Hoe ik het weet: Zij was mijn peettante.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 13:25 uur

Wat leuk dat deze foto zoveel herinneringen bij je oproept! Frieda Geldens' levensmiddelen winkeltje klinkt als een echte, gezellige dorpswinkel waar echt iedereen kwam. Was het trouwens leuk om je peettante te helpen met de winkel? Heb je ook weleens in de winkel zelf meegeholpen, of was je alleen van de bestellingen?

Jos Driessen zei op 8 januari 2019 om 14:17 uur

Nee, in de winkel heb ik amper ooit meegeholpen. Daar was de ruimte ook niet naar. Maar te hooi en te gras hielp ik haar als ik daar was en ze een bestelling had lopen of een bestelling had die ik direct mee kon brengen. En, er zat altijd wel 'n snoepje aan.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 9 januari 2019 om 09:05 uur

Het moet vast fijn voor haar zijn geweest, dat je haar zo hielp. Was het trouwens een heel klein winkeltje dan? Of stond het gewoon altijd vol met broeders, klanten en andere helpers?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: