i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cromvoirt
Tags:

Bruidje in het wit, communicantje op z’n zondags

vertelde op 11 juli 2012 om 12:44 uur

Met het maken van een foto wordt niet alleen een herinnering vastgelegd: het bevriest ook een tijdsbeeld. Daardoor zijn oude foto’s een bron van informatie. Makkelijk als je wil weten wanneer bruidjes vroeger nu wel of niet in het wit gingen. Tik maar eens “bruidje” in op onze site bij Brabantse foto’s en je krijg een rij aan schattige meisjes.

Was je te jong voor de communie, dan mocht je bruidje zijn. Ook zonder dat het jaartal erbij staat, is veel af te leiden wanneer de foto moet zijn gemaakt. Vóór de oorlog waren communicantjes netjes gekleed, zeg maar op z’n zondags. De bruidjes waren in het wit.

Halverwege jaren veertig kom je die aparte bruidjes niet meer tegen bij de communicanten. Die zijn dan zelf in het wit gekleed.

Marijke Krijbolder deed haar communie in het wit. “Dat was in 1944 en ik kan me niet herinneren dat daar nog bruidjes bij waren.”

Chris Somers deed haar communie in 1938. “In een roze jurk met korte mouwen. Dat mocht natuurlijk niet bij de communie dus daar kreeg je ondermouwen bij. Da’s dezelfde stof met een elastiekje dat je om je armen deed, ook als je naar de kerk ging. Op de klassenfoto sta ik in dezelfde jurk maar dan zonder ondermouwen.”

Soms is het heel lastig om goede informatie van een foto af te leiden. Tenzij degene die erop stond het nog weet. “Op deze foto rechtsboven zie je communicantjes, zónder bruidjes. Dat zegt niets over het jaartal, maar op de dag van de communie was het fototoestel vergeten.

Een dag later werden de communicantjes weer in hun goeie goed gehesen voor de foto maar de bruidjes zijn er voor het gemak niet meer bijgehaald”, vertelt Chris Somers.

Kijk en dáárom is het zo belangrijk dat je je verhalen deelt. Wat weet jij nog van je communie? Of van het feit dat je bruidje was?

Vertel het ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 mei 2013 om 11:23 uur

De Eerste H. Communie

vertelde op 31 januari 2008 om 13:05 uur

Bruidjes en blommekes

vertelde op 8 januari 2010 om 12:43 uur

Religieus leven jaren ‘40