
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In 1880 vestigden zich Franse Trappisten in Berkel-Enschot op een voormalige bezitting van koning Wilem II, die daarom “Koningshoeven” werd genoemd, een complex van enkele boerderijen en een oude schaapskooi. De monniken begonnen met het ontginnen van de schrale heidegrond, maar dat bleek meer te kosten dan op te leveren.
Omdat het boerenbedrijf dus niet in de primaire levensbehoeften kon voorzien, besloot de eerste overste, Nivardus Schweykart, in 1884 een brouwerij te beginnen. Schweykart was zelf zoon van een brouwer. Hij stuurde de lekenbroeder Isidorus Laaber naar München om het brouwvak te leren.
Traditioneel werd in de regio alleen maar bier van hoge gisting geproduceerd. De abdij besloot zich daarom te concentreren op bier van lage gisting. Laaber had in Beieren geleerd pils te brouwen. Dat paste ook goed bij de veranderende smaak van het publiek, dat in deze jaren al meer de voorkeur begon te geven aan het zogenaamde “Beiers bier”.
In 1920 werd het brouwhuis gemoderniseerd en ondanks de moeilijke periode van de oorlog, groeide de brouwerij daarna gestaag uit tot een middelgroot bedrijf dat in 1968 donker bier, Pils, Dortmunder, Super en Bock produceerde. Maar het werk begon de monniken boven het hoofd te groeien en de abdij zocht samenwerking met andere brouwerijen. De apparatuur werd verkocht en het brouwen uitbesteed aan brouwerij Artois te Leuven. In 1969 sloot men een huurcontract voor een periode van tien jaar.
In die periode nam Artois ook de Dommelsche Bierbrouwerij over en verlengde daarom het contract in 1979 niet meer. De burger-werknemers werden overgeplaatst naar Dommelen en de paters namen vanaf 1980 weer zelf het brouwen ter hand.
In 1980 begon men op basis van receptuur uit de jaren vijftig opnieuw een bier van hoge gisting te brouwen onder de merknaam “La Trappe”. Bovendien werd het aantal biersoorten verder uitgebreid. Wederom ging het commercieel gezien te goed met de brouwerij en zochten de paters na bijna twintig jaar voor de tweede keer samenwerking met een commerciële brouwer. Die partner werd in 1999 Brouwerij Bavaria uit Lieshout. Op 1 september 1999 wijzigde de naam van de brouwerij van Trappistenbierbrouwerij De Schaapskooi in Brouwerij De Koningshoeven.
* Noot van de redactie: In 2013 startte ook de Abdij Maria Toevlucht in Zundert met het brouwen van trappistenbier. Sindsdien is De Koningshoeven niet meer de enige trappistenbrouwerij in Nederland.