i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berkel, Enschot en Heukelom
Periode: 1880 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Bierbrouwerijen

Brouwerij De Koningshoeven

vertelde op 2 maart 2011 om 12:00 uur

In Berkel-Enschot staat de enige Trappistenbrouwerij van Nederland. Hier worden in samenwerking met de monniken van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven “La Trappe”-bieren ontwikkeld en gebrouwen.

In 1880 vestigden zich Franse Trappisten in Berkel-Enschot op een voormalige bezitting van koning Wilem II, die daarom “Koningshoeven” werd genoemd, een complex van enkele boerderijen en een oude schaapskooi. De monniken begonnen met het ontginnen van de schrale heidegrond, maar dat bleek meer te kosten dan op te leveren.

Omdat het boerenbedrijf dus niet in de primaire levensbehoeften kon voorzien, besloot de eerste overste, Nivardus Schweykart, in 1884 een brouwerij te beginnen. Schweykart was zelf zoon van een brouwer. Hij stuurde de lekenbroeder Isidorus Laaber naar München om het brouwvak te leren.

Traditioneel werd in de regio alleen maar bier van hoge gisting geproduceerd. De abdij besloot zich daarom te concentreren op bier van lage gisting. Laaber had in Beieren geleerd pils te brouwen. Dat paste ook goed bij de veranderende smaak van het publiek, dat in deze jaren al meer de voorkeur begon te geven aan het zogenaamde “Beiers bier”.

In 1920 werd het brouwhuis gemoderniseerd en ondanks de moeilijke periode van de oorlog, groeide de brouwerij daarna gestaag uit tot een middelgroot bedrijf dat in 1968 donker bier, Pils, Dortmunder, Super en Bock produceerde. Maar het werk begon de monniken boven het hoofd te groeien en de abdij zocht samenwerking met andere brouwerijen. De apparatuur werd verkocht en het brouwen uitbesteed aan brouwerij Artois te Leuven. In 1969 sloot men een huurcontract voor een periode van tien jaar.

In die periode nam Artois ook de Dommelsche Bierbrouwerij over en verlengde daarom het contract in 1979 niet meer. De burger-werknemers werden overgeplaatst naar Dommelen en de paters namen vanaf 1980 weer zelf het brouwen ter hand.

In 1980 begon men op basis van receptuur uit de jaren vijftig opnieuw een bier van hoge gisting te brouwen onder de merknaam “La Trappe”. Bovendien werd het aantal biersoorten verder uitgebreid. Wederom ging het commercieel gezien te goed met de brouwerij en zochten de paters na bijna twintig jaar voor de tweede keer samenwerking met een commerciële brouwer. Die partner werd in 1999 Brouwerij Bavaria uit Lieshout. Op 1 september 1999 wijzigde de naam van de brouwerij van Trappistenbierbrouwerij De Schaapskooi in Brouwerij De Koningshoeven.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Nico van Adrichem zei op 6 februari 2017 om 21:07 uur

ik ben zeer onder de indruk van het verhaal en de uitzending op tv 6 febr. is er een mogelijkheid om uw klooster en brouwerij te bezoeken. wij zijn met zijn tweeën graag zou ik van u horen . hartelijke groet Nico en wim

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 maart 2017 om 20:57 uur

In 1992 deed de nieuwe pastoor van Boekel; Looyaard, mee in de Carnavalsoptocht als Trappistenbier-directeur met als opschriften : “Looyaard abdijbier” & “Nou hebben we in Boekel wa we nodig han, unne pastoor die ’t nie alleen lust mar ook brouwen kan” Link naar verhaal van die optocht : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/carnaval-1992-met-3-gemeentes-in-1-optocht

Wim Schoorl zei op 14 mei 2017 om 06:52 uur

Graag wil ik hier even reageren: Broeder Isidorus Laaber was geen monnik maar lekebroeder.
De Lekebroeders waren geen monniken maar medewerkers van (koor-)monniken (Paters). Broeders hadden eigen dagindeling en meer arbeid-tijd en geen stemrecht. Sinds 1966 bestaat de lekebroederschap niet meer. Broeders werden ook 'monnik' genoemd.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 16 mei 2017 om 12:34 uur

Bedankt voor die aanvulling, Wim. Ik heb de tekst aangepast, want zoals je zegt, de term 'monnik' werd zowel voor de paters als de broeders gebruikt, maar op deze manier kan er in ieder geval geen misverstand ontstaan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 februari 2012 om 20:46 uur

Bierbrouwers, maar geen alcoholisten

vertelde op 18 februari 2011 om 10:46 uur

Bier brouwen in Brabant

vertelde op 2 maart 2011 om 15:09 uur

Brouwerij Bavaria

vertelde op 7 september 2012 om 15:59 uur

Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot