
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Harrie was een levensgenieter, hij ging graag met de andere notabelen op jacht, zette fuiken uit om paling te vangen en hield bijen, kanaries en een veestapel. Hij was ook een joviaal man. Toen de paters Damianen zich in Sint-Oedenrode aan de Schijndelseweg wilden vestigden, heeft Harrie de paters met raad en daad bijgestaan. Daarom is in de nabijheid ook een weg naar hem vernoemd, de ‘Leijerweg’. In 1924 komt Harry op 55-jarige leeftijd in de omgeving van de Damianen onder de tram en overlijdt aan de gevolgen.
Na het overlijden van Harrie word zijn zoon Josephus (Sjef) (1901-1992) ‘den brouwer’ en in 1933 filiaalhouder-hoofdagent van de Zuid-Hollandse bierbrouwerijen. De familie De Leijer had drie cafés in handen: één op de plaats van het latere café ‘De Driesprong’ te Nijnsel. Het tweede was café ‘Jachtrust’, met beugelbaan en tramhalte aan de Eerschotsestraat 102.
En het derde was een woonhuis aan de Hambrug dat bierbrouwer Henricus de Leijer in 1906 koopt. Dit wordt in 1926 verkocht aan Wilhelmus Berk en Martinus van Heessel, koopman en herbergier. Dit café stond op de hoek Lindendijk-Eerschotsestraat, waar nu het appartementencomplex ‘Het Bastion’ staat. De cafés werden verhuurd met de bepaling dat alleen bier verkocht mocht worden, dat door de verhuurder werd geleverd.
Net als zijn vader was Sjef een levensgenieter. Hij hield van paarden. In de Eerste Wereldoorlog leerde hij paardrijden van de huzaren die in Sint-Oedenrode gelegerd waren. Hij heeft zich ingezet voor een staffanfare te paard.
Een van zijn zonen, Harry, emigreerde naar Amerika en is daar beroemd geworden. Hij kocht voor een paar dollars een voor de slacht bestemd renpaard, Snowman, en trainde het met als resultaat dat het paard diverse springwedstrijden won. Kranten in Amerika schreven lovende artikels over Harry en zijn paard Snowman.
De broer van Harry, Sjef (1931-2012), nam het bedrijf van zijn vader over, wat een brouwerij en drankenhandel is geworden, tot vandaag de dag bekend als Drankenhandel & Partyservice De Leijer. Sjef was de eerste Prins Carnaval in Rooi. Hij noemde zich Wilhelmke Pap de tweede, een naam die afkomstig is van Wilhelm van der Hagen. Dat was een van de zonen van H. W. van der Hagen, eigenaar van de roomboter- en melkfabriek op de Markt, later uitgegroeid tot Nutricia.
Veel Rooise inwoners werkten op de melkfabriek. Wilhelmke heeft zich uit laten kopen en huwde een rijke weduwe. Allerlei anekdoten gaan over hem de ronde en elk jaar wanneer het carnaval is wordt Sint-Oedenrode omgedoopt tot Papgat en komt Wilhelmke Pap weer tot leven als carnavalspop om op de laatste dag om 12 uur ‘s nachts in brand gestoken te worden.
Bronnen: Jan van Eerd, Kroniek der Brabantse Brouwhistorie. (Museumbrouwerij ‘De Roos’, sept. 2012) p. 26-39.
Wikipedia: Snowman, en BHIC, Notarieel archief Sint-Oedenrode.